omniture

CGTN: China mendukung keterbukaan dan pembangunan bersama demi kerjasama Asia-Pasifik lebih baik

CGTN
2023-11-20 10:02 22

BEIJING, 20 November 2023 /PRNewswire/ -- Hernan Garces, seorang cucu penanam ceri dari Chile, berasa bangga dapat melihat perniagaan keluarga beliau telah menjadi pengeksport ceri yang utama di China. Memiliki lebih daripada 80 peratus cerinya dieksport ke China, Garces, pengurus salah satu pengeksport ceri tempatan yang terbesar, mengaitkan kejayaan beliau dengan persekitaran perniagaan yang kukuh di China.

"Persekitaran perniagaan di China adalah sangat mesra dan terdapat kemungkinan yang tidak berkesudahan," kata Garces, yang telah membawa keluarga beliau berpindah ke Shanghai untuk mengurus perniagaan beliau dengan lebih baik.

Ceri tersebut, menjangkau hemisfera utara dan selatan, menyaksikan kesalingbergantungan yang berterusan dan penyepaduan yang mendalam antara ekonomi China dan ekonomi Asia-Pasifik.

Keterbukaan dan pembangunan bersama

Presiden Cina Xi Jinping menyatakan dalam ucapan beliau yang disampaikan kepada Sidang Kemuncak Ketua Pegawai Eksekutif APEC di San Francisco pada hari Khamis bahawa sejak Mesyuarat Pemimpin-pemimpin Ekonomi Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) pertama pada tahun 1993, rantau ini telah mengalami kerjasama dan integrasi ekonomi yang semakin mendalam.

"Sepanjang tiga dekad yang lalu, kami tetap komited terhadap regionalisme terbuka, keterbukaan dan keterangkuman, belajar daripada kekuatan satu sama lain, bertukar-tukar keperluan, memfokuskan pada pembangunan dan membangunkan secara bersama 'Pendekatan APEC' berdasarkan kepada prinsip voluntarisme, pembinaan konsensus dan kemajuan yang meningkat, memanfaatkan semangat perkongsian yang menampilkan keharmonian tanpa keseragaman serta solidariti dan bantuan bersama," tambah Xi.

Presiden Cina berkata keterbukaan, keterangkuman dan pembangunan untuk semua mengatasi yang lain dalam perjalanan kerjasama Asia-Pasifik yang luar biasa ini.

"Sepanjang tiga dekad yang lalu, Asia-Pasifik telah mengurangkan purata kadar tarif daripada 17 peratus kepada 5 peratus serta menyumbang 70 peratus pertumbuhan ekonomi global," kata Xi, menambah bahawa dalam tempoh yang sama, "pendapatan per kapita di Asia-Pasifik meningkat lebih empat kali ganda dan satu bilion orang telah dibebaskan daripada belenggu kemiskinan."

Walaupun dengan sejarah dan budaya serta tahap pembangunan yang berbeza, Xi menegaskan bahawa mencari titik persamaan sambil mengetepikan perbezaan merupakan amalan kerjasama serantau yang terbaik.

Memudahkan kerjasama serantau

Dengan menunjukkan bahawa dunia telah memasuki tempoh pergolakan dan perubahan yang baharu, Xi berkata ketiadaan kerjasama merupakan risiko terbesar dan penyahgandingan serta gangguan rantaian bekalan bukanlah untuk kepentingan sesiapa.

Beliau menyambung dengan berkata bahawa ekonomi APEC harus "memajukan pembangunan Kawasan Perdagangan Bebas Asia-Pasifik dengan teguh."

Fakta lebih memberikan gambaran daripada kata-kata. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, China terus mempererat kerjasama ekonomi dan perdagangan dengan lebih 20 ekonomi APEC yang lain dan terus menyumbang kekuatan China kepada pembinaan ekonomi Asia-Pasifik, menurut Kementerian Perdagangan (MOC) China.

Khususnya, dalam tahun 2022, jumlah volum import dan eksport China dan anggota-anggota APEC mencecah $3,739.08 bilion, menyumbang sebanyak 59.7 peratus daripada jumlah volum import dan eksport China, menurut data MOC.

Data tersebut turut menunjukkan bahawa dalam tahun yang sama lapan daripada 10 rakan dagangan terunggul China merupakan anggota APEC dan China merupakan rakan dagangan terbesar daripada 13 ekonomi APEC.

Luo Rong, penyelidik di Chinese Academy of Macroeconomic Research, memerhatikan bahawa pintu China dibuka semakin luas, keupayaannya untuk memanfaatkan pelaburan asing terus meningkat dan persekitaran perniagaannya terus bertambah baik. "Kesemuanya akan menyuntik kevitalan dan dorongan baharu kepada pertumbuhan ekonomi serantau."

Lebih banyak langkah untuk mengundang pelaburan asing

Sejak reformasi dan keterbukaan China 45 tahun yang lalu, APEC telah menjadi pertubuhan ekonomi dan perdagangan pertama yang disertai olehnya.

Di titik permulaan yang baharu ini, Xi berkata China tetap komited untuk meneruskan pembangunan dengan pintunya dibuka dan akan memajukan keterbukaan standard tinggi tanpa berbelah bahagi dan meluaskan lagi akses pasaran, menambah bahawa China mengumumkan penghapusan semua langkah sekatan ke atas pelaburan asing dalam pembuatan.

Presiden Cina turut berkata bahawa tanpa mengira bagaimana situasi antarabangsa berkembang, resolusi China untuk memupuk persekitaran perniagaan berorientasikan pasaran, berasaskan undang-undang dan bertaraf dunia tidak akan berubah, menambah bahawa dasarnya untuk menyediakan perkhidmatan yang sama rata dan berkualiti kepada pelabur asing tidak akan berubah.

Xi turut berkata bahawa negara sedang membangun yang terbesar di dunia ini akan turut mengambil lebih banyak langkah, seperti menambah baik dasar kemasukan dan tinggal warga asing di China serta menghapuskan halangan dalam perkhidmatan kewangan, perubatan, e-pembayaran dan perkhidmatan lain.

Sebagai contoh, Beijing telahpun memperkemas proses untuk mendapatkan permit kerja dan permit mastautin jenis kerja untuk warga asing. Semua bakat asing yang bekerja di Beijing berhak mendapat perkhidmatan permohonan sehenti yang mudah untuk dua permit di mana-mana 15 kaunter perkhidmatan sehenti di seluruh bandar ini.

"Kesemua ini dibangunkan untuk menjadikannya lebih mudah untuk syarikat-syarikat melabur dan beroperasi di China," kata Xi.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-17/Xi-delivers-written-message-to-APEC-CEO-Summit-1oN7z9BWpoI/index.html

Source: CGTN
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Publishing/Information Service