omniture

Pusat Dagangan Dunia Dubai Memacu Impak apabila Keluaran Ekonomi Meningkat kepada AS$4.98 Bilion pada tahun 2023, meningkat 40% tahun ke tahun

Dubai World Trade Centre
2024-05-24 23:48 32

DUBAI, UAE, 24 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Pusat Dagangan Dunia Dubai (DWTC), peneraju global dalam industri acara dan pameran, sekali lagi telah menunjukkan impaknya yang signifikan terhadap ekonomi Dubai pada tahun 2023, mengalu-alukan 2.47 juta peserta dan menganjurkan 301 acara, 76 daripadanya, adalah acara berskala besar yang menarik 1.54 juta peserta, dengan 46% daripada luar negara.

Dubai World Trade Centre Drives Impact as Economic Output Surges to US$4.98 Billion in 2023, up 40% YoY
Dubai World Trade Centre Drives Impact as Economic Output Surges to US$4.98 Billion in 2023, up 40% YoY

Laporan Penilaian Impak Ekonomi (EIA) 2023 oleh DWTC, berdasarkan 76 acaranya yang berskala besar (2000 atau lebih peserta) mendedahkan lonjakan yang mengagumkan dalam jumlah output ekonomi, mencapai AS$4.98 bilion, menandakan peningkatan 40% tahun ke tahun yang luar biasa, dengan pulangan yang tinggi untuk industri sampingan seperti Perjalanan, Penginapan dan Peruncitan, yang berkaitan dengan ekosistem Persidangan dan Pameran Insentif Mesyuarat (MICE).

Acara berskala besar DWTC menjana Nilai Tambah Kasar (GVA) AS$2.87 bilion yang besar kepada KDNK Dubai, mengekalkan 58% daripada jumlah output ekonomi tempatan yang mengagumkan. Penyertaan antarabangsa melonjak sebanyak 53%, dengan pelawat luar negara menyumbang 6.2 kali lebih banyak berbanding pelawat domestik.

Acara yang dianjurkan di DWTC menyokong 69,281 pekerjaan, menjana pendapatan isi rumah boleh guna sebanyak AS$915 juta untuk penduduk bandar ini. Impak ekonomi yang besar daripada acara-acara ini melangkaui penjanaan pendapatan langsung, memupuk pembangunan sosio-ekonomi dan menyumbang kepada status Dubai sebagai hab perniagaan global terkemuka.

Yang Mulia Helal Saeed Almarri, Ketua Pengarah Pihak Berkuasa DWTC, berkata: "Sejajar dengan Agenda Ekonomi Dubai D33, kami terus menerajui usaha dalam kepelbagaian sektor, mengukuhkan kedudukan bandar ini sebagai hab perniagaan global terkemuka. Pencapaian luar biasa 2023, yang dibentangkan dalam 'Laporan Penilaian Impak Ekonomi DWTC' menunjukkan bahawa sektor MICE Dubai, yang dipacu oleh DWTC, kekal sebagai tonggak penting ketahanan dan pertumbuhan kewangan yang menggariskan langkah kami yang dipercepatkan ke arah pembangunan sosio-ekonomi yang lestari. Peningkatan penyertaan antarabangsa, bersama-sama dengan impak besar ekonomi yang dijana merentasi pelbagai sektor seperti perjalanan, penginapan dan peruncitan, menonjolkan komitmen teguh bandar ini untuk menggalakkan pelancongan perniagaan."

Portfolio acara tempat yang hebat ini sejajar daripada segi strategik dengan keutamaan ekonomi Dubai, mempamerkan Penjagaan Kesihatan, Perubatan, dan Saintifik; Teknologi Maklumat (IT); dan Makanan, Hotel, dan Katering sebagai penyumbang utama. Sektor-sektor utama ini secara kolektif menyumbang 59% (AS$1.71 bilion) daripada GVA kepada ekonomi Dubai, dan 49% (747,468) daripada jumlah lawatan acara berskala besar.

Sektor sampingan, termasuk hotel, perjalanan udara, dan pengangkutan tempatan mengalami peningkatan ketara dalam aktiviti ekonomi. Hasil langsung yang dijana melalui perbelanjaan adalah hampir AS$2.94 bilion.

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/2416961/Dubai_World_Trade_Centre_2023_Infographic.jpg?p=medium600

Source: Dubai World Trade Centre
Keywords: Banking/Financial Service Entertainment Publishing/Information Service Travel Economic news, trends, analysis Data Analytics Market Research Reports