omniture

Tinjauan World Gold Council Baharu Tonjol Peluang Besar untuk Emas

World Gold Council
2019-11-14 00:56 144

LONDON, 13 November 2019 /PRNewswire/ -- World Gold Council hari ini melancarkan laporan penyelidikan pengguna baharu yang menonjolkan peluang emas bagi mereka yang bekerja dalam pasaran pelaburan runcit dan perhiasan. Penyelidikan yang signifikan ini, dengan sampel 18,000-unit, melihat pelbagai pasaran termasuk China, India, Amerika Utara, Jerman dan Rusia, dan menonjolkan pandangan unik ke arah sikap dan persepsi terhadap emas; bagaimana dan mengapa orang membeli emas, dan juga sebab mereka tidak membeli.

Penyelidikan baharu ini menunjukkan emas merupakan pilihan arus perdana - pelaburan yang ketiga paling banyak dibeli secara konsisten, dengan 46% daripada pelabur runcit global memilih produk emas, yang hanya di belakang simpanan akaun (78%) dan insurans hayat (54%). Melihat kepada perhiasan, tinjauan ini menunjukkan bahawa 56% pengguna telah membeli barang kemas emas yang halus, berbanding 34% yang membeli barang kemas platinum. 

Di samping itu, penyelidikan baharu ini mendedahkan bahawa lebih daripada satu pertiga (38%) pelabur runcit dan peminat fesyen tidak pernah membeli emas pada masa lalu tetapi berfikir tentangnya. Ini menunjukkan potensi besar untuk pasaran emas berkembang jika sumber permintaan yang belum diterokai dapat ditukar.

Ringkasnya, lima tema utama muncul dalam laporan ini:

Orang ramai mempunyai keyakinan - dan setia kepada - emas. Lebih daripada dua pertiga (67%) daripada semua pelabur runcit percaya bahawa emas ialah perlindungan yang baik terhadap kedua-dua inflasi dan turun naik mata wang, dan 61% emas amanah lebih daripada mata wang fiat. Industri ini perlu memanfaatkan keyakinan ini, dan pada masa yang sama kekal berhati-hati terhadap bidang-bidang yang masih lemah.

Namun terdapat ruang ketidakpercayaan. Walaupun orang ramai mempunyai keyakinan terhadap emas, wujud ketidakpercayaan dalam kalangan mereka yang tidak pernah membeli emas pada masa lalu, tetapi terbuka kepada idea untuk membelinya pada masa depan, dengan 48% dan 28% daripada semua potensi pelaburan dan pengguna perhiasan masing-masing menyatakan bahawa kurang kepercayaan sebagai penghalang yang besar. Ia boleh jadi ketidakpercayaan berkaitan jongkong dan duit syiling palsu, ketulenan produk, atau kebolehpercayaan sesetengah peruncit. 

Emas boleh difahami lebih mendalam dalam kalangan pengguna muda. Sikap golongan Milenia terhadap emas tidak begitu berbeza dengan generasi yang lebih tua. Tetapi terdapat pemisahan persepsi dalam kalangan audiens Gen Z yang lebih muda, kesangsian yang begitu jelas terutamanya dalam pasaran barang kemas China. Sebagai contoh, 40% daripada 18-24 pembeli fesyen di China bersetuju bahawa emas boleh membawa nasib baik berbanding 88% bagi mereka yang berumur antara 55-65.

Inovasi teknologi boleh mencipta laluan kepada audiens baharu. Kami tahu terdapat beberapa penggiat rintis, mahir teknologi dalam pasaran emas. Tetapi data kami menunjukkan bahawa terlalu sedikit penggiat sebegini. Emas mempunyai prestasi pelaburan yang lemah berbanding pelaburan runcit dan fesyen yang lain apabila dilihat melalui lensa pengedaran digital, pemasaran dan komunikasi. Pelabur runcit global hanya membeli 9% syiling emas dan 6% barang kemas dalam talian, berbanding dengan 25% ETF yang disokong emas.

Terdapat jurang pengetahuan dalam minda pembeli emas berpotensi yang perlu diisi.  Dua pertiga (66%) pengguna emas yang berpotensi di dunia berkata mereka tidak mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk membeli emas. Kesedaran yang lebih mendalam tentang emas perlu diwujudkan melalui TV, media cetak dan sosial; pendidikan berkualiti diperlukan tentang faedah memiliki emas; dan, walaupun ia bukan isu arus perdana sekarang, generasi pembeli emas yang berpotensi perlu mengetahui lebih lanjut mengenai kelayakan etika industri.

David Tait, Ketua Pegawai Eksekutif World Gold Council, mengulas: "Pasaran emas runcit memberangsangkan, dengan emas dianggap pilihan utama.  Tetapi apa yang benar-benar menggembirakan saya ialah bahagian pasaran yang belum diterokai: orang-orang yang tidak pernah membeli emas tetapi menerima idea untuk membelinya pada masa akan datang.

"Dua isu perlu ditangani untuk melibatkan pembeli emas yang berpotensi: kepercayaan dan kesedaran. Pasaran ini boleh berkembang jika kita dapat membina kepercayaan merentasi spektrum produk emas yang dijual dan meningkatkan kesedaran tentang peranan positif emas yang dapat dimainkan untuk melindungi kekayaan rakyat. "

Laporan Consumer Research,yang turut memuatkan data pandangan pengguna komprehensif baharu, boleh dilihat di www.retailinsights.gold.

Anda boleh ikut World Gold Council di Twitter at @goldcouncil  dan Suka di Facebook . 

Nota kepada editor:

World Gold Council

World Gold Council ialah organisasi pembangunan pasaran untuk industri emas. Tujuan kami adalah untuk merangsang dan mengekalkan permintaan emas, menyediakan kepimpinan industri dan menjadi kuasa global dalam pasaran emas.

Kami membangunkan penyelesaian, perkhidmatan dan produk yang disokong oleh emas, berdasarkan wawasan pasaran yang berwibawa dan kami bekerja dengan pelbagai rakan kongsi untuk menukarkan idea-idea kami menjadi tindakan. Hasilnya, kami mewujudkan perubahan struktur dalam permintaan untuk emas di seluruh sektor pasaran utama. Kami memberikan pandangan mendalam mengenai pasaran emas antarabangsa, membantu orang ramai memahami kualiti pemeliharaan emas dan peranannya dalam memenuhi keperluan sosial dan alam sekitar masyarakat.

Keahlian World Gold Council termasuk syarikat perlombongan emas terkemuka dan paling berpandangan ke hadapan di dunia.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi: 

Stephanie Mackrell
World Gold Council
T +44-207-826-4763
E stephanie.mackrell@gold.org

Eloise Cazalet
Edelman
T +44-203-047-2587
E gold@edelman.com

Source: World Gold Council
Related Links:
Keywords: Banking/Financial Service Fashion Household/Consumer/Cosmetics Jewelry Mining Mining/Metals Precious Metals Retail Economic news, trends, analysis New products/services Survey, Polls & Research