omniture

Global Peace Index mendedahkan jumlah tertinggi negara yang terlibat dalam konflik sejak Perang Dunia Kedua

Institute for Economics & Peace
2024-06-11 12:00 26

LONDON, 11 Jun 2024 /PRNewswire/ -- Hari ini menandakan pelancaran Indeks Keamanan Global (GPI) edisi ke-18 daripada kumpulan pemikir antarabangsa, Institut Ekonomi & Keamanan (IEP), yang mendedahkan bahawa dunia berada di persimpangan jalan. Tanpa usaha bersepadu, terdapat risiko peningkatan dalam konflik besar.

Hasil utama

 • 97 negara merosot dalam keadaan aman, lebih daripada mana-mana tahun sejak penubuhan Indeks Keamanan Global pada tahun 2008.
 • Konflik di Gaza dan Ukraine adalah pemacu utama kejatuhan global dalam keamanan, kerana kematian pertempuran mencapai 162,000 pada tahun 2023.
 • 92 negara kini terlibat dalam konflik di luar sempadan mereka, lebih daripada pada bila-bila masa sejak penubuhan GPI.
 • Sistem pemarkahan ketenteraan yang pertama menunjukkan bahawa keupayaan ketenteraan AS adalah sehingga tiga kali lebih tinggi daripada China.
 • Impak ekonomi global keganasan meningkat kepada $ 19.1 trilion pada tahun 2023, mewakili 13.5% daripada KDNK global. Pendedahan kepada konflik menimbulkan risiko rantaian bekalan yang signifikan bagi kerajaan dan perniagaan.
 • Ketenteraan mencatatkan kemerosotan tahunan terbesar sejak penubuhan GPI, dengan 108 negara menjadi lebih ketenteraan.
 • 110 juta orang sama ada pelarian atau pelarian dalaman akibat konflik ganas, dengan 16 negara kini menjadi hos kepada lebih daripada setengah juta pelarian.
 • Amerika Utara menyaksikan kemerosotan serantau terbesar, didorong oleh peningkatan jenayah ganas dan ketakutan terhadap keganasan.

Pada masa ini terdapat 56 konflik, yang paling banyak sejak Perang Dunia II. Mereka telah menjadi lebih antarabangsa dengan 92 negara terlibat dalam konflik di luar sempadan mereka, yang paling banyak sejak penubuhan GPI. Peningkatan bilangan konflik kecil meningkatkan kemungkinan lebih banyak konflik besar pada masa akan datang. Sebagai contoh, pada tahun 2019, Ethiopia, Ukraine, dan Gaza semuanya dikenal pasti sebagai konflik kecil. 

Tahun lalu mencatatkan 162,000 kematian berkaitan konflik. Ini merupakan angka kematian kedua tertinggi dalam tempoh 30 tahun yang lalu, dengan konflik di Ukraine dan Gaza menyumbang hampir tiga perempat daripada kematian. Ukraine mewakili lebih daripada separuh, mencatatkan 83,000 kematian konflik, dengan anggaran sekurang-kurangnya 33,000 untuk Palestin sehingga April 2024. Dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2024, kematian berkaitan konflik di seluruh dunia berjumlah 47,000. Jika kadar yang sama berterusan untuk sepanjang tahun ini, ia akan menjadi jumlah kematian konflik tertinggi sejak pembunuhan beramai-ramai Rwanda pada tahun 1994.

Impak ekonomi global keganasan pada tahun 2023 adalah $ 19.1 trilion atau $ 2,380 seorang. Ini adalah peningkatan sebanyak $ 158 bilion, sebahagian besarnya didorong oleh peningkatan 20% dalam kerugian KDNK akibat konflik. Perbelanjaan untuk membina keamanan dan penjagaan keamanan berjumlah $ 49.6 bilion, mewakili kurang daripada 0.6% daripada jumlah perbelanjaan ketenteraan.

Iceland kekal sebagai negara yang paling aman, kedudukan yang dipegangnya sejak 2008, diikuti oleh Ireland, Austria, New Zealand, dan Singapura – peserta baharu dalam lima teratas. Yaman telah menggantikan Afghanistan sebagai negara yang paling tidak aman di dunia. Ia diikuti oleh Sudan, Sudan Selatan, Afghanistan, dan Ukraine.

Timur Tengah dan Afrika Utara (mena) kekal sebagai rantau yang paling tidak aman. Ia adalah rumah kepada empat daripada sepuluh negara yang paling tidak aman di dunia dan dua negara yang paling tidak aman, Sudan dan Yaman. Walaupun demikian, UAE mencatatkan peningkatan terbesar dalam keamanan di rantau ini – meningkat 31 tempat kepada 53 tempat pada tahun 2024.

Walaupun kebanyakan petunjuk keamanan merosot sejak 18 tahun yang lalu, terdapat peningkatan dalam kadar pembunuhan yang jatuh di 112 negara, sementara persepsi jenayah bertambah baik di 96 negara.

Steve Killelea, Pengasas & Pengerusi Eksekutif IEP, berkata: " Sepanjang dekad yang lalu, kedamaian telah menurun dalam sembilan daripada sepuluh tahun. Kita menyaksikan rekod bilangan konflik, peningkatan ketenteraan, dan persaingan strategik antarabangsa yang semakin meningkat. Konflik memberi kesan negatif kepada ekonomi global, dan risiko perniagaan daripada konflik tidak pernah lebih tinggi, menggabungkan kelemahan ekonomi global semasa.

"Adalah penting bagi kerajaan dan perniagaan di seluruh dunia untuk mempergiatkan usaha mereka untuk menyelesaikan banyak konflik kecil sebelum ia meningkat kepada krisis yang lebih besar. Sudah 80 tahun sejak akhir Perang Dunia II, dan krisis semasa menggariskan desakan untuk pemimpin dunia komited untuk melabur dalam menyelesaikan konflik ini ."  

Perubahan sifat konflik

Apabila konflik menjadi lebih meluas dan lebih bersifat antarabangsa, kerumitan yang semakin meningkat mengurangkan kemungkinan untuk mencapai penyelesaian yang berkekalan. Ukraine dan Gaza adalah contoh rungutan sejarah yang berterusan atau 'peperangan selama-lamanya' tanpa resolusi yang jelas. Bilangan konflik yang mengakibatkan kemenangan yang menentukan bagi mana-mana pihak telah jatuh daripada 49% pada tahun 1970-an, kepada kurang daripada 9% pada tahun 2010-an. Dalam tempoh yang sama, bilangan konflik yang berakhir melalui perjanjian damai menurun daripada 23% kepada hanya lebih 4%.

Satu lagi faktor utama yang membentuk semula konflik adalah kesan teknologi peperangan asimetri, menjadikannya lebih mudah bagi kumpulan bukan negeri, serta negeri-negeri yang lebih kecil atau kurang berkuasa, untuk bersaing dalam konflik dengan negeri atau kerajaan yang lebih besar. Bilangan negeri yang menggunakan dron meningkat daripada 16 kepada 40, peningkatan 150% antara 2018 dan 2023. Dalam tempoh yang sama, bilangan kumpulan bukan kerajaan yang melakukan sekurang-kurangnya satu serangan dron meningkat daripada 6 kepada 91, peningkatan lebih 1,400%.

Ketegangan Timur Tengah

Disebabkan oleh perang Gaza, kedudukan Israel jatuh ke paras terendah sepanjang masa pada 155hb, kemerosotan terbesar dalam keamanan dalam GPI 2024. Walau bagaimanapun, sepanjang dekad yang lalu Palestin telah menyaksikan kemerosotan terbesar, merosot ke 145. Menyoroti ketegangan yang semakin meningkat, cerita media Israel dengan sentimen negatif terhadap rakyat Palestin meningkat daripada hanya lebih 30% pada tahun 1999 kepada 92% pada awal tahun 2023, manakala cerita dengan sentimen negatif oleh media Palestin terhadap Israel meningkat daripada hanya di bawah 30% pada tahun 1999 kepada 85% pada awal tahun 2023.

Konflik ini juga telah menyebabkan seluruh rantau Timur Tengah ke dalam krisis, yang melibatkan Syria, Iran, Lubnan dan Yaman, dengan kesan ekonomi yang semakin meningkat dan risiko peperangan terbuka yang tinggi. Meluaskan lagi konflik akan memberi kesan yang teruk kepada ekonomi global, yang berpotensi mencetuskan kemelesetan di seluruh dunia. Menyoroti perkara ini, ekonomi Syria menyusut lebih daripada 85% selepas bermulanya perang saudara pada tahun 2011, dan ekonomi Ukraine menyusut sebanyak 29% pada tahun selepas bermulanya konflik pada tahun 2022. 

Keupayaan ketenteraan global

Sejak permulaan perang Ukraine, ketenteraan telah meningkat di 91 negara, menterbalikkan trend 15 tahun sebelumnya. Memandangkan komitmen ke hadapan banyak negara terhadap perbelanjaan ketenteraan, ia tidak mungkin bertambah baik pada tahun-tahun akan datang.

Perubahan dalam dinamik peperangan telah menyaksikan bilangan tentera berkurangan manakala kecanggihan teknologi telah meningkat. Sepanjang dekad yang lalu, 100 negara mengurangkan kakitangan angkatan bersenjata mereka, manakala keupayaan ketenteraan global meningkat lebih 10%.

Penyelidikan pertama oleh IEP mengira keupayaan ketenteraan negara-negara dengan menggabungkan kecanggihan ketenteraan, teknologi dan kesediaan tempur. Ia mendedahkan bahawa AS mempunyai keupayaan ketenteraan yang jauh lebih tinggi daripada China, yang diikuti oleh Rusia.  Pendekatan tradisional untuk mengukur keupayaan ketenteraan secara amnya mengira bilangan aset ketenteraan sahaja.

Sorotan serantau

 • Eropah kekal sebagai rantau yang paling aman, bagaimanapun, ia mencatatkan peningkatan perbelanjaan ketenteraan terbesar dari tahun ke tahun sejak penubuhan GPI.
 • Amerika Utara mencatatkan kemerosotan serantau terbesar dalam keamanan dengan penurunan hanya di bawah 5%. Kedua-dua AS dan Kanada menyaksikan kejatuhan yang ketara, terutamanya didorong oleh peningkatan jenayah ganas dan ketakutan terhadap keganasan.
 • Afrika Sub-Sahara kini merupakan rantau kedua paling tidak aman di belakang mena kerana ia menghadapi beberapa krisis keselamatan – terutamanya meningkatkan pergolakan politik dan keganasan di Sahel Tengah.
 • Asia Pasifik kekal sebagai rantau kedua paling aman dengan sedikit penurunan dalam kedamaian. Papua New Guinea mencatatkan kemerosotan paling teruk di rantau ini, yang disebabkan oleh keganasan suku kaum yang semakin meningkat akibat pertikaian mengenai wilayah dan pemilikan tanah.
 • Amerika Tengah dan Caribbean mengalami penurunan kecil dalam keamanan, kerana negara-negara seperti Haiti berjuang menentang tahap jenayah terancang dan pergolakan awam yang tinggi. Walaupun demikian, El Salvador mencatatkan peningkatan keamanan yang paling ketara di dunia.
 • Amerika Selatan mengalami kejatuhan kedua terbesar dalam kedamaian dengan kemerosotan sebanyak 3.6%. Perubahan terbesar berlaku untuk Kadar Pembunuhan, Skala Keganasan Politik, dan Intensiti penunjuk Konflik Dalaman.

NOTA KEPADA EDITOR

Untuk maklumat lanjut dan untuk memuat turun Indeks Keamanan Global 2024, lawati visionofhumanity.org dan economicsandpeace.org. Laporan penuh GPI, artikel dan peta interaktif boleh didapati di: visionofhumanity.org 

X: @globpeaceindex
Facebook: facebook.com/globalpeaceindex
Instagram: instagram.com/globalpeaceindex

Mengenai Indeks Keamanan Global (GPI)

Dihasilkan oleh kumpulan pemikir antarabangsa Institut Ekonomi & Keamanan (IEP), laporan GPI membentangkan analisis berpandukan data yang paling komprehensif setakat ini mengenai keamanan, nilai ekonominya, trend, dan cara membangunkan masyarakat yang aman. Laporan ini merangkumi 99.7% daripada populasi dunia dan menggunakan 23 penunjuk kualitatif dan kuantitatif daripada sumber yang sangat dihormati untuk menyusun Indeks. Petunjuk ini dikumpulkan kepada tiga domain utama: Konflik, Keselamatan dan Keselamatan, dan Ketenteraan yang berterusan.

Mengenai Institut Ekonomi & Keamanan (IEP)

IEP adalah sebuah badan pemikir antarabangsa dan bebas yang berdedikasi untuk mengalihkan tumpuan dunia kepada keamanan sebagai langkah kesejahteraan dan kemajuan manusia yang positif, boleh dicapai dan nyata. Ia mempunyai pejabat di Sydney, Brussels, New York, The Hague, Mexico City dan Nairobi.

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/792052/4102581/IEP_Logo.jpg?p=medium600

Source: Institute for Economics & Peace
Keywords: Aerospace/Defense Banking/Financial Service Homeland Security Publishing/Information Service Economic news, trends, analysis Survey, Polls & Research Public Interest