omniture

Jim Murray's Whisky Bible 2021: Rocky Mountain High Tetapi inilah Dram-A Sutra India

Jim Murray's Whisky Bible 2021
2020-09-17 10:52 704

NORTHAMPTON, England, 17 September 2020 /PRNewswire/ --

  • Jim Murray's Whisky Bible meraikan juara Kanada yang "menjadi-jadi keenakannya".
  • AS tidak lagi berada di tempat teratas World Whisky bagi Tahun tersebut untuk kali pertama dalam masa lima tahun. 
  • India kembali ke podium dengan tawaran yang "hampir sempurna". 

Wiski rai Kanada yang mengambil airnya dari Pergunungan Rocky telah diisytiharkan sebagai kemuncak bagi semua wiski di dunia.

Mahaguru wiski, Jim Murray telah memberikan status "benar-benar berkelas dunia" kepada Alberta Premium Cask Strength dalam Whisky Bible 2021, yang menamakannya World Whisky bagi Tahun tersebut – kali pertama ia telah memenangi hadiah terbaik yang diingini.

Diperbuat daripada campuran rai bermalt dan tidak bermalt, Alberta Premium Cask Strength ditimbang dengan 65.1% alkohol mengikut isipadu (abv) dan skor 97.5 markah daripada 100.

Ketika kali terakhir rakyat Kanada memenangi World Whisky bagi Tahun tersebut dalam Jim Murray's Whisky Bible, polis di Toronto dihubungi kerana peminum berantakan untuk memiliki botol terakhir yang masih berada di rak.

Selepas meraih kemenangan pada tahun 2020 dengan keunikan 1-2-3, syarikat penyulingan Kentucky, Sazerac Company ingin mengejar kedudukan naib johan pada 2021 dengan Stagg Jr Barrel Proof yang "menakjubkan", satu lagi bourbon daripada kumpulan Buffalo Trace, yang mewah dengan rasa "koko, likuoris gelap dan panggangan yang banyak".

Namun kemasukan podium yang paling menarik perhatian ialah Mithuna, daripada kilang penyulingan Paul John di negeri Goa yang kecil di India - kali pertama wiski Asia Selatan mengambil tiga gong tertinggi dalam masa lebih sedekad.

Jim Murray berkata merasai coklat yang sensasi dan rempah yang kompleks adalah: "Seperti selepas anda baru saja berhubungan intim...dan anda tidak dapat bercakap atau bergerak sementara deria anda menjadi normal semula".

Penulis wiski yang terkenal dan berpengaruh telah merasa 1,252 dram baharu untuk Whisky Bible edisi 2021.

Speyside classic Glen Grant mengambil Scotch Whisky bagi Tahun tersebut untuk Edisi Pertama Batch Strength Berusia 15 Tahun dengan Jim Murray memuji "daya tarikan luar biasa dan unik" kilang penyulingan Moray.

Pemenang bahagian lain merangkumi: 30 Tahun Ballantine (Scotch yang Diadun); Annandale (Scotch 10 Tahun & Ke Bawah); Midleton Barry Crockett Legacy (Irish); Thomas H Handy Sazerac (Rai Amerika); Nikka Whisky Single Malt Yoichi Apple Brandy Wood Finish (Jepun); PUNI Aura Italian Single Malt (Eropah).

Nota Editor
Jim Murray's Whisky Bible 2021 mengandungi nota rasa bagi kira-kira 4,500 dram.
Boleh didapati dari 16/9/20 di whiskybible.com, priced £14.99.
Pertanyaan akhbar: Vincent Flint-Hill +44 (0)117 317 9777; vincent@whiskybible.com

Source: Jim Murray's Whisky Bible 2021
Keywords: Beer, Wine & Spirits Beverages Entertainment Publishing/Information Service Awards Survey, Polls & Research