omniture

GSTHR: "Keharusan moral" bagi WHO untuk menerima pakai pengurangan kemudaratan untuk tembakau

Knowledge Action Change (KAC)
2021-10-27 15:11 26

LONDON, 27 Oktober 2021 /PRNewswire/ -- Sementara pemimpin global dan media memberi tumpuan kepada sidang kemuncak iklim COP26 PBB yang bermula pada Ahad ini, 182 delegasi kerajaan sedang bersiap sedia untuk mesyuarat COP yang lain. Namun sesi kesembilan COP (COP9) bagi Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) WHO dari 8 hingga 13 November telah menerima sedikit perhatian dan akan dijalankan dalam sesi tertutup secara rahsia.

Technological advances mean there are now safer alternatives to combustible cigarettes.
Technological advances mean there are now safer alternatives to combustible cigarettes.

Memerangi Perang Terakhir: WHO dan Kawalan Tembakau Antarabangsa, laporan terkini daripada agensi kesihatan UK KAC iaitu Keadaan Global bagi Pengurangan Kemudaratan Tembakau (GSTHR) mendedahkan bahawa pelaksanaan semasa FCTC yang bertujuan untuk mengurangkan kematian dan penyakit yang berkaitan dengan merokok merupakan satu kegagalan kesihatan awam global. Digubal pada tahun 2005 ketika terdapat 1.1 bilion perokok di seluruh dunia, hari ini masih ada 1.1 bilion perokok dan lapan juta kematian akibat merokok setiap tahun.

Pengurangan kemudaratan menawarkan harapan baharu. Peranti rokok elektronik, snus, kantung nikotin dan produk tembakau yang dipanaskan adalah jauh lebih selamat daripada rokok, memberikan nikotin tanpa perlu membakar tembakau. Ini membantu orang yang tidak mampu atau tidak mahu berhenti menggunakan nikotin untuk berhenti merokok yang memudaratkan dan bertukar kepada yang lain.

Pihak-pihak FCTC termasuk UK dan New Zealand telah melihat penurunan ketara dalam tabiat merokok selepas memperkenalkan dasar pengurangan kemudaratan bersama dengan aturan kawalan tembakau domestik. Anggaran GSTHR menunjukkan bahawa 98 juta orang di seluruh dunia telah menggunakan produk nikotin yang lebih selamat. Namun penulis laporan Harry Shapiro berpendapat bahawa perjuangan bagi memerangi tabiat merokok "kini sedang dilemahkan secara aktif oleh WHO."

WHO tetap menentang pengurangan kemudaratan terhadap tembakau dan kawalan tembakau antarabangsa semakin tertumpu pada pengharaman produk yang lebih selamat. Penentangan ideologi terhadap pengurangan kemudaratan tembakau daripada pemberi dana dermawan yang berpengaruh telah memesongkan penggubalan dasar global - apabila pengurangan kemudaratan sebenarnya dinamakan sebagai unsur teras kawalan tembakau dalam FCTC dan menjadi kunci kepada program ubat-ubatan dan HIV/AIDS WHO.

"Semasa di COP9, delegasi kerajaan mesti menghalang keputusan berpihak kepada larangan nikotin secara terang-terangan," kata Profesor Gerry Stimson dari KAC. "Ini akan menyaksikan ramai orang kembali kepada tabiat merokok dan berjuta-juta orang lagi tidak mampu berhenti merokok dengan jayanya. Zaman pembakaran - untuk tembakau dan bahan bakar fosil - harus berakhir."

Dilancarkan pada acara dalam talian percuma hari ini dengan pakar polisi tembakau dan dadah serta sokongan pengguna antarabangsa, laporan tersebut berpendapat bahawa Pihak-pihak kepada FCTC mesti mendapatkan kembali kawalan bagi mesyuarat COP FCTC dan menuntut perbincangan berdasarkan bukti tentang produk nikotin yang lebih selamat dan pengurangan kemudaratan tembakau. Pembiayaan untuk projek GSTHR telah diberikan oleh geran daripada Yayasan untuk Dunia Bebas Rokok.

Infografik - https://mma.prnasia.com/media2/1668005/KAC_Infographic.jpg?p=medium600

 

 

Source: Knowledge Action Change (KAC)
Keywords: Health Care/Hospital Publishing/Information Service Tobacco Conference call announcements Conservation/Recycling Survey, Polls & Research Trade show news