omniture

Simposium Kerjasama Maritim Global dan Tadbir Urus Lautan 2021 Diadakan di Sanya

National Institute for South China Sea Studies, China
2021-11-11 22:02 113

SANYA, China, 11 November 2021 /PRNewswire/ -- Pada 9 November 2021, Simposium Kerjasama Maritim Global dan Tadbir Urus Lautan 2021 telahpun diadakan di Sanya, Hainan.

Simposium ini telah ditaja secara bersama oleh China-Southeast Asia Research Center on the South China Sea, National Institute for South China Sea Studies dan China Oceanic Development Foundation. Lebih daripada 800 pakar, ahli akademik, bekas pemimpin politik, diplomat asing kanan, wakil organisasi antarabangsa dan pegawai kerajaan dari lebih 30 negara dan wilayah menghadiri simposium ini secara bersemuka atau secara jarak jauh.

Ahli Majlis Negara Cina dan Menteri Luar Wang Yi menyampaikan ucapan dasar video di majlis perasmian. Wu Jianghao, Menteri Muda Hal Ehwal Luar China, menyampaikan ucapan dasar di tempat utama di Sanya. Wang Hong, Naib Menteri Sumber Asli dan Pentadbir bagi State Oceanic Administration serta Wang Bin, Naib Gabenor Wilayah Hainan, menyampaikan ucapan di majlis perasmian. Bekas Presiden Filipina Cik Gloria Macapagal Arroyo, Timbalan Setiausaha Agung PBB En. Liu Zhenmin, Setiausaha Agung International Seabed Authority En. Michael Lodge dan Kursi bagi Commission on the Limits of the Continental Shelf En. Adnan Rashid Nasser Al-Azri memberi ucapan video.

Wang Yi berkata bahawa China bersiap sedia untuk bekerjasama dengan negara-negara lain di dunia bagi menggalakkan pembinaan komuniti maritim demi masa depan yang dikongsi bersama. Beliau menegaskan bahawa kita perlu kekal komited terhadap multilateralisme dan melindungi secara bersama ketenteraman maritim. Kita perlu terus komited terhadap dialog dan perundingan serta mendorong secara bersama keamanan lautan manakala China dan negara-negara ASEAN harus merebut peluang untuk berusaha mencapai kesimpulan awal Tatakelakuan di Laut China Selatan dan menjadikan Laut China Selatan sebagai lautan keamanan, persahabatan dan kerjasama. Akhir sekali, kita perlu kekal komited terhadap pembangunan mesra alam dan melindungi persekitaran marin bagi memastikan planet biru kita ini mengekalkan warna utamanya.

Dalam simposium selama dua hari ini, peserta-peserta mengadakan perbincangan yang meluas dan pertukaran mendalam mengenai topik-topik seperti "Peluang dan Cabaran Tadbir Urus Lautan Global", "Rangka Semula Seni Bina Sekuriti di Laut China Selatan", "Amalan Tadbir Urus Lautan di Laut China Selatan", "Kajian Perbatasan mengenai Undang-undang Laut Antarabangsa," "Kerjasama untuk Sekuriti dan Keselamatan Maritim", "Amalan Tadbir Urus Lautan di Artik" serta "Ekonomi Biru dan Pembangunan Lautan Lestari."

HUBUNGI: Yanling Fu, +86-15859004831

Source: National Institute for South China Sea Studies, China
Keywords: Maritime/Shipbuilding Transportation Environmental Policy