omniture

SEG Solar dan Grand Batang City Tandatangani Perjanjian Penggunaan Tanah untuk Taman Perindustrian PV Terbesar Asia Tenggara

SEG Solar
2024-05-17 10:13 31

HOUSTON, 17 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Tanggal 15 Mei, SEG Solar ("SEG"), pengeluar A.S. yang terkemuka bagi modul fotovolta (PV) dan Kawasan Industri Terpadu Batang (Grand Batang City), iaitu kawasan perindustrian SOE terbesar di Indonesia, mengadakan majlis penandatanganan untuk melaksanakan Perjanjian Penggunaan Tanah bagi tujuan pembangunan dan pengendalian taman perindustrian fotovolta di Kabupaten Batang, Jawa, Indonesia. Taman ini dijangka melibatkan kilang-kilang bagi pengeluaran dan pemasangan jongkong silikon, wafer, sel dan modul serta ditetapkan untuk menjadi taman perindustrian fotovolta terbesar di Asia Tenggara setakat ini. Pengasas dan Ketua Pegawai Operasi SEG, Jun Zhuge dan Ngurah Wirawan, Presiden Pengarah Grand Batang City, menghadiri majlis tersebut.

Aerial Rendering of SEG Solar PV Industrial Park in Batang, Central Java, Indonesia
Aerial Rendering of SEG Solar PV Industrial Park in Batang, Central Java, Indonesia

Terletak dalam Grand Batang City, di Wilayah Jawa Tengah, Indonesia, projek taman perindustrian PV SEG Indonesia akan mendapat pelaburan melebihi $500 juta USD dan akan meliputi keluasan lebih 40 hektar. Pelan keseluruhan untuk taman ini termasuk kapasiti penyepaduan vertikal 5GW untuk wafer silikon, 5GW untuk sel solar dan 5GW untuk modul. Selaras dengan fasa pertama projek ini, SEG akan membina kemudahan dengan kapasiti pengeluaran 5GW untuk sel solar dan 3GW untuk modul, dengan jangkaan tarikh siap pada suku kedua tahun 2025.

Sel yang dikeluarkan di taman ini akan menyediakan bekalan kepada kilang modul global SEG, memastikan kebolehkesanan rantaian bekalan dan menjamin keandalan serta kestabilan bekalan bahan teras untuk modul.

"Susun atur bersepadu merentas seluruh rantaian industri adalah penting untuk SEG bagi mematuhi piawaian rantaian bekalan yang mematuhi undang-undang. Melalui penyelarasan huluan dan hiliran, SEG memastikan penyediaan produk hijau yang bersih dan boleh dikesan untuk pasaran di Amerika Syarikat, Eropah dan Indonesia, seterusnya memudahkan peralihan global menuju tenaga hijau, rendah karbon," kata Jun Zhuge, Pengasas dan Ketua Pegawai Operasi SEG.

Taman perindustrian PV SEG Indonesia dijangka mencipta lebih 3,000 peluang pekerjaan, menyediakan lebih banyak prospek pekerjaan dan kevitalan ekonomi untuk masyarakat setempat.

Latar Belakang SEG Solar

Ditubuhkan pada tahun 2016, SEG ialah pengeluar PV bersepadu secara vertikal terkemuka yang beribu pejabat di Houston, Texas, A.S. dan menumpukan perhatian untuk menyediakan modul solar yang andal dan berkesan kos kepada pasaran utiliti, komersial dan kediaman. Menjelang akhir tahun 2023, SEG menghantar lebih 5 GW modul solar ke seluruh dunia. Syarikat dijangka melangkaui kapasiti pengeluaran 5.5 GW menjelang akhir tahun 2024.

Latar Belakang Grand Batang City

Grand Batang City ialah kawasan perindustrian perusahaan milik kerajaan terbesar yang disokong oleh kerajaan Indonesia dan dikhususkan sebagai Projek Strategik Nasional. Terletak di kawasan seluas 4,300 Hektar di Jawa Tengah, Indonesia, Grand Batang City menawarkan tanah perindustrian yang amat kompetitif di Asia Tenggara. Kawasan ini terdiri daripada industri, perumahan, peruncitan & kawasan komersial serta akan beroperasi sepenuhnya menjelang akhir tahun 2024.

HUBUNGI: info@segsolar.com 

Source: SEG Solar
Keywords: Alternative Energies Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities New products/services