omniture

Dole Memanfaatkan Matahari Untuk Menepati Janji Neutral Karbon Mereka

Dole Packaged Foods, LLC
2020-09-22 10:00 275

Kerjasama dengan Symbior Solar akan mengurangkan pelepasan CO2 e MELEBIHI 100,000 TM.

SINGAPURA, 22 September 2020 /PRNewswire/ -- Dole Asia Holdings telah mengambil langkah penting untuk mencapai Karbon Sifar dengan menandatangani kontrak bersama Symbior Solar untuk memperluas sumber tenaga boleh diperbaharui ke kemudahan pemprosesannya di Filipina.

Courtesy Dole Asia Holdings
Courtesy Dole Asia Holdings

Symbior Solar akan memasang panel solar seluas lebih daripada 33,000 meter persegi di kemudahan Dole di Thailand dan Filipina. Ini akan menjana lebih daripada 6,000 MWj tenaga boleh diperbaharui setiap tahun untuk jangka masa 15 tahun perkongsian tersebut. Symbior Solar telah membina loji voltan solar 3MWp di kilang Hua Hin Dole Thailand yang juga menjana hampir 4,000 MWj setiap tahun.

Ketua Pegawai Eksekutif Dole Asia Holdings, Yutaka Yamamura mengatakan bahawa kerjasama dengan Symbior Solar, peneraju yang diiktiraf dalam tenaga boleh diperbaharui, merupakan langkah penting ke arah komitmen Dole untuk mencapai peneutralan karbon dalam operasinya pada tahun 2030, matlamat utama yang ditetapkan dalam Janji Dole yang telah diikrarkan pada bulan Jun tahun ini.

"Janji kami terhadap iklim adalah untuk mendapatkan 100% tenaga yang boleh diperbaharui untuk kemudahan pemprosesan kami dan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 50% daripada tahap pada tahun 2019. Kontrak kami untuk pemasangan Filipina digabungkan dengan pemasangan Thailand kami yang sedia ada, akan membolehkan kami mencapai pengurangan pelepasan lebih daripada 100,000 TM setara CO2 (jumlah kumulatif sepanjang tempoh kontrak).  Ini adalah contoh yang sangat nyata daripada kami hasil kerjasama dengan rakan kongsi dalam rantaian nilai untuk mengurangkan pelepasan gas kami."

Kerjasama dengan Symbior Solar menyaksikan Dole menandatangani kontrak bekalan kuasa selama 15 tahun lagi, sebagai tambahan kepada komitmen Thailand sebelumnya.

Secara keseluruhan, Dole akan memperoleh lebih daripada 10,000 MWj setahun daripada kedua-dua pemasangan sambil mencapai pengurangan pelepasan gasnya.

Masazumi Nishikage, COO Dole Asia Holdings berkata, "Kami adalah perniagaan yang bergantung pada keadaan iklim yang baik di rantau tempat kami beroperasi.  Ladang dan ladang kami menyumbang untuk menghasilkan makanan untuk populasi global kita yang semakin meningkat, jadi adalah berbaloi bagi kita untuk fokus dalam memperlahankan kesan perubahan iklim sebanyak yang kita mampu. Perkongsian terbaharu ini mencerminkan pendekatan holistik kami terhadap Janji Dole, di mana kami terus fokus pada amalan penjanaan semula yang bertujuan untuk meningkatkan bahan organik tanah dan biodiversiti tanah, serta kehilangan makanan, pengurusan sisa dan memperbaiki kitaran air di dunia di mana kawasan yang kekurangan air semakin menjadi kebiasaan."

Tentang Janji Dole 

Pada bulan Jun 2020 Dole Asia Holdings telah mengumumkan Janji Dole, dengan tiga terasnya tentang pemakanan, kelestarian dan penciptaan nilai bersama.

Lebih Baik untuk Manusia: Akses kepada pemakanan lestari untuk 1 bilion orang menjelang tahun 2025, menuju ke arah sifar gula yang diproses dalam semua produk Dole menjelang tahun 2025.

Lebih Baik untuk Bumi:  sifar kehilangan buah dari ladang Dole ke pasaran menjelang tahun 2025, pembungkusan plastik berasaskan fosil sifar menjelang tahun 2025, pelepasan sifar bersih karbon dalam operasi Dole menjelang tahun 2030

Lebih Baik untuk Pemegang Taruh: Dole akan terus memberikan impak positif kepada semua petani, masyarakat dan orang yang bekerja untuk Dole – melalui komitmennya terhadap peluang yang sama, sara hidup dan tahap keselamatan, pemakanan dan kesejahteraan yang semakin meningkat. Syarikat tersebut juga berusaha untuk memajukan hak asasi manusia dalam operasi langsung dan rantaian bekalan dengan membina budaya ketelusan dan akauntabiliti.  

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/1277610/dole_asia_holdings.jpg?p=medium600

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/152677/dole_packaged_foods_logo.jpg?p=medium600

 

Source: Dole Packaged Foods, LLC
Related Links:
Keywords: Environmental Products & Services Food/Beverages Green Technology Retail New products/services