omniture

Arab Saudi Dipilih sebagai Pengerusi Majlis Eksekutif ALECSO sehingga 2026

The Saudi National Committee for Education, Culture, and Science
2024-05-21 06:12 31

JEDDAH, Arab Saudi, 21 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Arab Saudi telah dipilih untuk mempengerusikan Majlis Eksekutif Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Liga Arab (ALECSO) dengan memilih wakil dan ahli Majlis Eksekutifnya, Encik Hani bin Moqbel Al-Moqbel, sebagai Pengerusi bagi penggal 2024-2026. Keputusan ini dibuat selepas undi majoriti, dengan 18 negara menyokong Arab Saudi, dua negara mengundi calon Maghribi, dan satu negara berkecuali. Oleh itu, Arab Saudi akan mengetuai Majlis Eksekutif ALECSO untuk penggal ketiga berturut-turut. Qatar dipilih sebagai Naib Presiden, dan Kerajaan Hashemite Jordan dipilih sebagai Pelapor.

ALECSO conference in Jeddah
ALECSO conference in Jeddah

Pemilihan ini menyusul mesyuarat Majlis Eksekutif yang berlangsung selepas sesi ke-27 Persidangan Agung, yang berakhir pada hari Jumaat (17 Mei) di Jeddah, yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Kebangsaan Pendidikan, Kebudayaan dan Sains Arab Saudi. Ahli-ahli majlis mengucapkan terima kasih atas hasil positif dan kerja sama yang dicapai sepanjang dua penggal Arab Saudi sebelum ini, yang merangkumi dua tahun dan sepuluh bulan.

Persidangan Agung ALECSO juga mengalu-alukan inisiatif Arab Saudi untuk acara "Minggu Arab di UNESCO", memuji inisiatif itu, dan menyeru negara-negara Arab untuk menyokong dan mengambil bahagian dalam acara itu.  Selain itu, persidangan itu mengutuk konflik Israel yang semakin meningkat.

Persidangan Agung menghargai cadangan Arab Saudi untuk membentuk jawatankuasa khas untuk membangunkan mekanisme Persidangan Agung dan meluluskan pembentukan jawatankuasa sedemikian, yang dipengerusikan oleh Arab Saudi dan termasuk mana-mana negara Arab yang berminat. Ia juga meluluskan penyertaan item agenda tetap mengenai keadaan pendidikan, budaya, dan saintifik negara-negara yang mengalami konflik, krisis, bencana, dan kecemasan untuk Majlis Eksekutif dan Persidangan Agung.

Persidangan itu menyeru ALECSO untuk membangunkan pelan tindak balas untuk keadaan pendidikan, budaya, dan saintifik berdasarkan permintaan daripada negara anggota yang berkenaan dalam situasi konflik, krisis, bencana, dan kecemasan untuk menilai keperluan mereka dan kerosakan yang berlaku. Selain itu, ia meluluskan penubuhan unit untuk perkongsian dan pembiayaan sendiri dalam struktur organisasi ALECSO, seperti yang dicadangkan oleh Majlis Eksekutif organisasi.

Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2417333/ALECSO_conference_in_Jeddah.jpg?p=medium600
Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2417334/ALECSO_conference_in_Jeddah.jpg?p=medium600

ALECSO conference in Jeddah
ALECSO conference in Jeddah

 

Source: The Saudi National Committee for Education, Culture, and Science
Keywords: Art Banking/Financial Service Entertainment Personnel announcements Trade show news