omniture

Eurobank Asset Management MFMC melabur dalam Mintus

Mintus
2023-12-07 20:11 59

LONDON dan ATHENS, 7 Disember 2023 /PRNewswire/ -- Mintus Global Limited (Mintus), mengumumkan bahawa Eurobank Asset Management MFMC (Eurobank Asset Management), 100% anak syarikat milik Eurobank S.A. (Eurobank telah memperoleh pegangan minoriti dalam Mintus Global Limited (Mintus). Pelaburan ini akan mencetuskan lebih banyak kerjasama antara pihak dalam bidang kategori aset pelaburan alternatif.

Kerjasama ini akan menggabungkan kepakaran Eurobank merentasi alternatif dengan penyelesaian teknologi tinggi Mintus yang ditawarkan melalui platform aset alternatif pecahan tercanggih yang dikendalikan oleh anak syarikat yang dikawal selia FCA, Mintus Trading Limited dan membolehkan Mintus menawarkan akses kepada kumpulan aset alternatif yang pelbagai.

"Pelaburan kami dalam Mintus menggariskan komitmen Eurobank Asset Management untuk memanfaatkan teknologi rintis untuk memberi manfaat kepada pelanggan kami," kata Theofanis Mylonas, Ketua Pegawai Eksekutif Eurobank Asset Management MFMC. "Langkah ini dibina berdasarkan sejarah Eurobank Asset Management dalam mencari peluang inovatif untuk menambah nilai kepada pihak berkepentingan kami. Hasil pendekatan yang berpandangan ke hadapan terhadap pengurusan aset akan mengukuhkan kedudukan kami di barisan hadapan landskap kewangan global."

"Bergabung tenaga dengan Eurobank Asset Management MFMC mengukuhkan visi kami untuk mengubah masa depan pelaburan dengan meluaskan akses kepada aset alternatif dengan ketara," kata Tamer Ozmen, Pengasas merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Mintus. "Kami percaya bahawa menyediakan orang ramai dengan peningkatan peluang pelaburan adalah penting untuk kebebasan kewangan yang lebih besar dan kemakmuran kolektif."

Langkah ini dibuat apabila permintaan untuk aset alternatif semakin meningkat, disebabkan oleh daya tarikannya sebagai alat kepelbagaian yang menawarkan pulangan yang tidak berkaitan dengan pasaran saham dan bon serta potensi pulangan yang diberikannya. Prequin menganggarkan bahawa aset alternatif di bawah pengurusan akan mencapai $24.5 trillion menjelang 2028[1], meningkat daripada $13.7 pada tahun 2021. Penyelidikan EY mendapati peratusan peruntukan alternatif dalam portfolio turut meningkat dengan nilai bersih, daripada 14% untuk golongan mewah kepada 81% untuk individu bernilai bersih ultra tinggi[2].

"Pelaburan Eurobank Asset Management dalam Mintus adalah tanda bahawa pasaran seni sedang berkembang dan bukti penerimaan yang semakin meningkat terhadap pemilikan seni bersama," kata Brett Gorvy, Ketua Kurator serta Pengerusi Jawatankuasa Seni Pelaburan Mintus. "Pasaran seni yang lebih inklusif dan didemokrasikan akan memberi manfaat kepada pelabur dan artis pada masa hadapan."

Tentang Mintus:

Menyediakan akses kepada kelas aset alternatif yang tidak boleh diakses untuk Pejabat Keluarga, UHNW, Institusi dan pelabur mewah besar yang layak dan meningkatkan kepelbagaian portfolio dan meningkatkan pulangan dengan risiko terlaras dalam persekitaran geopolitik dan ekonomi yang sangat mencabar melalui peningkatan peruntukan kepada aset alternatif pada platform Mintus.  Platform termaju memanfaatkan teknologi canggih, memudahkan penskalaan yang cekap dan menyediakan pengalaman pelabur terbaik dalam industri dalam bentuk aset digital.  Keupayaan AI diguna pakai pada pemilihan aset merentas kelas aset. Mintus beroperasi dalam persekitaran yang dikawal selia yang membawa ketelusan dan membina kepercayaan melalui jawatankuasa pelaburan gred PE serta proses pemilihan dan keluar aset.

Bahagian Bawah Borang 

Nota kepada Editor: 

Kesenian yang dipilih untuk pemilikan bersama oleh Mintus tertakluk kepada pengesahan dan penilaian bebas. Semua karya seni ditempatkan di kemudahan yang khusus dan selamat. Para pelabur yang layak diberikan ambang pelaburan minimum $3,000, termasuk pelabur bernilai bersih tinggi yang diperakui, canggih atau bertauliah yang diperakui sendiri. Pensijilan disepadukan ke dalam proses pendaftarannya.

Mintus akan menguruskan pelaburan seni secara aktif sehingga ia akhirnya dijual untuk membolehkan para pelabur keluar daripada pelaburan tersebut. 

Butiran lengkap tentang pelaburan dan risiko disertakan dalam dokumen pelaburan yang tersedia untuk semua pelabur yang layak yang berjaya melengkapkan proses pendaftaran dengan Mintus.  Para pelabur perlu memberi perhatian kepada risiko utama berikut:

- Kecairan.  Saham yang dipegang oleh pelabur tidak didagangkan di bursa yang diiktiraf.  Pelaburan adalah berjangka panjang. Mintus merancang untuk mengendalikan papan kenyataan pada masa hadapan.

- Risiko Kerugian.  Semua pelaburan dalam saham melibatkan tahap risiko yang tinggi dengan pampasan yang tidak tersedia.

- Kekurangan Kepelbagaian.  Saham yang dipegang oleh para pelabur mewakili kepentingan dalam karya seni khusus yang telah dikenal pasti terlebih dahulu dan prestasi pasaran seni yang lalu, hasil karya seniman tertentu atau karya seni tertentu bukanlah petunjuk yang boleh dipercayai tentang prestasi masa depannya.

Mintus Trading Limited diberi kuasa dan dikawal selia oleh Pihak Berkuasa Pengendalian Kewangan di bawah nombor rujukan firma 942522 untuk (i) mengatur (menghasilkan) urus niaga dalam saham, sekuriti dan debentur tertentu, (ii) membuat pengaturan dengan tujuan untuk urus niaga dalam saham, sekuriti dan debentur tertentu (iii) mengatur perlindungan dan pentadbiran saham, sekuriti dan debentur tertentu, (iv) mengurus Dana Pelaburan Alternatif yang tidak dibenarkan dan (v) bersetuju untuk menjalankan aktiviti yang dikawal selia. Untuk butiran lanjut tentang kebenaran kawal selia kami, sila lihat Pendaftaran Perkhidmatan Kewangan.


[1] https://www.preqin.com/insights/research/reports/future-of-alternatives-2028

[2] Laporan Penyelidikan Kekayaan Global 2021 EY

HUBUNGAN: Tim Naylor; Pengurus Akaun; Lansons; +44 (0) 7983 612919

Source: Mintus
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Acquisitions, mergers, takeovers Financial Technology