omniture

Vantage Foundation dan Teach For Malaysia berganding bahu perkasa anak orang asli melalui pendidikan

Vantage Foundation
2024-05-21 19:50 37

SINGAPURA, 21 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Vantage Foundation dengan bangganya mengumumkan perkongsiannya bersama Teach For Malaysia (TFM) bagi memperkasa masyarakat Orang Asli di Malaysia melalui pendidikan. Kolaborasi ini menekankan misi Vantage Foundation untuk memberi perhatian kepada cabaran yang tidak dapat dilihat yang dihadapi oleh masyarakat terpinggir di seluruh dunia.

Vantage Foundation and Teach For Malaysia join forces to empower indigenous children through education
Vantage Foundation and Teach For Malaysia join forces to empower indigenous children through education

Vantage Foundation akan menawarkan sokongan strategik kepada inisiatif TFM bagi menangani cabaran pendidikan pelajar Orang Asli, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan memperkasa mereka demi mencapai potensi penuh mereka.

"Perkongsian kami bersama Teach For Malaysia menonjolkan komitmen kami kepada pendidikan inklusif dan memperkasa masyarakat terpinggir, terutamanya Orang Asli, untuk berkembang maju," kata Steven Xie, Pengarah Eksekutif Vantage Foundation.

Kepakaran TFM dalam merekrut, melatih dan menyokong para guru sejajar dengan misi Vantage Foundation untuk menggalakkan mobiliti sosial dan pendidikan yang inklusif. Mereka bersama-sama menyasarkan untuk memecahkan halangan sistemik serta memperkasa masyarakat Orang Asli.

"Kami berasa teruja untuk berkolaborasi dengan Vantage Foundation bagi memperkasa anak-anak kami melalui pendidikan," kata Fam Li Ying, Pengarah Pertumbuhan di Teach For Malaysia. "Kami bersama-sama berharap dapat merealisasikan visi bahawa semua kanak-kanak di Malaysia akan mendapat akses kepada pendidikan yang berkualiti."

Satu contoh yang memberi impak ialah Shawn Stanly, seorang guru di sebuah sekolah di Banun. Kaedah pengajaran inovatif Shawn mewujudkan persekitaran pembelajaran imersif yang melaluinya imaginasi berkembang maju dan impian terbentuk. Pendekatan beliau merapatkan jurang antara pelajar dan konsep yang tidak diketahui, lalu memupuk minat untuk belajar.

Sebagai contoh, Shawn menawan hati pelajar dengan mengubah bilik darjah menjadi bahagian dalam sebuah kapal terbang. Diilhamkan oleh keinginan seorang pelajar untuk merasai perjalanan udara, Shawn mencipta "simulasi penerbangan" bagi meluaskan pandangan mereka. Biarpun dengan sumber yang terhad, Shawn berpakaian sebagai seorang juruterbang dan menukar bilik darjah menjadi kokpit kapal terbang, lengkap dengan projektor tingkap sementara. Dengan menggunakan pelaung, beliau membimbing pelajar yang terpukau melalui perjalanan maya menggunakan Air Banun ke destinasi-destinasi seperti Paris dan Himalaya, berkongsi fakta-fakta menarik sepanjang perjalanan.

"Pengalaman ini membuka minda mereka kepada dunia di luar kampung mereka," renung Shawn, semangat beliau untuk mengajar jelas terbukti. "Ia bukan sekadar pekerjaan; ia suatu kerjaya," tambah beliau dengan senyuman, menekankan komitmen beliau untuk memperkasa masyarakat Orang Asli melalui pendidikan.

Perkongsian Vantage Foundation dan Teach For Malaysia menandakan satu langkah penting ke arah ekuiti dalam pendidikan dan keadilan sosial di Malaysia. Melalui kerjasama dan kepakaran, mereka menyasarkan untuk mengubah kehidupan pelajar-pelajar Orang Asal di seluruh negara.

Terokai lebih lanjut mengenai inisiatif Teach For Malaysia di https://teachformalaysia.org/

Latar Belakang Vantage Foundation

Vantage Foundation ialah sebuah pertubuhan amal bebas yang dilancarkan di McLaren Technology Centre di UK dengan sokongan daripada Agensi Pelarian PBB (UNHCR) dan pasukan NEOM McLaren Extreme E pada tahun 2023. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi www.vantage.foundation

Source: Vantage Foundation
Keywords: Banking/Financial Service Computer/Electronics Education Children-related news Corporate Social Responsibility Licensing/marketing agreements Not for profit