omniture

Persekutuan Pergigian Dunia FDI (FDI World Dental Federation) dan Smile Train: Kanak-kanak yang menghidap sumbing berisiko tinggi untuk mengalami kerosakan gigi, penyakit gusi dan masalah kesihatan mulut lain yang serius

FDI World Dental Federation
2020-09-23 09:00 250

- Bibir sumbing dan lelangit (sumbing) adalah perbezaan wajah dan mulut semasa kelahiran yang biasa berlaku dan memberi impak kepada perkembangan mulut, gusi, dan lelangit.

- Penjagaan gigi yang tetap dan fokus perlu disepadukan dalam penjagaan sumbing untuk menangani cabaran kebersihan mulut dan mencegah penyakit mulut.

- Persekutuan Pergigian Dunia FDI (FDI) dan Smile Train mengeluarkan garis panduan Kesihatan Mulut dalam Penjagaan Sumbing Yang Komprehensif untuk memperkasakan pasukan sumbing tempatan dengan latihan dan sumber bagi meningkatkan kesihatan mulut

GENEVA, 22 September 2020 /PRNewswire/ -- Seorang bayi dilahirkan dengan sumbing kira-kira setiap tiga minit di seluruh dunia. Ramai kanak-kanak sumbing menghadapi kesukaran untuk makan, bernafas, mendengar dan bercakap. Malah, selepas menjalani pembedahan sumbing, kanak-kanak ini sering mempunyai risiko yang lebih tinggi dalam masalah kerosakan gigi, penyakit gusi, dan masalah kesihatan mulut yang lain.

Pelbagai pasukan penjagaan kesihatan yang menjaga pesakit sumbing memainkan peranan penting dalam menyokong kesihatan mulut dan kesejahteraan individu tersebut secara keseluruhan. Inilah sebabnya organisasi tanpa keuntungan kesihatan mulut Persekutuan Pergigian Dunia FDI (FDI) dan Smile Train telah bersatu tenaga dengan sokongan daripada Penjagaan Kesihatan Pengguna GSK untuk melancarkan garis panduan kepada para profesional kesihatan mulut dan pasukan penjagaan sumbing yang lebih besar untuk membantu mengurangkan penyakit mulut dan meningkatkan kesihatan mulut bagi individu yang lahir sumbing.

Melalui pengeluaran garis panduan baharu ini, FDI dan Smile Train berharap dapat memperkasakan pasukan sumbing tempatan dengan latihan dan sumber untuk meningkatkan kesihatan mulut dan memberi penjagaan kesihatan mulut yang komprehensif. Bagi mengetahui lebih lanjut tentang garis panduan tersebut, penyedia digalakkan untuk menyertai webinar Kampus Kesihatan Mulut FDI pada 29 September, jam 15:00 BST, yang akan dikeluarkan buat julung-julung kalinya. Anda boleh mendaftar untuk menyertai webinar di sini.

Dalam webinar ini, panel pakar FDI dan Smile Train akan membentangkan garis panduan Kesihatan Mulut dalam garis panduan Penjagaan Sumbing yang Komprehensif, yang membincangkan cabaran kesihatan mulut yang sering dihadapi oleh individu sumbing sama ada yang dirawat atau tidak dirawat, dan menawarkan penyelesaian yang jelas bagi mengoptimumkan kesejahteraan pesakit, memastikan mereka boleh makan, bercakap, bernafas, dan menelan. 

Pemulihan dan penjagaan kanak-kanak yang menghidap sumbing sering melibatkan kepakaran dalam teras kejururawatan, pembedahan plastik, pergigian kanak-kanak, terapi pertuturan dan ortodontik. Semua ahli pasukan penjagaan sumbing ini boleh menyumbang kepada pengukuhan kesihatan mulut pesakit – secara ideal, dengan mengikuti suatu set protokol yang dipersetujui dan diguna pakai bagi memastikan komunikasi antara disiplin adalah baik.

"Kanak-kanak yang menghidap sumbing mengalami ketidakseimbangan akibat penyakit mulut, yang bukan sahaja menjejaskan keseluruhan kesihatan dan kesejahteraan mereka, tetapi juga tumbesaran jangka panjang mereka," kata Presiden FDI Dr Gerhard K. Seeberger. "Memastikan supaya pasukan penjagaan sumbing dilatih untuk membantu mencegah penyakit mulut adalah sangat penting. FDI berbesar hati untuk berkongsi garis panduan baharu ini yang kami harap akan memperkasakan seluruh pasukan untuk menyampaikan penjagaan yang konsisten dan berkualiti kepada semua pesakit yang menghidap sumbing."

"Kami bertujuan untuk menyepadukan kesihatan mulut ke dalam penjagaan kanak-kanak yang menghidap sumbing," kata Presiden dan CEO Smile Train, Susannah Schaefer. "Penjagaan gigi yang tetap untuk kanak-kanak sumbing adalah penting untuk membantu menguruskan risiko penyakit mulut mereka yang meningkat. Adalah penting bagi penyedia penjagaan kesihatan dan pengasuh untuk mengenal pasti tanda-tanda sakit mulut dan mengetahui cara untuk mencegahnya. Ini saja cara untuk membolehkan individu sumbing menikmati kualiti hidup yang paling baik."

"Di GSK, kami memahami kepentingan kesihatan dan kebersihan mulut yang baik untuk semua, terutama mereka yang menghidap sumbing," kata Jayant Singh, Ketua Kesihatan Mulut Kategori GSK Global. "Penjagaan sumbing yang komprehensif adalah fokus utama bagi kerja yang kami bantu dengan Smile Train dan FDI. Kami berasa amat teruja dengan pengeluaran garis panduan ini, yang kami fikir akan menjadi alat yang transformatif dan amat diperlukan oleh seluruh pasukan penjagaan sumbing."

Sertai kami di webinar! 

15:00 (BST) 29 September 2020

Gambar: Imej AP (http://www.apimages.com)

Hubungan Media:
Charanjit Jagait, Pengarah Komunikasi dan Sokongan FDI
Tel: +41 797967613

 

Source: FDI World Dental Federation
Keywords: Dentistry Health Care/Hospital Children-related news Survey, Polls & Research