omniture

Kerajaan Mongolia Untuk Membina Kejayaan Daripada Vaksin Dan Dos Penggalak COVID-19

Government of Mongolia
2021-12-03 19:11 78

- Mongolia memperoleh hampir 70% kadar vaksinasi dan kadar kematian keseluruhan hanyalah 0.3% 

- Kejayaan menentang COVID-19 meletakkan negara pada kedudukan dengan baik untuk pembaharuan yang bercita-cita tinggi dan progresif sebagai sebahagian daripada agenda Wawasan 2050 kerajaan 

ULAANBAATAR, Mongolia, 3 Disember 2021 /PRNewswire/ -- Mongolia sedang bersiap sedia untuk membina kejayaan bagi dasar pengurusan COVID-19 dengan bajet baharu yang bercita-cita tinggi dan inisiatif yang progresif sebagai sebahagian daripada agenda pembaharuan Wawasan 2050-nya.

Program vaksinasi dan dos penggalak Mongolia setakat ini telah membuatkan 66% daripada jumlah populasi, termasuk 91% orang dewasa, divaksin dua kali ganda dan 21% daripada jumlah penduduk, termasuk 35% orang dewasa, menerima dos penggalak mereka.  Disokong oleh dasar kesihatan awam yang bertanggungjawab, negara ini menyaksikan penurunan yang berterusan dalam kes jangkitan. Kes harian pada bulan November telah menurun sebanyak 70% daripada bulan September dan Oktober, kurang daripada 150 kes setiap hari pada penghujung bulan, dengan kadar kematian kes keseluruhan hanya 0.3%.

Menurut laman web rujukan Worldometer, Mongolia menduduki tempat ke-39 daripada 224 buah negara dari segi jumlah kes bagi setiap juta orang pada 1 Disember.  Selain itu, keputusan kerajaan pada bulan Jun untuk meningkatkan bilangan katil hospital yang tersedia untuk pesakit COVID-19 kepada 23,000 membolehkannya menempatkan 27% daripada kesnya, termasuk mereka yang berisiko mengalami gejala yang teruk, lalu membantu mengurangkan bilangan kematian.

Langkah-langkah ini dan yang lain terhadap COVID-19 yang turut merangkumi pakej rangsangan MNT 10 trilion (AS$3.5 bilion) yang diberikan kredit kerana menyelamatkan lebih daripada 280,000 pekerjaan, telah menjadikan Mongolia berada pada kedudukan yang baik untuk mengatasi cabaran pandemik itu. Negara itu kini kelihatan bersedia untuk mula merealisasikan agenda Wawasan 2050nya, iaitu pelan pembangunan jangka panjang yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri baharu Oyun-Erdene Luvsannamsrai. Ketika Mongolia mencapai 100 tahun kemerdekaan politik, berikutan revolusi Mongolia 1921, Perdana Menteri Oyun-Erdene telah meletakkan Wawasan 2050 sebagai peluang untuk Mongolia mencapai kemerdekaan ekonomi dengan ekonomi yang pelbagai, tadbir urus yang lebih baik, pembangunan hijau, dan kualiti hidup yang lebih baik serta matlamat-matlamat lain.

Melaksanakan dasar Wawasan 2050 yang luas untuk pembangunan ekonomi dan sosial Mongolia turut menerima rangsangan pada bulan November dengan pengesahan belanjawan 2022 Perdana Menteri Oyun-Erdene yang menunjukkan peningkatan perbelanjaan sebanyak 4 trilion MNT ($1.4 bilion AS) berbanding 2021.

Source: Government of Mongolia
Keywords: Health Care/Hospital Medical/Pharmaceuticals Pharmaceuticals Survey, Polls & Research