omniture

OPEC Fund menyediakan pembiayaan pembangunan baharu bernilai USD1.5 bilion pada tahun 2021, meningkatkan keberkesanan dan menggunakan sepenuhnya kemudahan COVID-19

OPEC Fund for International Development
2022-01-28 00:22 41

VIENNA, 27 Januari 2022 /PRNewswire/ -- Dengan jumlah komitmen sebanyak USD1.5 bilion pada tahun 2021, OPEC Fund for International Development telah memberi sumbangan yang kukuh kepada agenda pembangunan global pada tahun lalu. OPEC Fund, yang meraikan ulang tahunnya yang ke-46 pada 28 Januari, memperkukuh pertumbuhan ekonomi dan penciptaan pekerjaan melalui sokongan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS), menyediakan pembiayaan yang amat diperlukan untuk pelaburan infrastruktur dan bertindak balas terhadap pandemik COVID-19 dengan penggunaan penuh kemudahan bernilai AS$1 bilion tersebut.

Ketua Pengarah OPEC Fund, Abdulhamid Alkhalifa berkata: "Berkat pembiayaan kami yang kukuh dan hubungan yang erat dengan negara-negara rakan kongsi dan pelanggan kami, OPEC Fund dapat bertindak balas dengan cepat dan berkesan terhadap keperluan mendesak di negara-negara tersebut pada tahun 2021. Penyampaian kami yang kukuh memberi manfaat kepada pelbagai projek yang bertujuan untuk memenuhi keperluan orang ramai dan meningkatkan mata pencarian mereka. Walaupun kami kekal meneruskan Matlamat Pembangunan Lestari, kami juga telah berjaya membuat sumbangan yang agak besar, pantas dan berkesan kepada tindak balas global terhadap pandemik COVID-19. Ketika kami meraikan ulang tahun ke-46 dan memulakan tahun baharu, prestasi tahun 2021 telah memberi inspirasi kepada kami dengan keyakinan dan cita-cita untuk memberikan satu lagi sumbangan yang besar dalam pembangunan pada tahun ini."

OPEC Fund sebagai institusi pembangunan multilateral yang turut diiktiraf pada tahun 2021 oleh Fitch dan S&P, dua daripada agensi penilaian terkemuka di dunia. Dalam penilaian sulung mereka terhadap OPEC Fund, Fitch menganugerahkan penarafan AA+/Outlook Stable, dengan menekankan "permodalan cemerlang" OPEC Fund, manakala S&P memberikan penarafan AA/A-1+, Positive Outlook dan menekankan "kedudukan pembiayaan dan kecairan yang kukuh" OPEC Fund.

Berikutan penularan pandemik COVID-19, OPEC Fund telah menubuhkan sebuah kemudahan bernilai USD1 bilion yang telah digunakan sepenuhnya menjelang akhir tahun 2021. Dalam penyelarasan dengan negara-negara rakan kongsi dan penderma lain, Dana ini menerima pakai proses kelulusan yang tangkas dan membolehkan penggunaan pembiayaan yang diperlukan dengan pantas. Operasi di bawah kemudahan COVID-19 termasuk pinjaman bernilai USD70.5 juta kepada Jordan untuk menyokong pelan tindakan kerajaan dan kemudahan bernilai USD10.0 juta untuk memanfaatkan perusahaan kecil dan sederhana di Maldives.

OPEC Fund mengekalkan tahap penglibatan terbarunya pada tahun 2021. Pecahan operasi menunjukkan bahawa jumlah komitmen sebanyak USD496 juta telah diperoleh bagi sektor kewangan, yang digunakan secara tradisinya untuk pinjaman kepada PKS atau perniagaan yang digerakkan oleh wanita. Sektor-sektor lain termasuk pertanian (USD211 juta), pengangkutan dan penyimpanan (USD205 juta), tenaga (USD153 juta), bantuan komoditi (USD137 juta), air & sanitasi (USD20 juta) dan penjagaan kesihatan (USD15 juta). Projek berbilang sektor merentasi pelbagai bidang menerima peruntukan sebanyak USD246 juta.

Dalam sektor tenaga, OPEC Fund membiayai projek yang memenangi anugerah, yang akan meningkatkan akses secara signifikan kepada tenaga di negara-negara rakan kongsi dan membantu menangani peralihan tenaga. Melalui kerjasama dengan rakan kongsi antarabangsa, OPEC Fund menyediakan pinjaman untuk menyokong pembinaan dan operasi loji kuasa Sirdarya di Uzbekistan, projek kendalian sektor swasta yang terbesar di negara ini setakat ini dan loji kuasa gas Temane di Mozambique, yang dijangka akan memenuhi permintaan elektrik kepada sehingga 1.5 juta isi rumah.

Pembiayaan OPEC Fund telah diarahkan untuk menyokong inisiatif pembangunan sektor awam di negara-negara rakan kongsi dengan jumlah sebanyak USD686 juta (46 peratus), manakala pembiayaan perdagangan berjumlah USD444 juta (30 peratus) dan pinjaman sektor swasta berjumlah USD353 juta pada tahun 2021.

Dari segi pengedaran serantau, penglibatan di Afrika berjumlah sebanyak USD770 juta (51 peratus), diikuti oleh Asia dengan jumlah sebanyak USD536 juta (36 peratus) dan Amerika Latin serta Caribbean dengan jumlah sebanyak USD177 juta (12 peratus).

Penerimagunaan dasar ESG yang dipertingkatkan pada tahun 2021 oleh Lembaga Pentadbir OPEC Fund menandakan satu lagi pencapaian dalam pelaksanaan Rangka Kerja Strategik institusi ini bagi tahun 2030. Rangka Kerja ini direka untuk membolehkan OPEC Fund memperluas operasinya dan meningkatkan kesannya dalam menangani cabaran jangka panjang seperti penyampaian Matlamat Pembangunan Lestari serta kecemasan seperti pandemik COVID-19 dan kesan ekonomi dan sosial.

Satu langkah penting ke arah matlamat ini adalah dengan memanfaatkan kekuatan OPEC Fund dengan meningkatkan kerjasama dengan institusi pembangunan antarabangsa dan organisasi rakan kongsi. Pada tahun 2021, projek pembiayaan bersama OPEC Fund, antaranya, dengan African Development Bank, Asian Development Bank, IFAD, Arab Coordination Group, Bank Dunia dan Perbadanan Kewangan Antarabangsa (IFC). OPEC Fund juga menandatangani perjanjian untuk meningkatkan dan mempromosikan kerjasama di Amerika Latin dan Caribbean dengan Andean Development Bank (CAF – Corporación Andina de Fomento).

Tentang OPEC Fund

OPEC Fund for International Development (OPEC Fund) merupakan satu-satunya institusi pembangunan yang dimandatkan secara global yang menyediakan pembiayaan daripada negara anggota kepada negara bukan anggota secara eksklusif. Organisasi ini bekerjasama dengan rakan negara membangun dan komuniti pembangunan antarabangsa untuk merangsang pertumbuhan ekonomi dan kemajuan sosial di negara berpendapatan rendah dan sederhana di seluruh dunia. OPEC Fund telah ditubuhkan oleh negara-negara anggota OPEC pada tahun 1976 dengan tujuan untuk memacu pembangunan, mengukuhkan komuniti dan memperkasakan orang ramai. Usaha kami adalah berpusatkan manusia dengan fokus kepada pembiayaan projek yang memenuhi keperluan penting seperti makanan, tenaga, infrastruktur, pekerjaan (terutama yang berkaitan dengan PKS), air bersih dan sanitasi, penjagaan kesihatan dan pendidikan. Setakat ini, OPEC Fund telah komited untuk menyediakan pembiayaan bernilai lebih USD22 bilion bagi projek pembangunan di lebih 125 buah negara dengan jumlah anggaran kos projek sebanyak USD187 bilion. OPEC Fund telah dinilai dengan AA+/Outlook Stable oleh agensi penarafan Fitch dan AA/A-1+, Positive Outlook oleh S&P pada tahun 2021. Visi kami adalah untuk mewujudkan sebuah dunia yang menjadikan pembangunan lestari sebagai suatu realiti bagi semua orang.

심벌 마크 - https://mma.prnasia.com/media2/1584526/OPEC_Fund_Logo.jpg?p=medium600

 

Source: OPEC Fund for International Development
Keywords: Banking/Financial Service Publishing/Information Service Accounting news, issues Economic news, trends, analysis Small Business Services