omniture

Ekspo AI 2019 buka tirai di Suzhou Timur China

AI Expo 2019
2019-05-13 10:23 283

SUZHOU, China, 13 Mei 2019 /PRNewswire/ -- Ekspo Aplikasi Produk AI Global 2019 (Ekspo AI 2019), bertemakan "Lihat Kebijaksanaan:Lihat Masa Depan" (''See Wisdom·See the Future''), membuka tirainya pada hari Khamis di Suzhou, sebuah bandar yang terletak di timur Wilayah Jiangsu, China dan berlangsung sehingga 11 Mei.

Menumpu pada trend-trend baharu dan ciri-ciri pembangunan kecerdasan buatan (AI), ekspo ini bertujuan untuk memaparkan inovasi teknologi dan aplikasi terkini dalam bidang AI secara komprehensif melalui lima bahagian utama termasuk pameran, forum, pertandingan, upacara penganugerahan dan juga persembahan.

Lebih 1,000 produk AI dan penyelesaian inovatif daripada hampir 200 syarikat terkemuka dari dalam dan luar negara dalam industri AI seperti Microsoft, Siemens, NVIDIA, Huawei, Cambricon, 360 dan Aispeech, dipamerkan semasa ekspo ini.

Lima platform inovasi terbuka AI kebangsaan melibatkan teknologi pemanduan automatik, penyelesaian pengimejan perubatan, penyelesaian City Brain, teknologi suara pintar dan teknologi penglihatan pintar, membuat penampilan sulung di ekspo ini.

Di samping itu, satu forum utama dan lebih 20 sub-forum akan diadakan semasa ekspo berlangsung, menyediakan platform pertukaran akademik dan perindustrian untuk peserta-peserta termasuk ilmuwan, eksekutif daripada syarikat-syarikat terkemuka yang terlibat dalam AI dan audiens profesional.

Satu laporan tahunan tentang pembangunan AI generasi baharu pada tahun 2018 akan turut dilancarkan bersama-sama semasa ekspo berkenaan oleh Pusat Jiangsu untuk China Economic Information Service (CEIS) daripada Xinhua News Agency dan Artificial Intelligence Industry Technology Innovation Strategic Alliance (AITISA), menyediakan maklumat tentang trend pembangunan keseluruhan dalam industri AI dengan contoh-contoh aplikasi inovasi kebangsaan. 

Ekspo ini ditaja bersama oleh Kerajaan Perbandaran Suzhou dan AITISA di bawah bimbingan Kementerian Sains dan Teknologi (MOST) China serta Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat (MIIT) dan juga Kerajaan Rakyat Wilayah Jiangsu

Ini merupakan kali kedua buat Suzhou, apabila nilai output industri AI mencecah 56.4 bilion yuan dan bilangan firma berdaftar yang terlibat dalam AI iaitu 456 pada tahun 2018, untuk mengadakan Ekspo AI. Suzhou menduduki tempat kelapan antara 15 bandar AI utama di China pada tahun 2018.

Dilaporkan bahawa sebagai kawasan utama untuk pembangunan AI di Suzhou, Taman Perindustrian Suzhou merealisasikan nilai output sebanyak 25 bilion yuan dalam industri AI tahun lalu. Pada masa kini, 200 perusahaan teras ganjil yang terlibat dalam AI telah mula bertapak di taman ini.

Sekumpulan pusat aplikasi dan inovasi AI di taman tersebut turut diperkenalkan di ekspo, meliputi segmen-segmen seperti AI perindustrian, AI+BIM, AI+teknologi pendidikan dan sebagainya.

Source: AI Expo 2019
Keywords: Computer Software Computer/Electronics Trade show news STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics)