omniture

CGTN: Presiden Cina Xi tiba di San Francisco untuk berunding dengan Biden, mesyuarat APEC

CGTN
2023-11-16 17:15 25

BEIJING, 16 November 2023 /PRNewswire/ -- Presiden Cina Xi Jinping disambut mesra oleh para pegawai A.S. di lapangan terbang selepas beliau tiba di San Francisco pada hari Selasa sempena sidang kemuncak bersama Presiden A.S. Joe Biden dan juga Mesyuarat Pemimpin-pemimpin Ekonomi APEC ke-30.


Pegawai-pegawai A.S., termasuk Gabenor California Gavin Newsom dan Setiausaha Perbendaharaan Janet Yellen turut hadir di lapangan terbang untuk menyambut Presiden Xi.

Sepanjang perjalanan dari lapangan terbang ke hotel, ramai orang Cina luar negara dilihat berbaris sambil mengibarkan bendera negara China dan Amerika Syarikat untuk menyambut Xi.

"Kami amat mengalu-alukan kedatangan beliau. Amat penting untuk anda tahu bahawa dengan APEC, ia merupakan peluang yang baik untuk beliau dan Biden membetulkan semula hubungan kami dan untuk terus berkembang," kata Robert Weisenmiller, bekas kursi Suruhanjaya Tenaga California.

Kedua-dua presiden akan mengadakan perbincangan mendalam mengenai isu-isu yang membawa kepentingan strategik, menyeluruh dan asas dalam membentuk hubungan China-A.S. dan isu-isu besar berhubung keamanan dan pembangunan dunia, kata jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning pada hari Isnin.

Rundingan Xi yang akan datang bersama Biden akan menjadi pertemuan secara bersemuka yang pertama antara kedua-dua presiden ini sejak mereka bertemu di luar sidang kemuncak G20 pada tahun lalu di Bali, Indonesia. Walau bagaimanapun, tahun 2022 terbukti sukar untuk memperbaiki hubungan antara kedua-dua negara ini, dengan lawatan Speaker Dewan Perwakilan A.S. Nancy Pelosi ketika itu ke wilayah Taiwan, China merenggangkan hubungan dengan teruk.

Optimisme semakin menular secara perlahan-lahan lewat tahun ini. Beijing dan Washington telah mewujudkan semula komunikasi dan mengekalkan interaksi yang kerap dalam pelbagai sektor sejak beberapa bulan kebelakangan ini, menyediakan keadaan baharu untuk rundingan yang akan datang antara kedua-dua pemimpin ini.

Dunia sedang melihat sama ada kedua-dua ketua negara ini dapat menambah baik hasil daripada Bali dan melakar perkembangan baharu dalam hubungan dua hala di San Francisco.

"Saya berasa teruja apabila melihat pemimpin China dan juga pemimpin Amerika Syarikat mengetepikan segala perbezaan dalam cabaran geopolitik yang dibincangkan oleh pasukan mereka secara berkala untuk duduk berunding di APEC. Disebabkan mereka menyedari kepentingan penglibatan seperti ini," kata Ertharin Cousin, bekas pengarah Program Makanan Sedunia PBB.

Semasa beliau berada di sana, Presiden Cina Xi Jinping akan turut menghadiri beberapa siri acara, bertujuan untuk mencari titik persamaan dengan pemimpin-pemimpin daripada entiti ekonomi Asia-Pasifik. San Francisco merupakan bandar tuan rumah untuk Minggu Pemimpin-pemimpin APEC 2023 mulai 11 hingga 17 November, dengan tema "Mencipta Masa Depan Bingkas dan Mampan buat Semua."

https://news.cgtn.com/news/2023-11-15/Xi-arrives-in-San-Francisco-for-talks-with-Biden-APEC-meeting-1oKETzq1lUA/index.html

 

Source: CGTN
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service Advocacy Group Opinion