omniture

Tethr dan Red Box Umum Perkongsian Percepat dan Permudah Penyampaian Suara Penyelesaian Analitik Pelanggan

Red Box
2019-06-25 18:59 57

LONDON dan AUSTIN, Texas, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ -- Tethr, platform kecerdasan perbualan dikuasakan AI yang terkemuka untuk perusahaan-perusahaan pendengaran, dan Red Box, platform yang utama untuk suara, hari ini mengumumkan satu perkongsian strategik untuk membantu pelanggan merakam dan memperoleh pandangan perniagaan dengan lebih mudah daripada data suara.

Red Box merakam audio berkualiti tinggi daripada lebih 55 sistem telefoni, lama dan baharu dengan andal dan selamat, lalu membolehkan Tethr untuk meningkatkan keluasan keupayaan rakaman dan memanfaatkan audio berkualiti tinggi dalam platformnya untuk analisis oleh pelanggan. Platform berasaskan AI daripada Tethr telah dilatih dengan lebih sedekad penyelidikan perkhidmatan, jualan dan pengalaman pelanggan serta memberikan pandangan di luar kotak yang membolehkan pelanggan bersama mengubah perbualan pelanggan tidak berstruktur mereka kepada pandangan yang ditala kepada perniagaan mereka.

Sebagai sebahagian daripada penyepaduan yang disediakan oleh perkongsian ini, perbualan suara pelanggan yang dirakam pada platform Red Box boleh diingeskan dengan lancar pada platform berasaskan AI Tethr, ditranskripsi dan dilombong untuk tujuan pandangan perniagaan menggunakan himpunan pandangan sokongan penyelidikan daripada Tethr untuk usaha pelanggan, kesetiaan, keberkesanan jualan dan banyak lagi.

Richard Stevenson, Ketua Pegawai Eksekutif Red Box, mengulas: "Kerja-kerja yang Tethr lakukan untuk memaparkan pandangan daripada perbualan pelanggan memacu nilai penting untuk perusahaan, membolehkan penambahbaikan yang boleh diukur dalam seluruh pengalaman pelanggan. Sebagai sebahagian daripada strategi API terbuka kami, kami berasa gembira untuk bekerjasama dengan Tethr bagi membolehkan pelanggan memanfaatkan perbualan pelanggan yang dirakam daripada seluruh perusahaan, memberikan organisasi-organisasi dengan kebolehan untuk memaksimumkan nilai saluran suara mereka."

Ketua Pegawai Eksekutif Tethr Mike Mings berkata: "Jalinan kerjasama dengan Red Box membolehkan kami menggabungkan set data suara yang beraneka daripada Red Box dengan AI termaju dan disokong penyelidikan kami, bagi memberikan pandangan daripada setiap interaksi pelanggan kepada perusahaan melalui platform kecerdasan perbualan yang paling mudah digunakan dan paling preskriptif dalam pasaran."

Tethr akan mendemonstrasikan platform Tethr dan membincangkan perkongsian Red Box di persidangan Minggu Perhubungan Pelanggan di Las Vegas, 24-28 Jun 2019.

Latar Belakang Red Box

Red Box ialah pakar suara khusus yang terkemuka, memperkasa organisasi-organisasi untuk merakam, menjamin dan merungkai nilai suara seluruh perusahaan. Dengan platform yang paling terbuka dan terhubung, kami merakam dan mentranskripsikan komunikasi suara daripada lebih 55 sistem (legasi dan baharu), merentas perusahaan global dan PKS. Pelanggan kami mengekalkan kedaulatan data yang lengkap dan kami menghubungkan mereka kepada ekosistem rakan kongsi yang paling luas bagi memaksimumkan nilai data suara yang dirakam. Untuk maklumat lanjut kunjungi www.redboxvoice.com.

Latar Belakang Tethr

Tethr ialah platform kecerdasan perbualan berasaskan awan yang menggabungkan AI berkuasa, pembelajaran mesin dan berdekad-dekad penyelidikan tentang pengalaman pelanggan bagi memaparkan pandangan kontekstual daripada panggilan telefon dan interaksi pelanggan yang lain. Pelanggan-pelanggan menggunakan Tethr untuk menukarkan sejumlah besar data perbualan pelanggan yang tidak berstruktur dengan cepat, mudah dan tepat menjadi maklumat yang dapat mendorong proses membuat keputusan yang lebih pintar dan prestasi perniagaan yang lebih baik. Untuk maklumat lanjut, kunjungi tethr.com.

Untuk pertanyaan akhbar sila hubungi:
Dynamo PR melalui +44(0)203-946-6862
redbox@dynamopr.com 

Source: Red Box; Tethr
Keywords: Computer Networks Computer Software Computer/Electronics Telecommunications VoIP Contracts New products/services