omniture

Bitumina Industries Ltd menjadi pemegang saham utama dalam Nynas AB

Bitumina Industries Ltd
2020-09-18 15:26 498

LONDON, 18 September 2020 /PRNewswire/ --  Bitumina Industries Ltd ("Bitumina") hari ini mengumumkan bahawa ia telah membeli 50%* modal saham tertunggak di Nynas AB dari Neste AB, yang akan menjadikan BITUMINA Industries Ltd sebagai pemegang saham tunggal terbesar di Nynas AB.

Nynas adalah peneraju global dalam minyak khusus naftena dan rakan kongsi bitumen utama di Eropah. Ia mempunyai empat kilang penapis: Harburg di Jerman, Nynäshamn dan Gothenburg di Sweden dan Eastham di UK. Eastham merupakan usaha sama dengan Shell.

Bernd Schmidt, Pengerusi Eksekutif Bitumina mengulas: "Kami sangat berbangga dapat memperoleh saham Nynas dari Neste dan yakin bahawa langkah ini akan membuka jalan untuk masa depan yang lebih cemerlang untuk Nynas dan semua para pemegang taruhnya."

Nynas adalah pengembangan semula jadi portfolio Bitumina dan akan memastikan kumpulan ini mengambil kedudukan teratas di pasaran bitumen Eropah yang melengkapkan kehadiran yang telah sedia kukuh di Amerika Latin. Pengambilalihan ini sejajar dengan kejayaan integrasi produk dan perkhidmatan Bitumina yang ditawarkan kepada pelanggan global.

Kumpulan Bitumina adalah syarikat Bitumen khusus bersepadu global, juga terlibat melalui anak syarikat Denmark miliknya DenimoTech A/S dalam Pengeluaran dan Kejuruteraan kilang pemprosesan Bitumen. Bitumina merupakan warisan Keluarga Asphalt Jerman dan hari ini dikendalikan oleh generasi ketiga dan telah berjaya mengembangkan perniagaannya pada skala global, menjadi pemain utama pasaran di mana ia beroperasi.

Nynas kini dalam proses penyusunan semula yang berterusan dan BITUMINA terlibat dengan semua para pemegang taruh utama untuk mencapai persetujuan komposisi yang terkawal dan untuk tujuan ini mendapat sokongan kewangan yang besar supaya dapat memeterai perjanjian tepat pada waktunya.

Rakan Strategik AXIS dengan pasukan perbankan profesionalnya bersama-sama firma guaman ReedSmith LLP di UK dan DELPHI di Sweden memberikan khidmat nasihat kepada BITUMINA dalam melaksanakan transaksi tersebut.

*nombor dibundarkan kepada satu

 

Source: Bitumina Industries Ltd
Related Links:
Keywords: Oil/Energy Utilities Accounting news, issues Acquisitions, mergers, takeovers