omniture

CleverTap Mencapai Status Kompetensi Pengalaman Pelanggan Digital (DCX) Perkhidmatan Web Amazon (AWS)

CleverTap
2019-05-24 04:55 117

SAN FRANCISCO, 24 Mei 2019 /PRNewswire/ -- CleverTap, platform pengurusan kitaran hayat pelanggan tindanan penuh, hari ini mengumumkan bahawa ia telah mencapai status Kompetensi Pengalaman Pelanggan Digital (DCX) Amazon Web Services (AWS). Designasi ini mengakui bahawa CleverTap menyediakan teknologi yang terbukti dan kepakaran yang mendalam untuk membantu pelanggan Pengalaman Pelanggan Digital dengan menyediakan penyelesaian hujung-ke-hujung untuk semua fasa penglibatan dan pengalaman pelanggan digital termasuk: automasi pemasaran, analitik, segmentasi dan pengurusan kempen untuk melibatkan prospek dan pelanggan dengan pemesejan yang tepat, pada peranti yang betul, dan pada masa yang sesuai.

Mencapai Kecekapan Pengalaman Pelanggan Digital AWS membezakan CleverTap sebagai ahli Rangkaian Rakan Kongsi (APN) AWS yang menyediakan kemahiran teknikal yang khusus dan keberhasilan pelanggan yang terbukti dengan tumpuan khusus terhadap beban kerja berdasarkan Automasi Pemasaran. Untuk menerima designasi ini, Rakan Kongsi APN mesti mempunyai kepakaran AWS mendalam dan menyampaikan penyelesaian yang lancar pada AWS.

"Kami sangat gembira kerana platform ini menerima designasi Kecekapan DCX AWS," kata Anand Jain, Ketua Pegawai Strategi CleverTap. "Pelanggan kami mempercayai kami untuk menyampaikan pengalaman pengguna yang bersifat peribadi dan lancar, dan pasukan kami komited untuk memastikan kami dapat membuat proses ini selancar mungkin dengan memanfaatkan ketangkasan, keluasan perkhidmatan, dan inovasi yang disediakan oleh AWS."

AWS membolehkan penyelesaian berskala, fleksibel, dan berkesan kos daripada syarikat baharu hinggalah kepada perusahaan global. Untuk menyokong integrasi dan penyelesaian penyelesaian yang lancar, AWS telah mewujudkan Program Kecekapan AWS untuk membantu pelanggan mengenal pasti Rakan Kongsi APN Perunding dan Teknologi dengan pengalaman dan kepakaran industri yang mendalam.

CleverTap membantu jenama pengguna melibatkan dan mengekalkan penggunanya dengan lebih baik. Ia mendayakan hampir 8 bilion pemberitahuan tolakan setiap hari kepada 1.5 bilion pengguna di seluruh dunia. Dengan pelanggan merentas 100 negara, CleverTap ialah platform pilihan untuk pemimpin pertumbuhan dan pemasar di seluruh dunia.

Latar Belakang CleverTap

CleverTap adalah platform pengurusan kitaran hayat pelanggan yang membantu jenama menyampaikan pengalaman pelanggan yang menyenangkan pada skala. Lebih 8,000 syarikat di seluruh dunia, termasuk Vodafone, Star, Sony, Domino's Pizza, GO-JEK, Cleartrip dan BookMyShow memberi kepercayaan kepada CleverTap untuk menyampaikan pengalaman peribadi dan meningkatkan kesan pemasaran omnisaluran di seluruh kitar hayat pelanggan. CleverTap disokong oleh firma modal teroka terkemuka termasuk Sequoia India, Tiger Global Management, Accel dan Recruit Holdings, dan beroperasi di luar San Francisco, London, Singapura, Mumbai, dan Bengaluru. Untuk maklumat lanjut, lawati clevertap.com atau ikuti LinkedIn dan Twitter.

Ketan Pandit
Ketan@clevertap.com

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/559274/CleverTap_Logo.jpg

 

Source: CleverTap
Keywords: Computer Software Computer/Electronics Awards