omniture

Lebih daripada 500 mesin SANY sedang beroperasi di projek kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung

SANY Group
2020-10-26 21:20 61

BEIJING, 26 Oktober 2020 /PRNewswire/ -- Baru-baru ini, projek kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung telah mencapai perkembangan penting berikutan penembusan terowongan No.3. Kini terdapat lebih daripada 500 mesin SANY digunakan di tapak pembinaan projek di Indonesia. "80 peratus peralatan yang digunakan dalam projek ini disediakan oleh SANY," LIU Haitao, ketua subkontraktor utama projek ini memulakan.

SANY menyediakan pelbagai jenis mesin serba guna yang dapat mengendalikan pelbagai jenis tanah. SANY SY215C memainkan peranan penting dalam penembusan terowong No.5, sebuah projek mencabar yang harus diselesaikan dengan kaedah penggalian tradisional kerana tanah yang lembut, dan 'roadheader' SANY STR318H membantu mengorek menembusi batu karang di terowong No.11.

Selain peralatan yang berkualiti dan boleh dipercayai, SANY juga menyokong projek ini dengan perkhidmatan yang disesuaikan. Sebagai tambahan kepada 5 jentera dengan tugas khas dan 3 cawangan perkhidmatan di sepanjang landasan, 15 jurutera servis ditempatkan di tapak pembinaan, melakukan penyelenggaraan berkala dan menjawab panggilan servis dengan segera. "Kami bekerja dan kadang kala tinggal di tempat kerja. Ramai yang berpendapat bahawa kami gila bekerja tetapi begitulah cara kami dapat menyelesaikan kerja dengan cepat," menurut LIU Jun, jurutera servis SANY di tempat kerja.

Projek ini juga memberi peluang kepada masyarakat setempat untuk meningkatkan kecekapan tenaga kerja. "Penduduk tempatan berminat untuk dilatih sebagai operator dalam projek ini. Melalui pekerjaan ini, mereka dapat meningkatkan kemahiran mereka untuk mencari pekerjaan yang lebih baik pada masa akan datang," LIANG Jing, pengarah bahagian jualan SANY Indonesia BU berkata. Dalam tempoh 5 tahun yang lalu, SANY menyokong latihan operator tempatan dengan pelbagai peralatan dan program yang memberi manfaat kepada ratusan warga tempatan.

"Landasan kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung merupakan projek infrastruktur mercu tanda yang menunjukkan kerjasama dan persahabatan antara Indonesia dan China. Kami percaya ia menjadi contoh yang baik bagi negara-negara Asia mengenai kerjasama," kata Rini Mariani Soemarno, Menteri Perusahaan BUMN Indonesia ketika itu.

Kereta api berkelajuan tinggi Jakarta-Bandung akan menghubungkan Jakarta, ibu kota Indonesia, dan Bandung, pusat tekstil, yang meliputi jarak lebih daripada 140 kilometer. Jumlah pelaburan projek ini bernilai $6 bilion. Landasan kereta api Jakarta-Bandung dengan kelajuan binaan 350 km/jam akan menjadi kereta api berkelajuan tinggi pertama di Indonesia, bahkan di Asia Tenggara. Apabila projek ini selesai, landasan ini akan memendekkan masa perjalanan penumpang kepada lebih kurang 40 minit.

Source: SANY Group
Keywords: Construction/Building Railroads and Intermodal Transportation Transportation