omniture

Shanghai Electric Tandatangani Perjanjian dengan Johnson Controls di CIIE 2023 menerusi Rancangan untuk Tubuhkan Makmal yang Perkasa Pembangunan Bandar Lebih Hijau

Shanghai Electric
2023-11-15 08:59 27

SHANGHAI, 15 November 2023 /PRNewswire/ -- Shanghai Electric (SEHK: 2727, SSE: 601727) mengumumkan untuk menandatangani Perjanjian Kerjasama Strategik Makmal Bersama "Carbon & Digital" bersama Johnson Controls Inc. (Johnson Controls) semasa Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE) 2023, satu langkah yang akan mengukuhkan sinergi gandingan ini tatkala mereka berusaha untuk mendorong inovasi demi kelestarian bandar. Perkongsian ini, dengan fokusnya untuk mempercepatkan pembangunan kilang sifar karbon dan taman industri, akan menyaksikan kedua-dua syarikat mewujudkan sistem rantaian bekalan hijau dan rendah karbon sebagai usaha untuk memperkasa sektor tenaga bagi meningkatkan kecekapan dan mengurangkan jejak karbon.

Shanghai Electric Inks Agreement with Johnson Controls at CIIE 2023 with Plans to Establish Laboratory that Empowers Greener Urban Development.
Shanghai Electric Inks Agreement with Johnson Controls at CIIE 2023 with Plans to Establish Laboratory that Empowers Greener Urban Development.

"Penubuhan makmal bersama ini akan mengeratkan lagi kolaborasi antara Shanghai Electric dan Johnson Controls dalam pembangunan hijau, rendah karbon, mampan bandar-bandar. Ia akan membolehkan kami memanfaatkan kekuatan pelengkap kami bagi memudahkan pembangunan terselaras sumber dan beban kuasa serta memanfaatkan integrasi lancar penyelesaian digital dan pintar bagi meninjau peluang kerjasama dalam pelbagai senario, termasuk bandar, taman industri, jalan dan bangunan. Matlamat kami secara bersama adalah untuk mencipta penyelesaian bersepadu dan platform perkhidmatan pintar yang menggabungkan pelbagai sumber tenaga seperti elektrik, sejuk, haba dan gas, menggalakkan transformasi hijau dan rendah karbon bersama-sama," kata Liu Ping, Presiden Shanghai Electric.

Taman industri dicirikan oleh penggunaan tenaga yang tinggi dan jejak karbon. Menyumbang kira-kira sebanyak 69% daripada jumlah penggunaan tenaga dan 31% emisi karbon di China, ia merupakan sumber utama emisi karbon di kawasan bandar yang dijangka meningkat seiring dengan pertumbuhan sosioekonomi. Walaupun dengan impak karbonnya yang kuat, hab pembuatan ini berperanan sebagai enjin ekonomi yang sangat penting dengan lebih 20,000 hab di seluruh negara ini menyumbang kepada lebih 30% daripada pengembangan ekonomi.

Melalui usaha bersepadu untuk menangani cabaran alam sekitar yang dikaitkan dengan sektor-sektor perindustrian padat tenaga, Shanghai Electric dan Johnson Controls berganding bahu untuk merangka penyelesaian inovatif yang dibangunkan untuk mengurangkan jejak karbon kemudahan pembuatan sambil meningkatkan kecekapan mereka dalam penggunaan tenaga. Kedua-dua syarikat ini membangunkan secara bersama Standard untuk Garis Panduan Perancangan dan Penilaian Laluan Pelaksanaan Taman Industri Sifar Karbon, mewujudkan rangka kerja kukuh yang memudahkan misi berterusan China untuk menyahkarbon zon perindustriannya.

Diperkenalkan di Pameran Industri Antarabangsa China 2023, Standard ini menetapkan garis panduan pada "satu platform digital" sebagai asas pengurusan untuk taman neutral-karbon, "sembilan laluan teknologi" dalam bidang-bidang penting serta strategi untuk mengguna pakai sistem tenaga bersepadu "storan-beban-grid-sumber", bagi membantu taman industri memaksimumkan pengurangan emisi pada kos paling rendah.

Asal usul pakatan perniagaan antara Shanghai Electric dan Johnson Controls bermula sejak tahun 2015 untuk usaha kolaboratif dalam lingkungan teknologi sifar karbon dan pembangunan hijau. Gandingan ini akan meneruskan misi bersama mereka untuk menggalakkan pembangunan rendah karbon yang mementingkan alam sekitar, mempererat kerjasama mereka tatkala mereka bersama-sama meneroka teknologi pintar untuk taman industri dan bangunan, pembangunan produk cekap tenaga dan mesra alam serta produk storan tenaga generasi seterusnya.

Source: Shanghai Electric
Related Stocks:
HongKong:2727 OTC:SIELY Shanghai:601727
Keywords: Electrical Utilities Environmental Products & Services Green Technology Utilities Contracts Licensing/marketing agreements Trade show news