omniture

Laporan Kekayaan Afrika 2024: Pertumbuhan Jutawan 65% dalam Dekad Akan Datang

Henley & Partners
2024-04-16 15:00 29

LONDON, 16 April 2024 /PRNewswire/ -- Jumlah kekayaan boleh labur yang kini dipegang di benua Afrika berjumlah USD 2.5 trilion dan populasi jutawannya dijangka meningkat sebanyak 65% dalam tempoh sepuluh tahun akan datang, menurut  Laporan Kekayaan Afrika 2024, yang diterbitkan oleh firma penasihat kekayaan antarabangsa Henley & Partners.

Kini dalam edisi ke-9, laporan tahunan mendedahkan bahawa pada masa ini ada 135,200 HNWI dengan kekayaan boleh labur sebanyak USD 1 juta atau lebih yang tinggal di Afrika, bersama dengan 342 centi-jutawan dan 21 bilionair dolar. Pasaran kekayaan "Big 5" Afrika — Afrika Selatan, Mesir, Nigeria, Kenya, dan Maghribi — bersama-sama menyumbang 56% daripada jutawan di benua itu dan lebih 90% daripada jutawannya.

Tetapi, seperti yang ditekankan oleh Dominic Volek, Ketua Pelanggan Persendirian di Henley & Partners, penyusutan nilai mata wang dan pasaran saham yang berprestasi rendah telah menjejaskan kekayaan Afrika berbanding penanda aras global: "Rand Afrika Selatan jatuh 43% berbanding dolar AS dari 2013-2023, dan walaupun Indeks Semua Saham JSE meningkat dalam terma mata wang tempatan, ia turun 5% dalam terma USD. Mata wang di kebanyakan negara Afrika lain juga menunjukkan prestasi yang buruk sepanjang dekad yang lalu, dengan penyusutan dramatik lebih 75% dicatatkan di Nigeria, Mesir, Angola dan Zambia."

Ketua Penyelidikan di New World Wealth Andrew Amoils menambah bahawa negara-negara Afrika juga kehilangan sejumlah besar HNWI kepada penghijrahan yang menghakis kekayaan benua itu: "Kira-kira 18,700 individu yang memiliki kekayaan bersih yang tinggi telah meninggalkan Afrika sejak sedekad yang lalu. Pada masa ini terdapat 54 jutawan kelahiran Afrika di dunia, termasuk salah seorang terkaya di dunia, Elon Musk, tetapi hanya 21 daripada mereka masih tinggal di benua itu."

Negara dan Bandar Terkaya di Afrika 

Walaupun mengalami kesukaran sepanjang dekad yang lalu, masih terdapat lebih dua kali HNWI di Afrika Selatan berbanding mana-mana negara Afrika yang lain, dengan 37,400 jutawan, 102 centi-jutawan, dan 5 bilionair, diikuti oleh Mesir dengan 15,600 jutawan, 52 centi-jutawan, dan 7 bilionair. Nigeria berada di tempat ke-3 dengan 8,200 HNWI, diikuti Kenya (7,200 jutawan), Maghribi (6,800), Mauritius (5,100), Algeria (2,800), Ghana (2,700), Ethiopia (2,700) dan Namibia (2,300) semuanya menjadikannya 10 negara terkaya di Afrika.

Sepanjang dekad yang akan datang (hingga 2033), negara seperti Mauritius, Namibia, Maghribi, Zambia, Kenya, Uganda dan Rwanda semuanya dijangka akan mengalami 80%+ pertumbuhan jutawan. Mauritius dijangka menikmati kadar pertumbuhan 95% yang luar biasa, meletakkannya sebagai salah satu pasaran kekayaan yang paling pesat berkembang di dunia.

Di peringkat bandar, Johannesburg menduduki tempat sebagai yang terkaya di Afrika, dengan 12,300 jutawan, 25 centi-jutawan, dan 2 bilionair. Cape Town mengekori rapat dengan 7,400 jutawan, 28 centi-jutawan, dan 1 bilionair. Kaherah (7,200 jutawan), Nairobi (4,400), dan Lagos (4,200) juga menonjol sebagai hab kekayaan bandar utama Afrika.

Cape Town, Whale Coast, Kigali, Windhoek, Swakopmund, Nairobi, Tangier dan Marrakech semuanya dijangka menikmati 85%+ pertumbuhan jutawan dalam tempoh sepuluh tahun akan datang. Cape Town juga mendahului dalam hal hartanah mewah dengan nilai USD 5,600 per m2, dengan Grand Baie di Mauritius berada di belakang pada nilai USD 5,000 per m2. Afrika Selatan mempunyai lima pesaing dalam 10 Bandar Afrika Paling Mahal dan Maghribi mempunyai tiga.

Kekurangan mobiliti ekonomi di Afrika

Mengulas dalam laporan itu, Prof. Mehari Maru, dari Pusat Dasar Migrasi di Institut Universiti Eropah, berkata pemohon visa Afrika menghadapi sekatan yang jauh lebih teruk berbanding rantau lain: "Afrika mendahului senarai penolakan dengan 30% atau satu dalam tiga daripada semua permohonan yang diproses ditolak, walaupun ia mempunyai bilangan permohonan visa per kapita yang paling rendah. Kadar penolakan untuk visa Schengen adalah sepuluh kali lebih tinggi berbanding untuk warga Amerika-AS. Walaupun terdapat justifikasi berdasarkan keselamatan atau kebimbangan ekonomi, sistem visa Eropah jelas menunjukkan kecenderungan yang jelas terhadap pemohon Afrika."

Chidinma Okebalama, Perunding Kanan di Henley & Partners Nigeria, berkata: "Pasport anda berfungsi sebagai penentu kebebasan kewangan, memberi kesan kepada keupayaan individu untuk meneroka usaha perniagaan antarabangsa, mengembangkan rangkaian dengan cekap, atau terlibat dalam peluang perdagangan multinasional. Akibatnya, usahawan dan pelabur Afrika sering ditinggalkan daripada pasaran global yang menguntungkan, menghalang potensi mereka untuk pertumbuhan ekonomi dan kemakmuran kewangan."

Baca Siaran Akhbar Penuh.

Source: Henley & Partners
Keywords: Banking/Financial Service Survey, Polls & Research