omniture

Kes Golden State Killer Terpilih Sebagai DNA Hit Tahunan 2019

Gordon Thomas Honeywell Governmental Affairs
2019-06-20 23:01 61

Siasatan selama empat puluh lima tahun hasilkan tangkapan selepas penguatkuasa undang-undang guna genealogi genetik penyiasatan

KOBE, Jepun, 20 Jun 2019 /PRNewswire/ - Gordon Thomas Honeywell Governmental Affairs (GTH-GA) telah mengumumkan bahawa kes Golden State Killer dipilih sebagai DNA Hit Tahunan 2019. Kes ini dipilih daripada 70 kes yang dikemukakan dari 20 negara. Ia dipilih oleh panel tujuh hakim antarabangsa dengan latar belakang kerjaya dalam DNA forensik. Pengiktirafan itu diumumkan semasa Persidangan Penyelesaian Pengenalan Manusia Tahunan (HIDS) tahunan yang diadakan di Kobe, Jepun.

Sekarang dalam tahun ketiga, program DNA Hit Tahunan dianjurkan oleh GTH-GA, sebuah badan antarabangsa mengenai dasar, undang-undang dan undang-undang pangkalan data DNA. "Senarai kes 2019 menyatakan komitmen luar biasa polis untuk menyelesaikan dan mencegah jenayah dengan pangkalan data DNA forensik," kata Tim Schellberg, Presiden GTH-GA.

Hakim memilih kes California daripada tujuh finalis. Kes enam tempat kedua dan seterusnya adalah dari Austria, Dubai, Afrika Selatan, Brazil, Massachusetts, dan New York. Senarai penuh kes yang dikemukakan dan pembentangan mengenai kes terpilih tahun ini dan kemuncak kes lain boleh didapati di http://www.dnaresource.com/hitoftheyear-2019.html 

Golden State Killer dituduh melakukan kejahatan yang menakutkan antara tahun 1973 dan 1986. Pelbagai strategi DNA telah digunakan ketika cuba menyelesaikan kes ini. Perungkaian kes itu berlaku apabila DNA tempat jenayah diletakkan dalam pangkalan data genealogi dan satu penyiasatan diteruskan melalui saudara yang jauh. Pengumuman penangkapan Golden State Killer menerusi penggunaan genealogi genetik penyiasatan mencetuskan satu fenomena kebangsaan untuk mengenal pasti suspek dalam beberapa jenayah yang tidak selesai yang terburuk dalam sejarah AS.

Peguam Daerah Sacramento County Anne Marie Schubert berkata: "Menggunakan genealogi genetik penyiasatan untuk mengenal pasti mereka yang dituduh melakukan jenayah yang dahsyat telah merevolusikan keupayaan penguatkuasa undang-undang untuk menyelesaikan jenayah kekerasan. Alat penguatkuasaan undang-undang baharu ini membawa harapan kepada mangsa dan keluarga mereka yang telah menunggu puluhan tahun untuk keadilan. "

"Pemilihan kes Golden State Killer sebagai Hit Tahunan 2019 ialah satu penghormatan yang hebat. Program DNA Hit Tahunan menunjukkan nilai pangkalan data DNA untuk menyelesaikan dan mencegah jenayah melalui kes-kes yang sebenar. Adalah menjadi harapan saya bahawa kerajaan-kerajaan memperluaskan program DNA untuk menghentikan penjenayah dan menyelamatkan nyawa," kata Peguam Daerah Anne Marie Schubert.

Source: Gordon Thomas Honeywell Governmental Affairs
Keywords: Health Care/Hospital Medical/Pharmaceuticals Awards Public Safety