omniture

/P E M B E T U L A N -- Korean Ginseng Research Institute/

Korean Ginseng Research Institute
2021-10-28 14:08 84

Kami dimaklumkan oleh pelanggan bahawa terdapat beberapa perubahan dalam kandungan siaran ini. Versi lengkap yang diperbetul bagi siaran berita yang dikeluarkan pada 21 Oktober 2021 oleh Korean Ginseng Research Institute melalui PR Newswire adalah seperti berikut:

Kesan Adjuvan Vaksin berpotensi daripada Ginseng Merah disampaikan daripada Korean Ginseng Research Institute

SEOUL, Korea Selatan, 28 Oktober 2021 /PRNewswire/ -- Korean Ginseng Research Institute, baru-baru ini menerbitkan keputusan kajian mengenai 'kesan adjuvan vaksin daripada ginseng merah' dan 'kesan pencegahan kerosakan pernafasan'. Dikatakan bahawa ginseng merah dapat bertindak sebagai adjuvan vaksin yang berpotensi[1] dengan meningkatkan keberkesanan vaksin.

Ginseng Merah
Ginseng Merah

Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa ginseng merah meningkatkan keberkesanan vaksin, maka apabila ginseng merah diambil bersama-sama, kesan antivirus ditingkatkan dan mencegah kerosakan peparu yang disebabkan oleh pelbagai virus berbanding dengan apabila hanya vaksin sahaja yang diberikan. Hasil kajian menunjukkan bahawa pengingesan ginseng merah pada masa yang sama dengan vaksinasi ketika suntikan vaksin virus corona bermula dapat meningkatkan kesan vaksin adalah signifikan yang mana ia menunjukkan kemungkinan untuk mempercepatkan ditangani.

Dalam kertas kajian 'Protective Effect of Korean Red Ginseng Extract on the Infections by H1N1 and H3N2 Influenza Viruses in Mice' diterbitkan pada tahun 2021 dalam 'Journal of Medicinal Food', jurnal akademik antarabangsa, mengesahkan bahawa kadar kelangsungan hidup tikus yang diberikan vaksin bersama pati ginseng merah adalah lebih tinggi berbanding tikus yang hanya diberikan vaksin sahaja. Selepas memberi pati ginseng merah kepada tikus selama 14 hari, vaksin disuntik dan selepas pemberian terakhir pati ginseng merah, tikus dijangkiti virus influenza (H1N1, H3N2) dan diperhatikan. Hasilnya, didapati bahawa apabila pati ginseng merah diberikan, kesan pertahanan virus diperkuatkan dan penghasilan bahan radang di dalam paru-paru berkurangan.

Dalam kertas kajian 'Korean Red Ginseng enhances pneumococcal Δ pep27 vaccine efficacy by inhibiting reactive oxygen species production' diterbitkan dalam 'Journal of Ginseng Research' pada tahun 2019, pati ginseng merah diberikan kepada tikus. Selepas pemberian vaksin (Δ pep27) dan dengan jangkitan pneumokokus, diperhatikan bahawa pati ginseng merah meningkatkan pembentukan antibodi dan kadar kelangsungan hidup tikus yang dijangkiti pneumokokus dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk imunisasi dengan meningkatkan keberkesanan vaksin.

Menurut Institut ini, keputusan kajian ini membuktikan kesan adjuvan vaksin dan kesan pencegahan gangguan pernafasan oleh ginseng merah, dan merancang untuk terus menyelidik pelbagai virus melalui percubaan klinikal.

[1]. Rujukan saintifik mengenai kesan adjuvan vaksin daripada Ginseng: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845320301883

 

Source: Korean Ginseng Research Institute
Keywords: Health Care/Hospital Supplementary Medicine