omniture

Persekutuan Jantung Sedunia mengumumkan kesan yang sangat besar untuk penyakit jantung yang dicipta oleh COVID-19

World Heart Federation
2020-09-28 19:05 266

GENEVA, 28 September 2020 /PRNewswire/ -- COVID-19 telah menyebabkan kesan yang sangat besar untuk kesihatan jantung, menurut Persekutuan Jantung Sedunia (WHF) pada Hari Jantung Sedunia. Tiga faktor utama telah menyumbang kepada situasi ini. Pertama, penghidap penyakit COVID-19 dan jantung adalah antara mereka yang paling berisiko menghadapi kematian dan mengalami komplikasi teruk. Kedua, jantung mungkin terjejas oleh virus walaupun pada mereka yang tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan sebelum ini. Akhirnya, ketakutan terhadap virus tersebut telah menyebabkan penurunan ketara dalam lawatan ke hospital oleh pesakit jantung untuk mendapatkan rawatan rutin dan kecemasan. 

Tujuan WHF adalah bagi menyatukan komuniti kesihatan global untuk mengatasi penyakit kardiovaskular (CVD) yang membunuh seramai 17.9 juta orang setiap tahun. WHF meminta semua orang untuk "menggunakan hati" bagi membuat pilihan yang lebih baik untuk masyarakat, orang yang kita sayangi dan diri kita sendiri.

Profesor Karen Sliwa, Presiden WHF, berkata: "Pada masa-masa yang mencabar ini, adalah sangat penting bagi kita untuk memberikan perhatian khusus kepada mereka yang berisiko lebih besar untuk mengalami komplikasi akibat COVID-19 dan lebih memahami bagaimana virus itu mempengaruhi jantung orang yang sihat. COVID-19 telah mengakibatkan kesan yang sangat besar, yang mana orang-orang dengan CVD tidak sihat dan mereka yang berisiko tidak mendapatkan rawatan yang mereka perlukan untuk menjaga kesihatan jantung mereka. Jantung dan seluruh sistem vaskular berada dalam bahaya dan kita perlu bertindak sekarang. Hari ini kita mempunyai peluang yang unik untuk bersatu, menggerakkan kemahiran kita dan menggunakan hati kita untuk bertindak."

CVD berpunca daripada pelbagai sebab: daripada merokok hingga diabetes, tekanan darah tinggi, obesiti dan pencemaran udara. Bagi mengatasi masalah ini, WHF menyeru bukan sahaja daripada segi perubahan tingkah laku individu tetapi juga perubahan sosial. Dengan kemudahan di pusat operasi WHF, adalah sangat penting untuk mengakses penjagaan kesihatan, makanan sihat dan cara hidup sihat supaya ia dapat diakses dan terjangkau oleh semua orang. Mengatur produk yang tidak sihat, sambil mewujudkan persekitaran yang sihat adalah contoh penyelesaian yang berkesan untuk kerajaan dan masyarakat. Berdasarkan keadaan semasa, WHF juga meminta pengesahan dan perlindungan segera daripada penyedia perkhidmatan kesihatan di barisan hadapan.  

WHF telah melancarkan kajian global tentang penyakit kardiovaskular dan COVID-19 untuk lebih memahami keputusan dan faktor risiko kepada pesakit yang dirawat di hospital dengan COVID-19.

Ia juga melancarkan satu siri perdebatan yang memfokuskan cara membuka kunci tingkah laku dan perubahan masyarakat untuk menangani CVD. Sertai perbincangan pertama pada 29 September jam 3:00 petang CET.

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://worldheartday.org

Hubungan Media: Borjana.Pervan@worldheart.org

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1280905/World_Heart_Federation_Logo.jpg?p=medium600

Source: World Heart Federation
Related Links:
Keywords: Health Care/Hospital Infectious Disease Control Medical/Pharmaceuticals Survey, Polls & Research