omniture

Bandaraya Kebudayaan Asia Timur 2021 Persembahkan Pesona Dunhuang

Gansu Provincial Department of Culture and Tourism
2021-04-13 14:57 66

DUNHUANG, China, 13 April 2021 /PRNewswire/ -- Lebih daripada 20 aktiviti menonjolkan mercu tanda bersejarah dan budaya utama di Jalan Sutera kuno dilancarkan pada acara pembukaan Bandaraya Kebudayaan Asia Timur 2021 pada 9 April di Dunhuang, di barat laut Wilayah Gansu China. Acara pembukaan ini merupakan salah satu daripada inisiatif pertukaran budaya di sepanjang tahun antara China, Jepun, dan Republik Korea (ROK).

The opening ceremony of China Dunhuang Event Year
The opening ceremony of China Dunhuang Event Year

"Asia Timur Ibu Negara Budaya" ialah langkah penting untuk melaksanakan konsensus yang dicapai pada mesyuarat pemimpin tiga hala dan telah menjadi jenama utama untuk pertukaran budaya antara ketiga-tiga negara, kata Zhang Xu, Timbalan Menteri Budaya dan Pelancongan China di acara ini.

Dalam tahun 2020, Shaoxing dan Dunhuang di China, Kitakyushu di Jepun dan Sunchong di ROK ditetapkan sebagai Bandaraya Kebudayaan Asia Timur 2021.

Gansu akan bekerjasama dengan bandaraya kebudayaan Asia Timur yang lain, mendukung semangat "keamanan dan kerjasama, keterbukaan dan keterangkuman, pembelajaran dan faedah bersama" untuk mempromosi pembangunan serantau dan keamanan dunia, kata Naib Gabenor Gansu, He Wei. 

Shimizu Fumio, Utusan Luar Biasa dan Menteri Wakil Penuh Jepun di China, berkata beliau mengharapkan bandar-bandar Bandaraya Kebudayaan Asia Timur untuk menjalankan pelbagai aktiviti pertukaran budaya untuk memberikan sumbangan baharu dalam mempromosi persefahaman bersama antara ketiga-tiga negara.

Kim Byungkwun, Konsul Besar ROK di Xi'an, China, berkata Bandaraya Kebudayaan tahun ini memegang konsep bernilai iaitu menghormati kepelbagaian budaya China, Jepun, dan ROK dalam mempromosi pembangunan kebudayaan.

Empat pameran, termasuk Pameran Pertukaran Budaya Dunhuang China-Jepun-ROK, akan mempamerkan replika seni mural Dunhuang yang tradisional, serta pameran berteknologi tinggi seperti arca cetakan 3D dan mural digital fideliti tinggi.

Dunhuang memainkan peranan penting dalam sejarah Jalan Sutera, dan mempengaruhi budaya dan sejarah jiran Asia Timur China. Kuil Flourishing Law (Hōryū-ji), sebuah kuil Buddha di Wilayah Nara Jepun, telah dihiasi dengan mural Buddha yang digayakan sama seperti mural-mural Dunhuang di China. Juga terdapat syair-syair di dalam Manuskrip Dunhuang yang menerangkan kunjungan seorang putera dari Silla bernama Kim Gyo-gak, yang tertarik kepada agama Buddha ketika melawat China semasa Dinasti Tang. Sejak tahun 1950an, seni Dunhuang telah dipamerkan di Jepun dan ROK berkali-kali. Ketiga-tiga negara ini telah mengekalkan pertukaran dan kerjasama dalam teknologi perlindungan peninggalan budaya dan latihan-latihan bakat.

Source: Gansu Provincial Department of Culture and Tourism
Keywords: Amusement Parks and Tourist Attractions Travel