omniture

EKA Mobility bergabung tenaga dengan Mitsui dan VDL Groep untuk mencipta OEM global yang terkemuka di India

EKA Mobility
2023-12-28 00:05 177
  • EKA, Mitsui & VDL Groep telah memeterai perkongsian jangka panjang strategik, yang akan merangkumi pelaburan bersama, serta kerjasama dalam ekuiti & teknologi 
  • Dengan pelaburan bersama berjumlah lebih USD100 juta (~ INR850 crores) secara berperingkat, kerjasama itu akan meletakkan India sebagai hab pembuatan & penyumberan global untuk kenderaan elektrik 

PUNE, India, 27 Disember 2023 /PRNewswire/ -- EKA Mobility, sebuah syarikat teknologi & kenderaan elektrik terkemuka yang berpangkalan di India, sangat teruja untuk mengumumkan perkongsian dengan Mitsui & Co., Ltd. (Jepun) dan VDL Groep (Belanda). Kerjasama strategik ini menandakan pencapaian penting dalam evolusi industri automotif India yang mendorong India untuk menjadi sebuah hab global bagi pengangkutan lestari. Pakatan tersebut bakal menubuhkan Pengeluar Peralatan Asal (OEM) global yang paling canggih di rantau ini.

EKA Mobility joins forces with Mitsui and VDL Groep to create a leading global OEM in India
EKA Mobility joins forces with Mitsui and VDL Groep to create a leading global OEM in India

Ini adalah salah satu perkongsian terbesar dan paling penting dalam segmen mobiliti baharu di India yang menghimpunkan kekuatan dan kepakaran tiga konglomerat automotif terkemuka di Asia & Eropah untuk mempercepat pembangunan dan penerimagunaan penyelesaian mobiliti elektrik yang inovatif di peringkat global. Di bawah kerjasama itu, EKA Mobility, yang terkenal dengan kenderaan elektrik termaju dan ekosistem EV yang komprehensif, akan menerima pelaburan penting dan strategik daripada Mitsui, sebuah syarikat perdagangan dan pelaburan global dengan sejarah yang kaya dalam menyumbang kepada inovasi perindustrian, berserta sokongan teknologi & perkongsian ekuiti daripada VDL Groep, sebuah syarikat teknologi dan pembuatan terkemuka dari Belanda. Gabungan kepakaran dan sumber ketiga-tiga entiti ini akan membawa kepada era baharu kecemerlangan pengangkutan dan pembuatan lestari.

Sorotan Utama kerjasama: 

  1. Pelaburan Strategik: Mitsui & Co., Ltd. akan membuat pelaburan kewangan yang besar dalam EKA Mobility, membolehkan syarikat meningkatkan operasi pembuatan dan mengembangkan portfolio produk. Mitsui juga akan memberikan sokongan kepada EKA dari segi eksport ke pasaran baru muncul terpilih serta penubuhan sistem & proses.
  2. Kepimpinan Teknologi: Sebagai sebahagian daripada perkongsian ini, VDL Bus & Coach, anak syarikat VDL Groep dan peneraju bas elektrik & koc di Eropah, akan menyokong EKA Mobility melalui pemindahan teknologi untuk menghasilkan bas elektrik di India bagi pasaran India.
  3. Memperkukuh 'Make in India': Pakatan ini sejajar dengan inisiatif 'Make in India' kerajaan India yang bertujuan untuk mempromosikan pembuatan tempatan dan penciptaan pekerjaan.
  4. Kelestarian: Kerjasama ini menekankan komitmen terhadap kelestarian dan penyelesaian mobiliti yang mementingkan alam sekitar, seterusnya mengurangkan jejak karbon.

Eksperimen Dr. Sudhir Mehta, Pengasas & Pengerusi EKA Mobility, menyatakan pandangannya tentang kerjasama itu, dengan menyatakan, "Perkongsian dengan Mitsui dan VDL Groep ini mewakili langkah penting ke arah menjadikan India sebagai sebuah hab global bagi pembuatan kenderaan elektrik. Kami berbangga dapat bergabung tenaga dengan rakan kongsi terbilang yang berkongsi visi yang sama dengan kami tentang pengangkutan lestari yang menguntungkan & cekap."

Nobuyoshi Umezawa, Pengurus Besar Bahagian Perniagaan Mobiliti di Mitsui & Co. India berkata, "Melalui kerjasama EKA, VDL, dan Mitsui, kami berhasrat untuk menyumbang kepada 'Make in India' dengan memanfaatkan kejuruteraan dan rangkaian tempatan EKA yang sangat baik dan keupayaan teknologi canggih VDL. Tambahan pula, kami ingin menggunakan rangkaian global Mitsui kami untuk mempromosikan eksport produk kompetitif EKAke pasaran luar negara dan menyumbang kepada pewujudan masyarakat mesra alam."

Rolf-Jan Zweep, CEO VDL Bus & Coach berkata, "Kami gembira dapat bekerjasama dengan EKA Mobility dan Mitsui. Walaupun asas pembangunan berkualiti tinggi dan kecekapan pembuatan kami terletak di barat laut Eropah, kami melihat banyak peluang di India, yang jelas merupakan sebuah pasaran pertumbuhan yang menarik. Dengan jalinan kerjasama ini, kami mengharapkan pelbagai manfaat sinergi dari segi perolehan dan pembangunan."

EKA Mobility ialah salah satu pengeluar kenderaan komersial yang diluluskan di bawah skim pembuatan komponen Champion OEM Scheme & EV, dasar Auto PLI Kerajaan India. EKA ialah satu-satunya syarikat India yang menawarkan reka bentuk, pembuatan & teknologi kenderaan tenaga baharu yang serba lengkap dan bermula dari awal di India. Syarikat tersebut telah menubuhkan pusat penyelidikan, pembangunan, kejuruteraan & inovasi terkini di Pune, Maharashtra, dan telah meningkatkan tempahan pesanannya dengan ketara, dengan lebih 500 buah bas elektrik dan lebih 5000 tempahan kenderaan komersial elektrik ringan yang bakal memasuki pasaran. Semua kenderaan ini akan direka & dikilangkan sepenuhnya di India, di kemudahan pembuatan canggih yang dicadangkan oleh EKA di Madhya Pradesh dan Maharashtra. Dalam dua tahun yang lalu, syarikat ini telah memperkenalkan bas bandar elektrik, pengangkut kakitangan & bas sekolah, bas elektrik sel bahan api hidrogen 9 meter, dan kini bersedia untuk memasuki fasa penghantaran terakhir dengan rangkaian e-LCV yang direka & disesuaikan mengikut keperluan pelanggan dan perniagaan di India.

Tentang EKA: 

EKA ialah sebuah syarikat automotif & teknologi yang mencipta paradigma baharu dalam mobiliti elektrik CV global. Visi EKA adalah untuk menerajui dunia ke arah masa depan yang lestari dengan mewujudkan ekosistem untuk Environment Conscious Mobility. Dengan pasukan yang terkemuka dalam industri, teknologi canggih, reka bentuk modular dan proses pembuatan yang ringkas dan cekap, visi EKA adalah untuk membawa penyelesaian mobiliti yang boleh dipercayai dan cekap kepada orang ramai. Teknologi EKA yang boleh dikongsi dan proses pengeluaran berpelaburan rendah akan membolehkan TCO terendah dan mendemokrasikan kenderaan elektrik untuk penyesuaian besar-besaran.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang syarikat ini, sila layari: https://ekamobility.com 

Tentang VDL Groep: 

Kekuatan melalui kerjasama. Itulah asas VDL Groep, sebuah perniagaan keluarga bersaiz industri di peringkat antarabangsa dengan ibu pejabat yang terletak di kawasan Eindhoven Brainport di Belanda. Syarikat ini diasaskan pada tahun 1953 dan kini, setelah 70 tahun penubuhannya, generasi keluarga Van der Leegte ketiga menerajui kumpulan ini sejak tahun 2017. VDL Groep mempunyai lebih 16,000 orang pekerja dan beroperasi di 19 buah negara. Kumpulan ini terdiri daripada lebih 100 buah syarikat kendalian, masing-masing mempunyai kepakaran tersendiri, namun bekerja bersama secara intensif. Aktiviti syarikat ini boleh diringkaskan melalui ungkapan 'lima dunia VDL': Hightech, Mobiliti, Tenaga, Infratech dan Foodtech. Gabungan pendapatan tahunan pada tahun 2022 berjumlah 5.752 bilion euro. Sila layari: www.vdlgroep.com

Tentang Mitsui: 

Mitsui & Co. ialah sebuah syarikat perdagangan dan pelaburan global dengan kehadiran di lebih 60 buah negara dan memiliki portfolio perniagaan yang pelbagai dalam industri yang luas. Syarikat ini mengenal pasti, membangun dan mengembangkan perniagaannya melalui perkongsian dengan rangkaian rakan kongsi global yang dipercayai, termasuk syarikat yang terkemuka di dunia, serta menggabungkan kekuatan geografi dan silang industri untuk mencipta nilai mampan jangka panjang kepada pihak berkepentingan. Mitsui telah menetapkan tiga inisiatif strategik utama untuk Rancangan Pengurusan Jangka Sederhanasemasa: menyokong industri untuk membangun dan berkembang dengan bekalan sumber dan bahan yang stabil, serta menyediakan infrastruktur; menggalakkan peralihan global ke arah tenaga rendah karbon dan boleh diperbaharui; dan memperkasakan orang ramai untuk menjalani kehidupan yang sihat melalui penjagaan kesihatan yang berkualiti dan akses kepada pemakanan yang baik.

Sila layari www.mitsui.com untuk maklumat lanjut.

Foto: https://mma.prnasia.com/media2/2308041/EKA_Mobility.jpg?p=medium600

 

 

 

Source: EKA Mobility
Keywords: Auto Computer/Electronics Electronic Design Automation Transportation Joint ventures