omniture

Kren Rangkak XGC28000 XCMG Siapkan Pemasangan Projek Kuasa Angin Terapung Luar Pesisir dan Akuakultur Pertama Dunia

XCMG Machinery
2023-11-16 09:41 51

PUTIAN, China, 16 November 2023 /PRNewswire/ -- Kren rangkak XGC28000 daripada XCMG Machinery (SHE:000425), baru-baru ini menyiapkan pemasangan turbin angin bagi projek akuakultur kuasa angin terapung luar pesisir pertama dunia ("Projek") di Pulau Nanri, Putian, Wilayah Fujian, menandakan kejayaan baharu tatkala XCMG terus memajukan integrasi dan inovasi industri tenaga alternatif.

XCMG’s XGC28000 Crawler Crane Completes Installation of the World’s First Offshore Floating Wind Power and Aquaculture Project.
XCMG’s XGC28000 Crawler Crane Completes Installation of the World’s First Offshore Floating Wind Power and Aquaculture Project.

"XCMG komited untuk membina masa depan yang lebih hijau untuk generasi-generasi masa depan, kami berharap dapat berkolaborasi dengan lebih ramai rakan kongsi dalam seluruh industri ini dan menggalakkan secara bersama amalan inovatif dan aplikasi tenaga alternatif," kata Yang Dongsheng, Ketua Pegawai Eksekutif XCMG.

Projek berkenaan mengguna pakai pelantar separa tenggelam tiga tiang yang padanya turbin angin luar pesisir 4MV dan modul fotovolta fleksibel yang ringan dipasang. Zon akuakultur berbentuk heksagon di bahagian tengah pelantar akan menternak ikan dan hasil laut sambil menghasilkan tenaga bersih. Kuasa tahunan yang dijana oleh Projek itu akan mencapai 16 juta kilowatt-jam setelah siap, bersamaan dengan penggunaan kuasa elektrik lebih daripada 6,000 purata isi rumah dalam setahun.

Pelantar itu mengandungi turbin angin terapung dan sangkar akuakultur. XGC28000 XCMG telah memasang turbin angin 4MV. Kapal di tempat turbin angin dipasang mempunyai lebar yang besar yang memerlukan peralatan angkat untuk beroperasi di bahagian dok, satu cabaran untuk kren rangkak, yang perlu memiliki ketinggian dan kapasiti angkat yang hebat di bawah jejari operasi yang besar.

XGC28000 mempunyai kapasiti angkat terkadar maksimum 2,000 tan. Ia mengguna pakai bum utama 126-meter yang mula-mula menyiapkan pemadanan tiub menara 226-tan dan 102-tan, kemudian memasang bilik enjin 193-tan dengan jejari operasi 42-meter sebelum mengangkat tiga bilah untuk berlabuh bersama hab roda dengan tepat.

"Sistem memugak berat pengimbang angkat super pada kren rangkak 2,000-tan XCMG telah menjadi sangat berguna dalam projek ini; pengangkutan juga mudah dan membantu kami menjimatkan masa dan kos," kata pengurus projek daripada Dalian Xinxiang, pihak pembinaan Projek itu.

Sebelum ini, XGC28000 mencatat beberapa rekod pembinaan. Pada tahun 2020, ia berjaya memasang pemantul utama antena penerima berprestasi tinggi pada ketinggian 70 meter, sebuah projek oleh Balai Cerap Astronomi Kebangsaan, Chinese Academy of Sciences. Sebagai bahagian penerimaan data yang penting untuk penerokaan Marikh oleh China, ia akan menjadi antena berkaliber-tunggal boleh gerak sepenuhnya yang terbesar di Asia setelah siap.

Source: XCMG Machinery
Keywords: Construction/Building Environmental Products & Services Green Technology Machinery Mining/Metals Oil/Energy Utilities