omniture

ITF melancarkan penjenamaan semula Fed Cup yang bersejarah, apabila kejohanan pasukan wanita global tersebut diberi nama baharu sebagai 'Billie Jean King Cup oleh BNP Paribas'

International Tennis Federation
2020-09-17 21:30 698

LONDON, 17 September 2020 /PRNewswire/ -- ITF hari ini mengumumkan bahawa Fed Cup, tenis piala dunia wanita, telah diberi nama baharu Billie Jean King Cup oleh BNP Paribas.

 

The ITF has today announced that Fed Cup, the women’s world cup of tennis, has been renamed the Billie Jean King Cup by BNP Paribas.
The ITF has today announced that Fed Cup, the women’s world cup of tennis, has been renamed the Billie Jean King Cup by BNP Paribas.

 

Ini adalah kali pertama pertandingan pasukan global utama dinamakan sempena nama seorang wanita, membawa era baharu dalam kejohanan bersejarah tersebut dan menandakan detik penting untuk sukan.

Sebagai juara di gelanggang dan pelopornya, Billie Jean King adalah juru kempen global untuk kesamarataan yang telah mendedikasikan hidupnya untuk membanteras semua bentuk diskriminasi. Nilai-nilai yang diketengahkannya melambangkan semangat kejohanan yang berkembang menjadi pertandingan pasukan antarabangsa tahunan terbesar dalam sukan wanita, dengan penyertaan 116 buah negara pada tahun ini.

Penamaan semula tersebut diikuti dengan pengenalan format pusingan akhir baharu yang akan menyatukan 12 buah negara terbaik bersama-sama selama seminggu di Budapest yang akan bersaing untuk merebut gelaran juara dunia. Mulai tahun 2021, pusingan Akhir Billie Jean King Cup akan membiayai dana hadiah tahunan terbesar dalam sukan wanita berpasukan.

Presiden ITF David Haggerty berkata, "Bermula daripada bermain Piala Fed pertama sebagai ahli pasukan AS yang meraih kemenangan dan mengasaskan WTA, hingga menjadi atlet wanita pertama yang dianugerahkan Pingat Kebebasan Presiden AS, Billie Jean King tidak pernah berhenti membuat pembaharuan. Hari ini beliau menambah satu lagi 'permulaan' ke dalam senarai tersebut. Ini adalah satu penghormatan yang sesuai untuk semua yang telah beliau capai dan akan kekal sebagai warisan serta menjadi inspirasi kepada pemain dan peminat generasi akan datang."

Hubungan peribadi King dengan Fed Cup bermula pada kejohanan sulung pada tahun 1963 dan terus diperkukuhkan selama 40 tahun seterusnya. Beliau terus menjulang trofi sebagai pemain atau kapten sebanyak 10 kali – lebih banyak daripada individu lain dalam sejarah. King telah dilantik sebagai Duta Pertandingan Global pertama pada tahun 2019.

Billie Jean King berkata, "Tiada sesuatu yang lebih membanggakan daripada mewakili negara anda dan menjadi sebahagian daripada pasukan, pertandingan ini begitu istimewa dan penting bagi saya. Adalah satu penghormatan bagi piala dunia wanita tenis untuk menjulang nama saya dan satu tanggungjawab yang tidak akan saya pandang ringan.  Tugas kita adalah untuk berkongsi visi ini bersama generasi pemudi masa hadapan, kerana jika anda dapat melihatnya, anda pasti boleh melakukannya."

Photo - https://mma.prnasia.com/media2/1275760/itf_billie_jean_king_cup.jpg?p=medium600

Source: International Tennis Federation
Keywords: Entertainment Sporting Events Sports New products/services Women-related news