omniture

PIF dan WTA menandatangani perkongsian berbilang tahun untuk mempercepatkan pertumbuhan tenis wanita di seluruh dunia

Public Investment Fund
2024-05-21 05:58 39
  • Dalam detik bersejarah untuk tenis wanita, PIF akan menjadi rakan penamaan pertama Peringkat WTA
  • PIF dan WTA juga akan bekerjasama untuk meningkatkan dan membangunkan inisiatif untuk menyokong pemain di semua peringkat

NEW YORK, 21 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Dana Pelaburan Awam (PIF) dan WTA hari ini telah melancarkan perkongsian berbilang tahun yang akan menyokong cita-cita bersama mereka untuk mengembangkan tenis profesional wanita dan memberi inspirasi kepada lebih ramai wanita dan gadis di seluruh dunia untuk menyertai permainan ini. Perkongsian ini juga akan meningkatkan dan membangunkan inisiatif yang menyokong pemain di semua peringkat.

PIF and WTA sign multi-year partnership to accelerate the growth of women's tennis globally
PIF and WTA sign multi-year partnership to accelerate the growth of women's tennis globally

Sebagai Rakan Kongsi Global WTA, PIF akan menjadi rakan penamaan pertama Peringkat WTA, kedudukan rasmi tertinggi untuk pemain tenis profesional wanita. Kedudukan WTA PIF akan menjejaki perjalanan pemain, dan PIF akan bekerjasama dengan WTA untuk meraikan dan menyokong kemajuan pemain dan kisah inspirasi dan unik mereka.  

Di samping itu, sebagai sebahagian daripada komitmennya untuk memberi inspirasi kepada belia, PIF akan bekerjasama dengan WTA untuk memperluaskan inisiatif sedia ada dan membangunkan peluang baharu untuk pemain muda, memberikan rangsangan yang signifikan kepada generasi bintang permainan seterusnya.

Pada Februari 2024, PIF mengumumkan perkongsiannya dengan ATP dan menjadi rakan penamaan rasmi PIF ATP Rankings. PIF kini menjadi satu-satunya rakan kongsi global dalam kedua-dua Lawatan WTA dan ATP. PIF juga telah bekerjasama dengan gabungan kejohanan WTA 1000 dan ATP Masters 1000 di Indian Wells, Miami dan Madrid, selain acara Beijing WTA 1000 dan ATP 500.

Perkongsian baharu antara WTA dan PIF berikutan pengumuman baru-baru ini bahawa Final WTA akhir musim akan dihoskan di Riyadh untuk tiga tahun akan datang, bermula pada tahun 2024, dan menampilkan lapan pemain perseorangan dan beregu terbaik dalam perlumbaan ke Final WTA.

Perkongsian WTA menambah portfolio penajaan PIF yang semakin berkembang, yang memberi tumpuan kepada pelaburan dalam sumber manusia, inisiatif dan perkongsian; dan merangkumi empat tonggak strategik jenama: keterangkuman, kelestarian, belia dan teknologi. Perkongsian ini sejajar dengan pelbagai inisiatif PIF lain yang memberi tumpuan kepada wanita dalam sukan.

Marina Storti, Ketua Pegawai Eksekutif WTA Ventures, berkata: "Kami gembira untuk mengalu-alukan PIF sebagai Rakan Kongsi Global WTA dan rakan penamaan rasmi pertama kami bagi Kedudukan WTA. Bersama-sama, kami berharap dapat berkongsi perjalanan pemain berbakat kami sepanjang musim ini, sambil kami terus mengembangkan sukan ini, mewujudkan lebih ramai peminat tenis dan memberi inspirasi kepada lebih ramai anak muda untuk mengambil permainan ini."

Mohamed AlSayyad, Ketua Jenama Korporat di PIF, berkata: "Melalui kerjasama kami dengan WTA, PIF akan terus menjadi pemangkin kepada pertumbuhan sukan wanita. Kami berharap dapat bekerjasama dengan WTA untuk meningkatkan penyertaan dan memberi inspirasi kepada generasi bakat seterusnya. Didukung oleh empat tunjang penajaan strategik PIF, perkongsian ini sejajar dengan cita-cita kami untuk meningkatkan permainan dan membawa pertumbuhan positif kepada sukan di seluruh dunia."

Program penajaan PIF mendedahkan potensi baharu, melabur dalam sumber manusia, inisiatif dan perkongsian yang memacu impak positif di pentas global. PIF adalah pemangkin untuk transformasi di peringkat global, meningkatkan semangat dan meningkatkan sukan untuk pemain, peminat, kejohanan dan pihak berkepentingan di setiap peringkat.

Mengenai Kedudukan WTA PIF 

Kedudukan WTA PIF adalah berdasarkan sistem kumulatif 52 minggu yang bergolek dengan kedudukan pemain ditentukan oleh keputusan pada maksimum 18 kejohanan untuk perseorangan dan 12 untuk beregu. Mata diberikan berdasarkan tahap kejohanan dan perkembangan pusingan demi pusingan pemain pada kejohanan tersebut. Sejak pengenalan ranking komputer pada 3 November 1975, hanya 29 wanita telah naik ke puncak ranking perseorangan untuk menjadi No. 1 Dunia. Hanya 15 wanita telah memegang perbezaan sebagai No. 1 Dunia akhir tahun perseorangan dengan 26 wanita sebagai No. 1 akhir tahun beregu.

Tentang WTA

Ditubuhkan oleh Billie Jean King pada tahun 1973 atas prinsip peluang yang sama, WTA (Persatuan Tenis Wanita) adalah peneraju global dalam sukan profesional wanita. WTA adalah salah satu organisasi sukan yang paling dikenali dan berprofil tinggi di dunia, yang terdiri daripada lebih daripada 1600 pemain yang mewakili lebih 80 negara, semuanya bersaing untuk mendapatkan mata kedudukan WTA dan gelaran kejohanan berprestij. Hologic WTA Tour terdiri daripada lebih 70 acara dan empat Grand Slam, merangkumi 30 negara dan rantau di enam benua dengan penonton global sebanyak satu bilion. Maklumat lanjut mengenai WTA boleh didapati di wtatennis.com.

WTA Ventures adalah cabang komersial WTA, yang diwujudkan pada Mac 2023 sebagai sebahagian daripada perkongsian strategik WTA dengan CVC Capital Partners. Ia bertujuan untuk membina legasi WTA yang kukuh sejak 50 tahun yang lalu dengan meningkatkan lagi profil tenis wanita dan mempercepatkan pertumbuhan komersial untuk manfaat peminat, pemain, kejohanan dan semua pihak berkepentingan dalam sukan ini.

Mengenai PIF 

Dana Pelaburan Awam (PIF) adalah salah satu dana kekayaan berdaulat terbesar dan paling memberi kesan di dunia. Sejak 2015, apabila lembaga itu dibentuk semula dan pengawasan dipindahkan kepada Majlis Hal Ehwal Ekonomi dan Pembangunan, lembaga pengarah PIF telah dipengerusikan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, Perdana Menteri, Pengerusi Majlis Hal Ehwal Ekonomi dan Pembangunan, dan Pengerusi Dana Pelaburan Awam. PIF memainkan peranan utama dalam memajukan transformasi dan kepelbagaian ekonomi Arab Saudi, serta menyumbang untuk membentuk masa hadapan ekonomi global. Sejak 2017, PIF telah menubuhkan lebih 90 syarikat. PIF sedang membina portfolio yang pelbagai dengan memasuki peluang pelaburan jangka panjang yang menarik dalam 13 sektor strategik di Arab Saudi dan di seluruh dunia. www.pif.gov.sa

Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2417332/PIF_WTA.jpg?p=medium600
Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2417335/PIF_WTA.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/2350136/PIF_Logo.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/2417286/WTA_Logo.jpg?p=medium600

PIF and WTA sign multi-year partnership to accelerate the growth of women's tennis globally
PIF and WTA sign multi-year partnership to accelerate the growth of women's tennis globally

 

 

 

Source: Public Investment Fund
Keywords: Entertainment Sporting Events Sports Contracts Joint ventures Licensing/marketing agreements Women-related news