omniture

Nanoracks, Voyager Space dan Lockheed Martin Bergabung untuk Membangunkan Stesen Angkasa Lepas Komersial

Voyager Space; Lockheed Martin; Nanoracks
2021-10-22 21:42 269

Menyediakan prasarana secara berterusan untuk menyokong penyelidikan, aktiviti perindustrian dan banyak lagi 

DENVER, 22 Oktober 2021 /PRNewswire/ -- Nanoracks, dengan kerjasama Voyager Space dan Lockheed Martin [NYSE: LMT], telah membentuk satu pasukan untuk membangunkan stesen angkasa lepas komersial terbang bebas yang pertama. Stesen angkasa lepas yang dikenali sebagai Starlab ini akan menjadi platform komersial pasukan ini secara berterusan, yang dikhususkan untuk menjalankan penyelidikan penting, memupuk aktiviti perindustrian dan memastikan kehadiran dan kepimpinan A.S. yang berterusan dalam orbit rendah Bumi. Starlab dijangka mencapai keupayaan operasi permulaan menjelang tahun 2027.

Starlab, a commercial low-Earth orbit space station is being planned for use by 2027
Starlab, a commercial low-Earth orbit space station is being planned for use by 2027

Bagi memenuhi keperluan kerajaan A.S., berkaitan agensi angkasa antarabangsa dan keperluan komersial di angkasa lepas, para pemimpin industri ini akan membangunkan Starlab secara khusus untuk mendayakan ekonomi angkasa yang semakin berkembang dan memenuhi permintaan pelanggan yang meningkat terhadap perkhidmatan angkasa lepas seperti penyelidikan bahan, pertumbuhan loji dan aktiviti angkasawan. Syarikat-syarikat ini berganding bahu untuk membawakan pengalaman dalam penggunaan ruang komersial, reka bentuk dan prestasi kejuruteraan, inovasi teknologi dan strategi pelaburan yang tiada tandingan.

"Sejak awal lagi, Nanoracks telah berusaha untuk memiliki dan mengendalikan stesen angkasa lepas peribadi untuk memanfaatkan sepenuhnya permintaan pasaran," kata Jeffrey Manber, Ketua Pegawai Eksekutif merangkap Pengasas Bersama Nanoracks. "Pasukan kami telah meluangkan masa dalam dekad yang lalu untuk meneroka perniagaan stesen angkasa lepas, memahami keperluan pelanggan, menjejaki pertumbuhan pasaran dan melabur sendiri dalam perkakasan persendirian pada ISS, seperti Bishop Airlock. Nanoracks dan pasukan kami amat teruja untuk bekerjasama dengan NASA dan rakan-rakan kami di seluruh dunia sambil kami melangkah maju ke hadapan dengan Starlab."

NASA baru-baru ini telah mengumumkan projek Commercial Low-Earth Orbit (LEO) Destination (CLD) untuk menyokong pembangunan stesen angkasa lepas persendirian. CLD akan merangsang ekonomi LEO yang pelbagai dan menyediakan keupayaan sains dan pasukan di LEO sebelum Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) dihentikan perkhidmatan.

Nanoracks akan menerajui usaha pembangunan Starlab dengan memanfaatkan pengalaman selama lebih satu dekad sebagai peneroka laluan dan peneraju global dalam penggunaan ISS komersial. Voyager Space, pemegang saham majoriti dalam Nanoracks, akan mengetuai strategi dan pelaburan modal manakala Lockheed Martin, peneraju dalam pembangunan dan operasi kapal angkasa yang kompleks, akan berfungsi sebagai pengeluar dan penyepadu teknikal.

Unsur asas stesen angkasa Starlab termasuk prasarana yang boleh digelembung yang direka dan dibina oleh Lockheed Martin, sebuah nod pengedokan metalik, sebuah elemen kuasa dan dorongan, lengan robotik yang besar untuk memberikan perkhidmatan kepada kargo dan muatan serta sistem makmal yang canggih untuk menjalankan penyelidikan, sains dan keupayaan pembuatan yang komprehensif.  Starlab akan berupaya menampung hingga empat orang angkasawan secara berterusan untuk menjalankan penyelidikan dan sains yang penting.

"Kami teruja untuk menjadi sebahagian daripada pasukan yang inovatif dan berkebolehan ini—yang membolehkan setiap syarikat memanfaatkan kekuatan utama mereka," kata Lisa Callahan, Naib Presiden dan Pengurus Besar, Commercial Civil Space di Lockheed Martin. "Pengalaman Lockheed Martin yang luas dalam membina kapal angkasa dan sistem yang kompleks, disertai dengan inovasi perniagaan komersial Nanoracks dan kepakaran kewangan Voyager membolehkan pasukan kami mewujudkan sebuah stesen angkasa yang berfokuskan pelanggan yang akan menggerakkan visi masa depan kami. Kami telah melabur dengan banyak dalam teknologi prasarana yang membolehkan kami mencadangkan reka bentuk kapal angkasa berpandukan misi dan menjimatkan kos untuk Starlab."

Model perniagaan Starlab Nanoracks direka untuk mendayakan sains, penyelidikan dan pembuatan untuk pelanggan global serta memberikan nilai tambah kepada misi angkasawan yang berdaulat dalam jangka panjang. Starlab juga akan memberikan perkhidmatannya dalam aktiviti pelancongan, komersial dan aktiviti perniagaan yang lain.

"Voyager Space sangat yakin dengan model perniagaan Starlab dan keupayaannya untuk dikomersialkan dan dipermodalkan secara lestari," kata Dylan Taylor, Pengerusi & Ketua Pegawai Eksekutif Voyager Space. "Voyager Space menyaksikan pelbagai sinergi yang memanfaatkan keupayaan di seluruh operasi perniagaan organisasi kami, serta dalam ekosistem Lockheed Martin. Kami melihat kerjasama ini sebagai permulaan kepada usaha sama kami yang berterusan."

Ketahui lebih lanjut tentang Starlab dan pasukan tersebut di sini.

Tentang Nanoracks
Hubungan Media:
D'Mani Harrison-Porter, dharrison-porter@nanoracks.com

Nanoracks, sebuah anak syarikat Voyager Space, merupakan penyedia perkhidmatan angkasa lepas komersial yang terkemuka di dunia. Nanoracks memiliki dan mengendalikan perkakasan peribadi di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa dan telah melancarkan lebih 1,300 eksperimen penyelidikan yang menggunakan lebih 300 buah satelit kecil serta memasang Bishop Airlock. Hari ini, Nanoracks memanfaatkan lebih satu dekad pengalaman untuk membangunkan sistem angkasa lepas komersial baharu sebagai tindak balas langsungnya terhadap keperluan pelanggan. Sistem angkasa ini termasuk menukar peringkat atas kenderaan pelancaran komersial kepada platform sekunder yang berfungsi, membina stesen angkasa baharu yang boleh didiami, membekalkan sistem kunci udara pasukan dan muatan serta infrastruktur perkhidmatan dan banyak lagi. Ikuti @Nanoracks di Twitter untuk mengetahui lebih lanjut.

Tentang Voyager Space
Hubungan Media:
 Abby Dickes, abby.dickes@voyagerspace.com 

Voyager Space ialah peneraju global dalam penerokaan angkasa lepas. Misi jangka panjang Voyager adalah untuk mewujudkan syarikat NewSpace dagangan awam yang bersepadu dalam pelbagai bidang dan mampu menyampaikan misi angkasa lepas yang dicetuskan oleh manusia. Model pertama dalam industri firma ini disesuaikan secara unik untuk menyokong keperluan pertumbuhan syarikat angkasa lepas komersial dengan menggantikan model permodalan swasta tradisional dengan pendekatan jangka panjang yang menyediakan modal secara tetap. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Voyager Space, sila layari: https://voyagerspace.com/ dan ikuti @VoyagerSH di Twitter.

Tentang Lockheed Martin
Hubungan Media:
 Gary Napier, gary.p.napier@lmco.com

Beribu pejabat di Bethesda, Maryland, Lockheed Martin (NYSE: LMT) ialah sebuah syarikat keselamatan dan aeroangkasa global yang mempunyai kira-kira 114,000 orang pekerja di seluruh dunia dan pada dasarnya terlibat dalam penyelidikan, reka bentuk, pembangunan, pembuatan, integrasi dan ketahanan sistem teknologi, produk dan perkhidmatan canggih. Sila ikuti @LMNews di Twitter untuk pengumuman dan berita terkini tentang keseluruhan perbadanan ini.

Kenyataan Peringatan Tentang Pernyataan Berpandangan ke Hadapan 

Siaran akhbar ini mengandungi "pernyataan berpandangan ke hadapan." Semua pernyataan, selain daripada pernyataan fakta sejarah, termasuk pernyataan misi dan strategi pertumbuhan syarikat yang berkenaan dengan Voyager Space Holdings, Inc. ("Syarikat"), adalah "pernyataan berpandangan ke hadapan."  Walaupun pihak pengurusan Syarikat percaya bahawa pernyataan berpandangan ke hadapan ini adalah munasabah, ia tidak menjamin bahawa jangkaan tersebut adalah, atau akan, menjadi benar. Pernyataan berpandangan ke hadapan ini melibatkan banyak risiko dan ketidakpastian, yang boleh menyebabkan keputusan masa depan syarikat berbeza secara material daripada yang dijangkakan.  Potensi risiko dan ketidakpastian termasuk, antara lain, keadaan ekonomi secara am dan keadaan yang mempengaruhi industri Syarikat beroperasi; ketidakpastian keperluan dan kelulusan kawal selia; dan keupayaan untuk memperoleh pembiayaan yang diperlukan mengikut terma yang boleh diterima atau dalam apa jua cara. Pembaca tidak boleh meletakkan sebarang pergantungan yang tidak wajar pada pernyataan berpandangan ke hadapan ini kerana ia melibatkan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta faktor-faktor lain yang untuk kes tertentu, berada di luar kawalan Syarikat dan yang mungkin akan memberi kesan secara material terhadap keputusan, tahap aktiviti, prestasi atau pencapaian sebenar. Mana-mana pernyataan berpandangan ke hadapan menggambarkan pandangan semasa Syarikat berhubung peristiwa masa depan dan tertakluk kepada risiko, ketidakpastian dan andaian lain yang berkaitan dengan operasi, hasil operasi, strategi pertumbuhan dan kecairan. Syarikat tidak bertanggungjawab untuk mengemas kini atau menyemak semula pernyataan berpandangan ke hadapan ini secara terbuka, atas apa-apa sebab, atau mengemas kini sebab-sebab keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang dijangkakan dalam pernyataan berpandangan ke hadapan ini, walaupun maklumat baharu tersedia pada masa hadapan.

 

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/1666264/Starlab.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1585430/Voyager_Logo.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1666263/LM_Logo.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1585431/Nanoracks_Logo.jpg?p=medium600

Source: Voyager Space; Lockheed Martin; Nanoracks
Related Stocks:
NYSE:LMT
Keywords: Aerospace/Defense Computer/Electronics Licensing/marketing agreements STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics)