omniture

Forum DNS ICANN: Pakar Internet akan Berkumpul di Bali untuk Mengukuhkan Kerjasama Antarabangsa

ICANN
2024-05-18 10:19 31

Forum DNS Asia Pasifik Ketiga Berlangsung Dari 23 hingga 24 Julai 2024 

JAKARTA, Indonesia, 18 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Perbadanan Internet bagi Nama dan Nombor Ditugaskan (ICANN) dan Pengelola Nama Domain Internet Indonesia (PANDI) akan mengadakan Forum Sistem Nama Domain (DNS) Asia Pasifik (APAC) ketiga di Bali, Indonesia, dari 23 hingga 24 Julai 2024. ICANN adalah organisasi bukan untung antarabangsa yang menyelaraskan DNS dan memainkan peranan utama dalam memastikan Internet global, saling beroperasi dan selamat. PANDI adalah pengurus domain peringkat tinggi kod negara yang ditetapkan bagi .id.

Dengan tema "Membina Jambatan: Mengukuhkan Kerjasama untuk Membentuk Masa Hadapan Internet, " Forum DNS APAC di Bali akan menghimpunkan pakar serantau dan antarabangsa untuk meneroka peningkatan kerjasama untuk merebut peluang Internet dan menangani cabarannya. Sebagai tulang belakang teknikal, DNS menyokong Internet global dan peluang serta inovasi yang terhasil. Untuk DNS terus memainkan peranan penting ini pada masa akan datang, ia bergantung kepada kerjasama pasaran, teknologi dan pihak berkepentingan. Tanpa kerjasama itu, Internet yang saling beroperasi di seluruh dunia yang kita semua anggap remeh mungkin berisiko. 

Pengembangan sektor nama domain yang dibayangkan dijangka dapat membuka peluang ekonomi dan menghapuskan halangan bahasa untuk menghubungkan pihak yang tidak berhubung. Forum ini akan meneroka bagaimana rantau APAC dapat memanfaatkan peluang ini dan menyumbang kepada transformasi digital. Kesan inisiatif perundangan ke atas Internet dan kepentingan model pelbagai pihak berkepentingan tadbir urus Internet juga akan dibincangkan.

"Selaras dengan tema tahun ini, PANDI dan ICANN membina jambatan antara Indonesia, ekosistem Internet global dan komuniti serantau. Kerjasama dan penglibatan sedemikian amat penting untuk masa hadapan Internet. Acara ini terutamanya akan menyediakan wacana penting untuk masa hadapan Internet, termasuk penerokaan tentang cara kami menggunakan dan mengintegrasikan teknologi Blockchain dalam skop tadbir urus Internet global yang relevan dan kontekstual," kata John Sihar Simanjuntak, Presiden, Lembaga PANDI. "Kami berterima kasih kepada Kementerian Komunikasi dan Informatik Indonesia, yang menyokong acara ini."

Dengan rakan kongsi serantau, ICANN telah mengadakan Forum DNS di Afrika, Eropah Timur dan Asia Tengah, Amerika Latin dan Caribbean, dan Timur Tengah, semuanya dengan matlamat yang sama – ICANN dan komuniti DNS global akan bekerjasama, membina rangkaian, dan saling bertukar idea tentang industri nama domain dan masa hadapan Internet.

"Kami berbangga untuk membawa Forum DNS APAC ke Indonesia untuk membina kejayaan format serantau ini," kata Jia-Rong Low, Naib Presiden dan Pengarah Urusan ICANN APAC. "Kami teruja untuk menganalisis peluang dan cabaran yang ditawarkan oleh Internet untuk rantau kami, dan berharap Forum ini menjadi acara pemimpin pemikiran agar peserta mendapat manfaat daripada pandangan ini."

Forum DNS APAC hibrid 2024 akan diadakan di The Westin Resort Nusa Dua.

Pendaftaran kini dibuka untuk penyertaan secara bersemuka dan maya. Menjelang Forum DNS APAC 2024, empat webinar pra-acara akan diadakan pada bulan Jun dan Julai mengenai topik yang berkaitan dengan tema Forum. Jadual penuh akan diumumkan pada hujung bulan Mei 2024.

Peluang penajaan juga tersedia. Untuk maklumat lanjut mengenai Forum DNS APAC 2024, dan untuk mengambil bahagian, sila layari laman web acara.

Maklumat Tentang ICANN
Misi ICANN adalah untuk membantu memastikan Internet global yang stabil, selamat dan bersatu. Untuk menghubungi orang lain di Internet, anda perlu menaip alamat - nama atau nombor - ke dalam komputer anda atau peranti lain. Alamat itu mesti unik, jadi komputer tahu di mana untuk mencari satu sama lain. ICANN membantu menyelaraskan dan menyokong pengecam unik ini di seluruh dunia. ICANN dibentuk pada tahun 1998 sebagai perbadanan manfaat awam bukan untung dengan komuniti peserta daripada seluruh dunia.

Maklumat Tentang PANDI

Pengelola Nama Domain Internet Indonesia (PANDI) ditubuhkan pada tahun 2006 dan menerima penyerahan semula daripada IANA sebagai Pendaftar .id pada tahun 2013. PANDI adalah persatuan yang terdiri daripada keahlian pelbagai pihak berkepentingan termasuk wakil kerajaan, Pengendali Industri Internet dan Ahli Akademik. Bilangan .id berdaftar telah berkembang menjadi ccTLD terbesar di Asia Tenggara dengan 951,421 Nama Domain setakat 31 Disember 2023. Nama domain .id mewakili Indonesia, identiti, idea dan banyak lagi, kerana ia mempunyai Penyelesaian Pertikaian Nama Domain sendiri yang diuruskan secara langsung oleh PANDI.

Logo - https://mma.prnasia.com/media2/1810953/ICANN_Logo.jpg?p=medium600 

Source: ICANN
Keywords: Computer/Electronics Multimedia/Online/Internet Not for profit Trade show news Future Events