omniture

GDToday: Acara Pertama Tahun Baharu 2024 Sorotan mengenai pembangunan teknologi perindustrian berkualiti tinggi di Guangdong

GD Today
2024-02-20 15:57 19

Guangdong, China, 20 Februari 2024 /PRNewswire/ -- Pada 18 Februari 2024, hari pertama bekerja selepas cuti panjang Tahun Baru Imlek di China, Guangdong sekali lagi mengadakan "Persidangan Pembangunan Berkualiti Tinggi Seluruh Wilayah". Ini adalah kali kedua dalam dua tahun berturut-turut "Persidangan Pertama di Musim Bunga," yang seterusnya menunjukkan perhatian besar wilayah itu untuk mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi.

Pada 2023, pertumbuhan ekonomi Guangdong akan menjadi semakin positif, dengan GDP di seluruh wilayah itu melebihi 13 trilion yuan buat kali pertama, yang merupakan nilai tertinggi di negara ini. Selama 35 tahun berturut-turut, ekonomi wilayah itu adalah yang terbesar dalam keseluruhan ekonomi domestik. Pangkalan perindustriannya yang kukuh menjadikannya wilayah pembuatan terbesar di China dan pangkalan pembuatan penting di rantau global, dengan lebih daripada 71,000 perusahaan perindustrian berskala besar, lebih daripada 75,000 perusahaan berteknologi tinggi, dan lebih daripada 1,500 perusahaan "Kecil dan Berkuasa" khusus dalam inovasi dan pengkhususan. Keupayaan wilayah itu dilihat daripada tahap inovasi teknologinya yang tinggi yang merupakan yang terbaik di China dalam tujuh tahun berturut-turut dari segi kapasiti inovasi serantau. Guangdong juga mendahului dari segi bilangan saintis penyelidikan dan mempunyai bilangan paten inovasi, paten bernilai tinggi, bilangan tanda dagangan berdaftar, dan bilangan permohonan paten antarabangsa PCT domestik yang berkesan.

Di tengah-tengah pergerakan evolusi revolusi teknologi baharu dan transformasi perindustrian, Guangdong juga menyedari bahawa sangat perlu untuk mempromosikan inovasi teknologi untuk merangsang inovasi perindustrian. Ini bertujuan untuk mencapai sinergi yang saling memperkukuh antara industri dan teknologi, dengan menyuntik tenaga baharu, dan menambah kelebihan baharu untuk pembangunan berkualiti tinggi. Pada tahun 2024, Guangdong akan memberi lebih tumpuan kepada tema pembangunan berkualiti tinggi dalam industri teknologi. Wilayah ini juga komited untuk melaksanakan inovasi teknologi di peringkat korporat, perindustrian dan pembangunan am. Perkhidmatan dalam sektor pembuatan dan ekonomi benar akan lebih tertumpu, dengan usaha kukuh untuk merebut peluang pembangunan perindustrian.

Teknologi juga memerlukan inovasi dan kunci utama adalah sumber manusia. Pada November 2023, Akademi Sains China dan Akademi Kejuruteraan China mengumumkan keputusan pemilihan ahli akademi mereka untuk tahun itu, dan Guangdong telah mencapai "Tuai Besar". Antaranya, terdapat tokoh seperti Ma Jun, He Hongping, Zheng Hairong, Xing Feng, dan Liu Chao, yang secara beransur-ansur meningkat di wilayah Guangdong. Selain itu, terdapat juga saintis terkenal seperti Yan Ning, pengarah Institut Sains Perubatan Shenzhen, dan Han Enhou, pengarah Guangdong Institut Inovasi Sains dan Teknologi Kakisan, yang berminat dalam sains dan teknologi persekitaran inovasi di Guangdong datang untuk mengetuai pembinaan institusi penyelidikan saintifik.

Guangdong ialah wilayah dengan sektor kewangan yang besar yang telah membina sistem perkhidmatan kewangan berteknologi dari awal, serta sokongan kuatnya untuk pusat inovasi teknologi berkualiti tinggi dalam industri pembuatan dan pembinaan wilayah itu. Menjelang 2023, perkembangan dalam pinjaman kepada syarikat pembuatan, syarikat teknologi tinggi dan syarikat inovasi teknologi di seluruh wilayah semuanya telah melebihi dua kali ganda purata kredit. Syarikat pembuatan dan inovasi teknologi di seluruh wilayah juga telah menerima sokongan kewangan sebanyak 1,2 trilion yuan, satu rekod tertinggi dalam sejarah.

Tahun 2024 merupakan ulang tahun ke-75 kemerdekaan Republik Rakyat China, Guangdong akan kekal komited untuk mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi dengan keazaman yang semakin kuat untuk mewujudkan wilayah Guangdong yang lebih baik melalui usaha yang lebih gigih.

Hubungi: Yuan Zixiang
Telefon: 0086-15099961640
E-mel: 376468540@qq.com 

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/2343253/GD_today_Logo.jpg
Photo: https://mma.prnewswire.com/media/2343254/GD_Today_Event.jpg

 

Source: GD Today
Keywords: Computer/Electronics Publishing/Information Service Trade show news STEM (Science,Technology,Engineering,Mathematics)