omniture

Sidang Kemuncak & Ekspo Bandar Pintar Kaohsiung 2024 Pamerkan Teknologi Transformasi Digital dan Sifar-Bersih Terkini

Kaohsiung City Government
2024-04-01 22:06 19

KAOHSIUNG, 1 April 2024 /PRNewswire/ -- Sidang Kemuncak & Ekspo Bandar Pintar Kaohsiung 2024 (KSCSE), diadakan di Pusat Pameran Kaohsiung, melabuhkan tirai dengan sempurna. Sepanjang pameran selama 3 hari, ia menarik lebih daripada 40,000 pengunjung. Terdapat sejumlah 150 peserta pameran, 550 reruai dan 6 tema utama, dengan penyertaan daripada lebih 200 vendor asing berpotensi, mempamerkan aplikasi termasuk 5G, AI, IoT dan data raya. Kaohsiung, yang berulang kali mencapai keputusan cemerlang dalam penilaian bandar pintar, memfokuskan kepada peluang perniagaan baharu dalam transformasi pintar dan Sifar-bersih. Bukan sahaja kawasan pameran sifar-bersih mampan dan kawasan pameran penjagaan kesihatan pintar terus berkembang, bahkan City COP sulung, sebuah sidang kemuncak iklim peringkat bandar antarabangsa dan Persidangan Hospital Pintar yang mula-mula dipindahkan ke Kaohsiung. Ini menunjukkan kesungguhan Kerajaan Bandar Kaohsiung bagi membangunkan inovasi bandar pintar dalam bidang-bidang utama melalui perkongsian awam-swasta (PPP).

Datuk Bandar Kaohsiung Chen Chi-mai menyatakan dalam upacara pembukaan bahawa dengan kedatangan perubahan iklim melampau dan tarif karbon, Kaohsiung menekankan khususnya peralihan kepada transformasi sifar-bersih dan digital. Melalui platform kerjasama bandar antarabangsa seperti ICLEI, WeGO dan CityNet, Kaohsiung berharap dapat menyumbang ilham secara bersama dan berkongsi pengalaman dalam tadbir urus bandar dengan bandar-bandar lain. Diharapkan juga agar pencapaian digital dan sifar-bersih yang banyak yang ditunjukkan oleh industri-industri dapat mempercepatkan kadar transformasi sifar-bersih.

Tahun ini, Kerajaan Bandar Kaohsiung menerima pakai tema "Kaohsiung Pintar, Sifar-Bersih, Bingkas". Ia mempamerkan secara serentak 25 projek di reruai di SCSE, memfokuskan kepada dwi transformasi inisiatif pintar dan sifar-bersih. Projek-projek ini termasuk sistem pengangkutan kecerdasan generasi seterusnya yang mendapat pujian di peringkat antarabangsa, Agri-info dan penjagaan kesihatan Kaohsiung 3.0, robot pemadam kebakaran utama, sistem pencegahan dadah pintar, rangkaian pemantauan air pintar dan kad warganegara yang bersepadu erat ke dalam kehidupan rakyat demi menjamin keselamatan. Di samping itu, terdapat pameran aplikasi bandar pintar, sifar-bersih dan bingkas seperti institut Sifar-Bersih, platform pengurusan tenaga hijau peringkat bandar, kalkulator jejak karbon, Platform Karbon Kaohsiung serta permohonan antarabangsa untuk penyelesaian dan dasar mampan, memperlihatkan usaha bersama Kerajaan Bandar Kaohsiung dan sektor swasta ke arah visi masa depan pintar, mampan dan bingkas.

Di samping itu, sejak beberapa tahun yang lalu, Kerajaan Bandar Kaohsiung terlibat secara aktif dengan bandar dan organisasi seluruh dunia, dengan hasilnya mula terserlah. Pada tahun ini, MOU ditandatangani dengan negara-negara termasuk Malaysia, Austria, Kosovo dan Jepun, memperdalam pertukaran sesama-bandar bersama dan memupuk pembangunan industri timbal balik.

Selain itu, Biro Kesihatan Kaohsiung mengintegrasikan 15 hospital tempatan termasuk Kaohsiung Medical University Hospital, Kaohsiung Veterans General Hospital, Kaohsiung Chang Gung Memorial Hospital dan Yuan Ze University Hospital bagi mewujudkan Kawasan Pameran Penjagaan Kesihatan Pintar dengan tema "Penjagaan Kesihatan Hijau, Kesihatan Jitu." Di samping itu, Pavilion Inovasi Sifar-Bersih menghimpunkan syarikat pemula dan universiti untuk mempamerkan kandungan yang berkaitan dengan ekonomi kitaran, pertanian lestari, teknologi dan bahan inovatif demi sifar-bersih serta perkhidmatan dan produk inovatif, kesemuanya menarik perhatian yang cukup besar daripada kalangan orang ramai.

Open Ceremony of 2024 Kaohsiung Smart City Summit & Expo
Open Ceremony of 2024 Kaohsiung Smart City Summit & Expo

 

Source: Kaohsiung City Government
Keywords: Computer/Electronics Environmental Products & Services Green Technology Health Care/Hospital Internet Technology Telecommunications Trade show news Cloud Computing / Internet of Things