omniture

Xinhua Silk Road: Forum Kerjasama Antarabangsa Pelabuhan Jalan Sutera Maritim Keenam diadakan di Ningbo, Timur China pada hari Rabu

Xinhua Silk Road
2021-10-25 10:05 51

BEIJING, 25 Oktober 2021 /PRNewswire/ -- Forum Kerjasama Antarabangsa Pelabuhan Jalan Sutera Maritim ke-6, salah satu aktiviti untuk menyambut Hari Maritim China, dibuka di Bandar Ningbo, Wilayah Zhejiang, timur China pada hari Rabu.

Foto menunjukkan pelancaran Deklarasi Ningbo untuk perkapalan pelabuhan global yang bersama-sama menghadapi perubahan, menangani kesukaran dan membincangkan strategi yang berkaitan.
Foto menunjukkan pelancaran Deklarasi Ningbo untuk perkapalan pelabuhan global yang bersama-sama menghadapi perubahan, menangani kesukaran dan membincangkan strategi yang berkaitan.

Forum ini, yang mengetengahkan tema "Menghadapi perubahan semasa, menangani kesukaran dan membincangkan strategi berkaitan," merangkumi acara seperti perbincangan meja bulat peringkat tinggi, salun bertema dan persidangan khas untuk menonjolkan pencapaian akademik, pengalaman pembangunan dan teknologi canggih industri pelabuhan dan perkapalan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Ningbo melaksanakan usaha yang bersungguh-sungguh terhadap pembinaan pelabuhan bertaraf dunia, yang menghasilkan pembangunan pelabuhan tempatan yang signifikan, yang hasilnya mendorong pembangunan bandar ini, kata Peng Jiaxue, ahli Jawatankuasa Tetap bagi Jawatankuasa Parti Wilayah Zhejiang dan setiausaha Jawatankuasa Parti Perbandaran Ningbo di majlis perasmian.

Pada tahun 2020, KDNK tempatan bandar ini menduduki tempat kedua belas antara semua bandar di China dan nilai eksportnya menduduki tempat kelima di seluruh negara. Indeks pembangunan pusat perkapalan antarabangsanya tersenarai sebagai antara 10 terbaik di serata dunia.

Gao Xingfu, timbalan gabenor Kerajaan Rakyat Wilayah Zhejiang berkata bahawa selama dua belas tahun berturut-turut, daya pemprosesan kargo Pelabuhan Ningbo-Zhoushan menduduki tempat pertama di serata dunia, lalu menjadikan pelabuhan ini sebagai satu-satunya pelabuhan di dunia dengan daya pemprosesan kargo tahunan mencecah lebih daripada satu bilion tan.

Berlatarbelakangkan rutin dan respons epidemik COVID-19 bersasar di China, Wilayah Zhejiang memetakan pelan tindakan pembangunan selama 5 tahun untuk Pelabuhan Ningbo-Zhoushan dan berusaha untuk mewujudkan Pelabuhan Ningbo-Zhoushan agar menjadi hab logistik global yang penting, pangkalan penyimpanan dan pengangkutan komoditi pukal serta pangkalan perkhidmatan perkapalan cirian untuk Jalan Sutera Maritim Abad ke-21, ujar Gao.

Semasa majlis perasmian, Laporan Reputasi Pelabuhan Global 2021 telah dikeluarkan secara rasmi oleh Xinhua-run China Economic Information Service untuk menonjolkan reputasi antarabangsa pelabuhan-pelabuhan global dalam era pasca-epidemik.

Forum ini bersama-sama dianjurkan oleh Kerajaan Rakyat Perbandaran Ningbo, China Institute of Navigation, Jabatan Pengangkutan Wilayah Zhejiang dan China Ports & Harbours Association.

Lihat pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/324389.html

Source: Xinhua Silk Road
Keywords: Computer/Electronics Maritime/Shipbuilding Publishing/Information Service Transportation Trade show news