omniture

Pemandu Sukan Permotoran Mercedes-AMG PETRONAS Valtteri Bottas Lawat PIC Sebelum Grand Prix Singapura

PETRONAS
2019-09-21 00:53 206

PENGERANG, Malaysia, 20 September 2019 /PRNewswire/ -- Sebelum Grand Prix F1 Singapura, pemandu Sukan Permotoran Mercedes-AMG PETRONAS, Valtteri Bottas, telah membuat tinjauan awal projek mega $27 bilion PETRONAS, Kompleks Bersepadu Pengerang (PIC) di Johor, Malaysia.

Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport driver, Valtteri Bottas, visits PETRONAS’ multi-billion dollar megaproject, Pengerang Integrated Complex (PIC) in Johor, Malaysia.
Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport driver, Valtteri Bottas, visits PETRONAS’ multi-billion dollar megaproject, Pengerang Integrated Complex (PIC) in Johor, Malaysia.

Valtteri telah berpeluang melawat 6,239 ekar kemudahan yang akan membolehkan PIC memanfaatkan keperluan yang semakin meningkat untuk produk tenaga dan komoditi petrokimia di Asia dalam tempoh dua dekad akan datang.

Berikutan dengan bermulanya operasi komersial pada suku keempat tahun 2019, Valtteri telah melawat  "otak" kompleks, Bangunan Kawalan Utama, yang menyediakan sambungan komunikasi kritikal untuk Kilang Penapis, Kompleks Stim Pemecah, loji Petrokimia dan enam kemudahan utamanya yang berkaitan. Valtteri juga melawat Makmal Berpusat untuk mengetahui tentang penyelidikan dan pembangunan PIC.

Valtteri telah bertemu dengan sebahagian daripada 28,000 tenaga kerja kemudahan tersebut dan beberapa tenaga kerja yang bertuah berpeluang merasai pengalaman memandu bersamanya. 30 pelajar dari sekolah tempatan telah mempersembahkan reka bentuk kereta F1 mereka kepada Valtteri.

Valtteri Bottas, pemandu Sukan Permotoran Mercedes-AMG PETRONAS

"Ia sangat mengagumkan - skala dan skop kemudahannya adalah menakjubkan. Hebat rasanya dapat mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi dan perniagaan PETRONAS sementara kami berada di kawasan ini dan juga untuk melihat semua orang bekerjasama dengan semangat berpasukan dan keghairahan yang begitu kuat terhadap pekerjaan mereka. Ia sama seperti pasukan yang terdahulu di kilang-kilang di Brackley dan Brixworth. "

Dr. Colin Wong, Ketua Pegawai Eksekutif, PRefChem

"Kami berhasrat untuk berada di barisan hadapan dalam teknologi dan inovasi merentas seluruh rantaian nilai tenaga dan PIC membawa kami lebih dekat ke posisi utama dalam mencapai matlamat itu. Kami berbangga dengan kemudahan baharu kami dan kami gembira memberikan Valtteri pratonton bagi operasi kami yang meluas di sini. "

Pelaburan hiliran terbesar PETRONAS di Malaysia, terletak di Pengerang, Johor, PIC membentuk sebahagian daripada daerah negeri Johor Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang yang hebat.

Dengan kapasiti penapisan 300,000 tong minyak mentah sehari, ia akan menghasilkan pelbagai produk petroleum bertapis, termasuk petrol dan diesel yang memenuhi spesifikasi bahan api Euro 5. Kilang penapis ini akan menyediakan stok suapan untuk kompleks petrokimia bersepadu, yang mempunyai kapasiti plat nama untuk menghasilkan sebanyak 3.3 juta tan produk petrokimia setahun, termasuk bahan kimia yang terbeza dan istimewa.

Kilang penapisan dan loji petrokimia terpilih ini dimiliki dan dikendalikan oleh Pengerang Refining and Petrochemical (PRefChem), sebuah perikatan strategik antara PETRONAS dan Saudi Aramco melalui perkongsian sama rata dalam dua syarikat usaha niaga.

Untuk keterangan lanjut, sila layari https://pic.petronas.com.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/998282/Valtteri_Bottas.jpg
Foto: https://mma.prnewswire.com/media/998283/bottas_with_staff.jpg

Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport driver Valtteri Bottas meets PETRONAS employees in Pengerang Integrated Complex in Johor, Malaysia.
Mercedes-AMG PETRONAS Motorsport driver Valtteri Bottas meets PETRONAS employees in Pengerang Integrated Complex in Johor, Malaysia.

 

 

Source: PETRONAS
Keywords: Auto Chemical Oil/Energy Sporting Events Sports Transportation Trucking and Road Transportation Utilities New products/services