omniture

Ekspo Data Raya tonjol cita-cita besar Guizhou sebagai Lembah Data Raya China

The Organizing Committee of the 2019 Big Data Expo
2019-05-28 18:32 271

GUIZHOU, China, 27 Mei 2019 /PRNewswire/ -- Jawatankuasa Penganjur Ekspo Data Raya 2019 -- Bertempat di bahagian barat daya China, Guizhou telah lama dianggap sebagai kawasan yang kurang maju lantaran keterpencilan dan pengasingannya.


Guizhou telah berada di laluan pantas untuk membina kawasannya menjadi lembah data raya China sejak ia menganjurkan Ekspo Industri Data Raya Antarabangsa China yang pertama pada tahun 2015.

Sepanjang empat tahun lalu, Ekspo ini menjadi acara data raya tahunan dengan tumpuan pada pelopor-pelopor industri dan kerjasama yang saling menguntungkan.

Ekspo Industri Data Raya Antarabangsa China 2019 (Ekspo Data Raya) dimulakan pada 26 Mei. Menumpu pada "pembangunan inovatif dan masa depan digital", ekspo ini melibatkan aktiviti-aktiviti seperti dialog bertaraf tinggi, forum, pertandingan, pameran dan acara berwarna warni lain yang akan menonjolkan inovasi teknikal yang terkini serta menyediakan platform antarabangsa untuk memperkenalkan syarikat-syarikat berteknologi tinggi.

"Saya sudah biasa dengan Guizhou dalam tempoh yang agak lama. Pembangunan data raya sebagai industri di sini kini menjadi bahagian penting dalam pembentukan wilayah berkenaan," kata Prof. Reiner Dudziak di Bochum University of Applied Sciences di Jerman, seorang hakim di bahagian Jerman untuk Inovasi Gabungan Data Raya Antarabangsa China dan Pertandingan Global Kecerdasan Buatan 2019 dalam satu temubual dengan Huanqiu.com sebagai rakan media rasmi Ekspo Data Raya ini.  

Ekspo Data Raya 2019 dijangka menyaksikan dua pencapaian penting, iaitu pengenalan kepada mekanisme negara tetamu kehormat dan Koridor Shubo (Ekspo Data Raya).

Negara tetamu kehormat akan mengadakan aktiviti-aktiviti bertema bagi menunjukkan pencapaiannya dalam pembangunan data raya dan mempromosikan kerjasama dalam industri data raya. Selain itu, Koridor Shubo yang terdapat di sepanjang Daerah Yunyan, Daerah Guanshanhu dan Daerah Baiyun di Bandar Guiyang, meliputi kawasan seluas 74.56 kilometer persegi. Koridor ini akan dilengkapi dengan tirai dan skrin air digital serta jubin lantai induktif bagi memaparkan individu ternama dan syarikat-syarikat dalam industri data raya.

Sehingga kini, 156 syarikat luar negara dari 25 negara termasuk Rusia, United Kingdom, Amerika Syarikat, India, Singapura, Israel dan Kanada telah mengesahkan kehadiran mereka di ekspo data raya 2019 akan datang. Pelbagai perusahaan asing yang terkenal seperti Google, Dell dan Pivotal telah mengesahkan bahawa mereka membuka reruai di ekspo ini.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20190527/2478164-1

Source: The Organizing Committee of the 2019 Big Data Expo
Keywords: Computer Software Computer/Electronics Trade show news Data Analytics