omniture

Omdia: Permintaan paparan OLED untuk PC tablet akan meningkat kepada 35 juta unit menjelang tahun 2031

Omdia
2024-05-10 01:55 47

LONDON, 9 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Penyelidikan baharu daripada Omdia menunjukkan penghantaran paparan OLED untuk PC tablet dijangka meningkat kepada 35.0 juta unit menjelang tahun 2031. Terutamanya, bahagian penghantaran OLED hibrid untuk PC tablet dijangka meningkat dengan ketara dalam tempoh masa ini, mencecah 85.1%.

OLED display shipment forecast for tablet PC
OLED display shipment forecast for tablet PC

Pasaran paparan OLED diramal akan mengalami pertumbuhan baharu dari tahun 2024, terutamanya didorong oleh permintaan siri iPad Pro Apple. Mulai bulan Februari 2024, LG Display dan Samsung Display telah membekalkan panel OLED masing-masing untuk siri Apple iPad Pro (11 inci dan 13 inci), yang dilancarkan pada suku kedua tahun 2024.

"Apple menggunakan OLED hibrid untuk siri iPad Pro yang dicirikan substrat kaca dan enkapsulasi filem nipis," kata Jerry Kang, Pengurus Penyelidikan dalam amalan penyelidikan Paparan Omdia. "Kelebihan OLED hibrid termasuk mencapai kadar hasil yang lebih stabil dan kos pembuatan yang lebih rendah berbanding OLED fleksibel yang digunakan untuk menghasilkan paparan bersaiz besar. Pada asasnya, OLED hibrid lebih nipis dan lebih ringan berbanding OLED tegar, menawarkan lebih banyak ruang untuk komponen elektronik lain dan bateri peranti."

Sejak sedekad yang lalu, hampir semua paparan OLED untuk PC tablet dihasilkan dengan menggunakan teknologi tindanan OLED tunggal OLED tegar dan RGB, serupa dengan paparan OLED telefon pintar. Walau bagaimanapun, Apple telah menggunakan OLED fleksibel untuk siri iPhone sejak tahun 2017. Hasilnya, Apple nampaknya meningkatkan prestasi paparan OLED untuk siri iPad dengan struktur OLED berinovatif.

"Apple juga menggunakan tindanan OLED tandem RGB untuk siri iPad Pro yang menampilkan dua lapisan setiap bahan pemancar OLED R/G/B," kata Kang. "Kelebihan tindanan OLED tandem RGB ialah untuk mencapai kira-kira dua kali ganda kecerahan dan empat kali ganda jangka hayat secara teori, berbanding dengan tindanan OLED tunggal RGB. Walaupun tindanan OLED tandem RGB telah digunakan dalam OLED automotif sejak tahun 2018, penggunaannya dijangka meningkat dengan ketara dengan peluang ini."

Omdia meramalkan bahawa struktur OLED hibrid dan tindanan OLED tandem RGB untuk iPad Pro akan berfungsi sebagai pemangkin untuk jenama peranti dan pembekal panel lain. Ini akan membawa kepada peningkatan pelbagai kombinasi teknologi dalam paparan OLED. Oleh itu, perkembangan ini akan memacu persaingan dalam pasaran paparan OLED untuk dekad akan datang.

MAKLUMAT TENTANG OMDIA:

Omdia, sebahagian daripada Informa Tech, ialah kumpulan penyelidikan dan penasihat teknologi. Pengetahuan mendalam tentang pasaran teknologi digandingkan dengan cerapan kami yang boleh diambil tindakan memperkasa organisasi untuk membuat keputusan pertumbuhan yang bijak.

Fasiha Khan Fasiha.khan@omdia.com 

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/2406805/OLED_display_shipment_forecast_for_tablet_PC.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/2369794/4692860/Omdia_Logo.jpg?p=medium600

Source: Omdia
Keywords: Computer Hardware Computer/Electronics Publishing/Information Service Survey, Polls & Research