omniture

TRACE Terbit Matriks Risiko Rasuah 2019, Lancar Tipologi Risiko Rasuah

TRACE
2019-11-12 23:29 136

ANNAPOLIS, Maryland, 12 November 2019 /PRNewswire/ -- TRACE, organisasi penetapan piawaian antirasuah terkemuka dunia, telah menerbitkan Matriks Risiko Rasuah TRACE 2019 yang mengukur risiko rasuah perniagaan di 200 bidang kuasa. TRACE juga melancarkan Tipologi Risiko Rasuah baharu dan peta interaktif yang menyediakan konteks perbandingan untuk menafsirkan skor Matriks berdasarkan faktor seperti ketidakkukuhan negara dan kekompleksan ekonomi. Kedua-dua peralatan tersedia dalam pelayar data Matriks TRACE.

Menurut data Matriks TRACE tahun ini, Somalia, Sudan Selatan, Korea Utara, Yaman dan Venezuela mempamerkan risiko tertinggi permintaan rasuah. New Zealand, Norway, Denmark, Sweden dan Finland mempamerkan risiko rasuah terendah.

"Matriks TRACE menyediakan wawasan berbilang dimensi dan boleh diambil tindakan mengenai risiko rasuah perniagaan yang boleh digunakan oleh syarikat untuk membangunkan prosedur pematuhan lebih bersasar," kata Presiden TRACE Alexandra Wrage.

Pada mulanya diterbitkan pada 2014 bagi memenuhi keperluan dalam komuniti perniagaan untuk memperoleh maklumat lebih dipercayai mengenai risiko rasuah komersial di seluruh dunia, Matriks TRACE menangani risiko syarikat diminta untuk memberi rasuah atau menghadapi rancangan sulit rasuah dalam bidang kuasa tertentu.

Tersedia untuk awam tanpa sebarang kos, Matriks TRACE membantu syarikat menyemak keadaan berikut yang membolehkan rasuah komersial berleluasa: (1) sifat dan tahap interaksi kerajaan dengan sektor swasta; (2) sikap masyarakat terhadap rasuah dan kemampuan kerajaan untuk menguatkuasakan larangannya; (3) darjah ketelusan kerajaan; dan (4) kemampuan masyarakat sivil untuk memantau dan mendedahkan penyelewengan.

Tipologi Risiko Rasuah—baharu tahun ini—mengumpulkan bidang kuasa berdasarkan beberapa faktor yang telah dikenal pasti sebagai mempunyai kesan penting atas persekitaran risiko rasuah di peringkat kebangsaan, termasuk ketidakkukuhan negara, kekayaan sumber, penguatkuasaan dan saiz serta kekompleksan ekonomi.

"Tipologi Risiko Rasuah baharu mempamerkan konteks praktikal yang membantu untuk menafsirkan skor Matriks TRACE," kata Wrage. "Contohnya, negara yang tidak kukuh dengan rejim autokratik boleh dijangka mempamerkan set kebimbangan berbeza berbanding negara demokrasi stabil dengan ekonomi yang kompleks. Tipologi Risiko Rasuah membolehkan pengguna untuk membuat kesimpulan lebih bermakna daripada kemungkinan sebelum ini berdasarkan kedudukan global ringkas."

TRACE Matrix tersedia untuk umum di traceinternational.org/trace-matrix. Pelayan Data Matriks boleh didapati di matrixbrowser.traceinternational.org.

Tonton video 90 saat mengenai TRACE Matrix di sini.

Latar Belakang TRACE
TRACE merupakan persatuan perniagaan antirasuah yang diiktiraf di peringkat global dan penyedia terkemuka penyelesaian pengurusan risiko pihak ketiga dengan kos yang dikongsi. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang TRACE, lawati www.TRACEinternational.org.

 

 

Source: TRACE
Keywords: Computer/Electronics New products/services Survey, Polls & Research Data Analytics