omniture

CCTV+: Seni tanglung, simbol unik Daerah Shicheng

CCTV+
2021-12-07 09:30 165

BEIJING, 7 Disember 2021 /PRNewswire/ -- Shichengs, sebuah Daerah di Wilayah Jiangxi, timur China, dikenali sebagai "tempat berasalnya seni tanglung Cina." Tradisi seni tanglung ini telah dipelihara selama lebih daripada 1,000 tahun dan seni ini menarik minat orang ramai dari serata dunia ketika ini.

Seni tanglung Shicheng
Seni tanglung Shicheng

Seni tanglung Shicheng ialah seni rakyat yang menyepadukan antara lampu, muzik, tarian, opera, lukisan, potongan kertas, kraf buluh dan kayu. Ia memiliki sejarah yang sangat pelbagai dan panjang. Cahayanya unik dan indah, tariannya lemah gemalai dan sederhana, muziknya indah dan menyenangkan dan struktur pasukannya baharu dan kreatif.

Pada tahun 2008, tanglung Shicheng disenaraikan sebagai warisan budaya tak ketara negara. Seni tanglung di Shicheng telah menjadi popular dalam kalangan penduduk luar bandar sejak Dinasti Tang Selatan (937-976). Penduduk tempatan percaya bahawa asal usulnya berkaitan dengan adat setempat. Penduduk Shicheng menggelar lelaki sebagai "Ding" yang berhomonim dengan "tanglung" dari segi dialek, yang membawa erti "mempunyai populasi yang berkembang pesat dalam keluarga" dan "memiliki harta mahupun anak-anak". Cahaya tanglung yang terang dan cantik merupakan lambang kemakmuran.

Nenek moyang Hakka di Shicheng menganugerahkan seni tanglung tradisional dengan konotasi dan bentuk yang beraneka untuk hiburan, pujian, doa dan pengorbanan.

Festival Musim Bunga merupakan festival tradisional yang paling meriah di negara ini. Penduduk di Shicheng sentiasa meraikan festival besar-besaran ini dengan aktiviti-aktiviti tanglung mereka yang terbaik.

Pada Malam Tahun Baharu Lunar Cina, penduduk tempatan pergi ke dewan nenek moyang untuk menyambut tanglung, mendapat rahmat, berhimpun dan menantikan Tahun Baharu Lunar. Pada hari pertama tahun baharu lunar, orang ramai memalu gong dan dram, mengambil tanglung dan berdoa bagi mendapat rahmat. Ini merupakan musim penting untuk aktiviti tanglung di Shicheng.

Pada festival dan peristiwa yang berbeza, penduduk Shicheng sentiasa mempunyai tanglung yang berbeza untuk mengekspresikan rahmat dan kegembiraan mereka. Di antara cahaya dan bunyi gong serta dram, tanglung menjadi lambang unik Shicheng.

 

 

 

Source: CCTV+
Related Links:
Keywords: Internet Technology Publishing/Information Service Telecommunications