omniture

Laporan Kekayaan Amerika Syarikat 2024: Amerika Kekal Sebagai Pusat Kekayaan Utama Dunia tetapi Menghadapi Masa Depan Yang Tidak Pasti

Henley & Partners
2024-03-19 16:00 37

LONDON, 19 Mac 2024 /PRNewswire/ -- Walaupun terdapat kebimbangan serius tentang keadaan kesatuan dengan pertarungan semula pilihan raya presiden antara Biden dan Trump yang kini sedang berlangsung, Amerika Syarikat tetap menjadi pemimpin tidak dipertikaikan dunia dalam penciptaan dan pengumpulan kekayaan peribadi. Amerika Syarikat menyumbang sebanyak 32% daripada kekayaan boleh dilaburkan cecair global - sejumlah USD 67 trilion yang sangat besar, mengikut Laporan Kekayaan Amerika Syarikat 2024 yang diterbitkan oleh firma penasihat kekayaan global Henley & Partners. Pada masa ini, Amerika Syarikat ialah tempat tinggal kepada 37% daripada jutawan di dunia: kira-kira 5.5 juta individu yang memiliki kekayaan bersih tinggi (HNWIs) yang melebihi USD 1 juta dalam aset boleh dilaburkan cair. Jumlah ini meningkat dengan mengagumkan sebanyak 62% dalam sepuluh tahun terakhir, jauh melebihi kadar pertumbuhan global sebanyak 38%.

Walaupun KDNK Amerika Syarikat serupa dengan kuasa besar pesaingnya, China, Amerika Syarikat jauh mendahului apabila melibatkan kekayaan cair (yang bagi tujuan laporan ini hanya termasuk pegangan syarikat yang disenaraikan, tunai dan pegangan harta tanah kediaman tanpa hutang). Demikian juga, kekayaan per kapita dan bilangan orang kaya-raya juga secara ketara lebih tinggi di Amerika Syarikat. Amerika Syarikat mempunyai 9,850 centi-jutawan berbanding dengan 2,352 di China, dan 788 bilionaire berbanding dengan 305 di China. Walaupun lebih daripada 862,000 jutawan tinggal di China, kekayaan per kapitanya hanya USD 18,800 berbanding dengan USD 201,500 di Amerika, yang menduduki tempat keenam secara global selepas Monaco, Luxembourg, Switzerland, Australia dan Singapura.

Namun, walaupun kekayaan Amerika Syarikat, Mehdi Kadiri, Ketua Amerika Utara di Henley & Partners, mengatakan jumlah rekod individu Amerika yang kaya kini sedang mendapatkan kerakyatan tambahan atau hak kediaman alternatif di luar negara. "Warganegara Amerika ialah kumpulan pemohon terbesar kami pada masa ini dan mereka juga melebihi jumlah setiap kewarganegaraan lain tahun lalu. Dengan perpecahan politik dan ketegangan sosial yang mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, pelabur Amerika, usahawan, dan keluarga kaya semakin mempertaruhkan peluang mereka dan mengejar kewarganegaraan atau kediaman tambahan di luar negara, menandakan kekurangan keyakinan dalam prospek domestik."

Memberi komen dalam Laporan Kekayaan Amerika Syarikat 2024, wartawan dan pengarang yang memenangi anugerah, Misha Glenny, mengatakan walaupun hampir 2% daripada jumlah penduduk dunia mempunyai hak untuk memutuskan individu yang akan menjadi presiden Amerika Syarikat seterusnya, pilihan mereka akan mempunyai kesan yang luas untuk baki 8 bilion di seluruh dunia. "Amerika Syarikat tetap menjadi kuasa ekonomi yang menentukan di dunia tetapi secara politik jarang sekali terlihat begitu ragu-ragu dengan dirinya sendiri. Walaupun prestasi ekonominya, persepsi pengundi biasa menjelang pilihan raya penting November adalah tentang tahap kehidupan yang stagnan, peningkatan tahap hutang, dan masyarakat yang terlalu terpecah-belahkan secara berbahaya."

Bandar terkaya dan termahal di Amerika Syarikat

Bandar New York terus memegang gelaran sebagai bandar paling kaya di Amerika Syarikat (dan dunia) dengan 349,500 jutawan memilih Big Apple sebagai tempat tinggal mereka (daripada jumlah tersebut, 744 ialah centi-jutawan dan 60 ialah bilionaire), diikuti oleh Bay Area (305,700), Los Angeles (212,100), Chicago (120,500) dan Houston (90,900). Dallas (68,600), Seattle (54,200), Boston (42,900), Miami (35,300) dan Austin (32,700) semuanya masuk ke dalam Senarai 10 Teratas tahun ini, dengan Washington, D.C. berada di tempat ke-11 dengan 28,300 jutawan tempatan.

Apabila melihat pertumbuhan kekayaan dalam sepuluh tahun terakhir, ibu negeri Texas, Austin, telah menikmati lonjakan terbesar, dengan peningkatan sebanyak 110% dalam jumlah jutawannya antara tahun 2013 dan 2023. Bandar Scottsdale di gurun Arizona dan Palm Beach serta West Palm Beach di Florida juga telah terbukti menjadi magnet jutawan dengan peningkatan masing-masing sebanyak 102% dan 93%. Greenwich dan Darien di Gold Coast yang kaya di Connecticut, serta Kawasan Teluk di California Utara, telah menunjukkan pertumbuhan kekayaan lebih daripada 80%, dan Miami, Dallas, Washington, D.C., Seattle, dan Houston semuanya telah menyaksikan peningkatan jutawan pemastautin mereka melebihi 70%. Andrew Amoils, Ketua Penyelidikan di New World Wealth berkata "kawasan-kawasan kekayaan masa depan yang perlu diperhatikan ialah Salt Lake City, Tampa dan Naples. Dalam tempoh dekad akan datang, kita boleh mengharapkan bahawa bandar-bandar ini akan menarik jumlah penduduk berkekayaan tinggi yang semakin meningkat.

Apabila bercakap tentang hartanah paling mahal di Amerika, New York sekali lagi mendahului dengan harga purata setiap meter persegi bagi sebuah apartmen 'prime' (200 hingga 400 meter persegi) di bandar tersebut adalah sebanyak USD 28,400 yang sangat tinggi. Seterusnya ialah LA, tempat apartmen yang mewah memperoleh purata USD 17,800 setiap meter persegi, diikuti dengan rapat oleh Palm Beach (USD 17,500), Miami Beach (USD 17,200), dan Bay Area, tempat anda boleh menghabiskan sehingga USD 15,500 setiap meter persegi untuk unit kediaman premium di lokasi yang paling kaya.

Dari segi aliran kekayaan swasta, Henley & Partners menerima permintaan yang paling banyak dari warganegara AS pada rekod pada tahun 2023 (dengan peningkatan sebanyak 500% dalam tempoh lima tahun yang lepas), menjadikan mereka sebagai kewarganegaraan tertinggi secara global dalam memohon kediaman dan kewarganegaraan melalui program pelaburan. Untuk memenuhi permintaan tersebut, firma itu telah membuka pejabat di Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York City dan San Francisco.

Baca Siaran Akhbar Penuh

 

Source: Henley & Partners
Keywords: Banking/Financial Service Publishing/Information Service Economic news, trends, analysis Survey, Polls & Research