omniture

GemVax & KAEL melaporkan data positif selanjutnya daripada percubaan Penyakit Alzheimer GV1001 Fasa II

GemVax & KAEL
2020-11-23 20:00 99

SEOUL, 23 November 2020 /PRNewswire/ -- GemVax & KAEL Co., Ltd. sebuah syarikat peringkat klinikal yang membangunkan ubatan peptida baharu berdasarkan pengubahsuaian telomerase telah mengeluarkan data positif selanjutnya pada Persidangan Musim Luruh Persatuan Demensia Korea daripada percubaan Fasa II dalam penyakit Alzheimer bagi calon utama GV1001. Sebelum ini syarikat mengumumkan GV1001 telah ditoleransi dengan baik dan selamat dan sasaran utama telah dicapai dengan peningkatan yang ketara dalam skor Severe Impairment Battery (SIB). Data yang baru dikeluarkan juga menunjukkan peningkatan yang signifikan secara statistik dalam Inventori Neuropsychiatrik (NPI) dan trend peningkatan dalam Alzheimer's Disease Cooperative Study-Activities of Daily living (ADCS-ADL). Berdasarkan keputusan ini, syarikat kini merancang untuk menghantar permohonan Fasa III IND.

Percubaan klinikal GemVax's GV1001 Fasa II menilai keselamatan dan keberkesanan suntikan subkutaneus GV1001 0.56 mg atau 1.12 mg selama enam bulan kepada pesakit yang menghidap Alzheimer sederhana hingga parah yang sudah menerima donepezil selama lebih daripada tiga bulan di 12 buah institusi perubatan. Profesor PI Seong-Ho Koh, di Hospital Universiti Hanyang Guri berkata, "The Severe Impairment Battery (SIB), iaitu titik akhir utama untuk kajian klinikal ini, menunjukkan peningkatan lebih besar yang signifikan secara statistik dalam kumpulan yang dirawat dengan GV1001 1.12 mg berbanding dengan kumpulan kawalan dirawat dengan donepezil sahaja, yang menunjukkan perbezaan 7.11 dalam skor SIB keseluruhannya. Di antara keputusan hasil sekunder, kumpulan yang dirawat dengan GV1001 1.12mg mempunyai peningkatan lebih besar yang signifikan dalam skor Neuropsychiatry Inventory (NPI) berbanding dengan kumpulan kawalan.

Seterusnya, walaupun didapati tidak signifikan secara statistik, hasil sekunder yang lain iaitu kajian kerjasama tentang penyakit Alzheimer, skor Activity of Daily living (ADCS-ADL) menunjukkan peningkatan ketara yang serupa dengan hasil SIB."

Kim Sang-Jae, pengerusi GemVax berkata, "Dengan menggabungkan peningkatan yang ketara dalam skor SIB kepada pesakit yang menghidap Alzheimer sederhana hingga parah, hasil yang signifikan dalam skor NPI dan ADCS-ADL ini adalah amat memberangsangkan. Kami telah memutuskan untuk menghantar Fasa III di Korea untuk melihat jika ada kemungkinan untuk menunjukkan peningkatan dalam kelompok yang lebih besar bagi  pesakit tahap sederhana hingga parah."

Profesor Koh seterusnya berkata, "Sekiranya keberkesanan dan hasil keselamatan GV1001 dalam percubaan klinikal fasa III sama atau lebih tinggi daripada percubaan klinikal Tahap II, ia akan dapat membuktikan ia adalah penukar permainan dalam rawatan penyakit Alzheimer".

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.gemvax.com

Hubungan Media
Richard Hayhurst
T: +44 7711 821 527
E: Richard@rhapr.eu 

 

 

Source: GemVax & KAEL
Keywords: Health Care/Hospital Medical Equipment Medical/Pharmaceuticals Pharmaceuticals Clinical Trials/Medical Discoveries New products/services