omniture

Eco Forum Global Guiyang 2021 bermula

The Guizhou Provincial Committee of The Communist Party of China
2021-07-14 19:06 47

GUIYANG, China, 14 Julai 2021 /PRNewswire/ -- Mulai 12 hingga 13 Julai, Eco Forum Global Guiyang 2021 (EFG 2021) telahpun diadakan di Guiyang, wilayah barat daya China. EFG 2021 ialah satu-satunya forum antarabangsa peringkat kebangsaan dengan tema tamadun ekologi di China. Ia telah diadakan selama sepuluh sesi. Dengan tema "Pembangunan Mesra Alam dan Rendah-karbon Memupuk Komuniti Kehidupan buat Manusia dan Alam Semula Jadi", forum ini diadakan secara dalam talian mahupun luar talian.

Penghibur menyanyikan lagu agung daripada lagu etnik Dong di majlis perasmian EFG 2021.
Penghibur menyanyikan lagu agung daripada lagu etnik Dong di majlis perasmian EFG 2021.

"Dalam perjalanan menuju tamadun ekologi, China mengalami perubahan yang mendalam terhadap konsep pembangunan dan kaedah pembangunan." Li Zhanshu, ahli Jawatankuasa Tetap Biro Politik bagi Jawatankuasa Pusat CPC, pengerusi Jawatankuasa Tetap NPC, menyampaikan ucapan dasar di persidangan tersebut. Beliau berkata bahawa kawasan pertumbuhan sumber hutan China melebihi 70 juta hektar, menduduki tempat pertama di dunia sejak sepuluh tahun yang lalu. China telah membina sistem tenaga bersih yang terbesar di dunia dengan kapasiti fotovolta terpasang bagi tenaga angin dan penjanaan kuasa tersenarai di kedudukan pertama di dunia. "Pemodenan China ialah pemodenan kewujudan bersama yang harmoni antara manusia dan alam semula jadi. Kami akan mendukung konsep komuniti dengan masa depan yang dikongsi bersama untuk umat manusia dan bekerjasama dengan komuniti antarabangsa bagi memberi sumbangan positif untuk menangani cabaran iklim dan persekitaran global serta mengekalkan keselamatan ekologi bumi."

Pada bulan Jun 2016, wilayah Guizhou telah diluluskan sebagai kumpulan pertama bagi zon uji kaji tamadun ekologi kebangsaan. Kadar pertumbuhan ekonomi Guizhou tersenarai antara tiga teratas di China sejak 10 tahun yang lalu. Ekonomi mesra alam menyumbang sebanyak 42% daripada KDNK dan kadar liputan hutan mencecah 61.51%. Li Zhanshu berkata, "Guizhou bukan sekadar meneroka pembinaan tamadun ekologi, tetapi juga faedah-faedah daripada pencapaian pembinaan tamadun ekologi. Pembinaan tamadun ekologi Guizhou ialah mikrokosma pencapaian China dalam pembinaan tamadun ekologi." Shen Yiqin, Setiausaha Jawatankuasa Wilayah Guizhou CPC dan pengerusi Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Wilayah Guizhou, menyampaikan ucapan bahawa Guizhou akan menggabungkan pembangunan yang paling hebat dan kelebihan daya saing untuk persekitaran tamadun yang baik dan berusaha untuk melakar pencapaian baharu dalam pembinaan tamadun ekologi.

Source: The Guizhou Provincial Committee of The Communist Party of China
Keywords: Banking/Financial Service Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities Trade show news