omniture

AMP Memuktamadkan Perjanjian Komersial untuk Cape Hardy Advanced Fuels Precinct

Amp Energy
2024-05-22 01:13 33

ADELAIDE, Australia, 22 Mei 2024 /PRNewswire/ -- AMP Energy ("AMP" atau "Syarikat") hari ini mengumumkan bahawa ia telah memuktamadkan semua perjanjian komersial yang diperlukan untuk pembangunan Cape Hardy Advanced Fuels Precinct – salah satu projek hidrogen hijau, ammonia hijau dan bahan api termaju yang terkemuka di Australia. Perjanjian, yang dilaksanakan dengan Iron Road Ltd, termasuk pembelian sebidang tanah seluas 630 hektar di Cape Hardy serta struktur royalti yang dimuktamadkan dan perjanjian infrastruktur pengguna biasa. AMP akan terus berkembang berdasarkan kemajuan pembangunan yang dicapai sejak mengumumkan Perjanjian Rangka Kerja Strategik dengan Iron Road Ltd pada April 2023 untuk membawa kapasiti pengeluaran bahan api termaju ke Cape Hardy.

Cape Hardy Advanced Fuels Precinct akan memastikan pengeluaran pada skala sehingga 10 GW kapasiti elektrolisis yang dirancang. Pembangunan akan distrukturkan untuk pada mulanya membawa 1 GW dalam talian dengan pertambahan berperingkat untuk mencapai 10 GW daripada jumlah kapasiti.   Projek ini akan memenuhi keperluan pasaran domestik Australia, menyokong matlamat sifar bersih Kerajaan Australia, di samping menampilkan keupayaan eksport global.  Untuk memudahkan pengedaran, Cape Hardy akan dilengkapi dengan terminal eksport bahan api termaju yang dibina khas di Australia.   

AMP telah berbincang untuk membangunkan daerah Cape Hardy Advanced Fuels, dengan kerjasama Iron Road Ltd dan Kerajaan Australia Selatan, sejak dua tahun yang lalu. Pada masa itu, AMP telah mencapai banyak kemajuan pembangunan.  Konsep projek, reka bentuk, dan fasa Rekabentuk Kejuruteraan pra-Bahagian Hadapan (FEED) telah dikaji dan disemak oleh dua firma kejuruteraan global terkemuka, Arup dan Technip Technologies, kerana AMP menyasarkan penyiapan kajian pra-FEED untuk fasa elektrolisis 1 GW pertama dalam tempoh 9 bulan akan datang. Peninjauan dan pengikatan kontrak FEED sedang dijalankan menjelang pemberian kontrak FEED pada lewat 2024 atau awal 2025.

Air yang dinyahgaram akan diperoleh daripada loji penyahgaraman air laut Northern Water Supply (NWS) yang diumumkan baru-baru ini dan akan ditempatkan di Cape Hardy untuk memenuhi permintaan projek untuk air suapan elektrolisis, air penyejuk, air loji proses, dan air api. Amp adalah pembiaya bersama perbelanjaan pra-FID untuk projek NWS.

Selain itu, Amp bekerjasama rapat dengan Barngarla Determination Aboriginal Corporation RNTBC ("BDAC").  Dengan sokongan berterusan daripada BDAC, Amp yakin Cape Hardy Advanced Fuels Precinct akan memberi impak ekonomi yang bermakna kepada rantau ini.  Amp pada masa ini menganggarkan ini akan merangkumi kira-kira 4,000 pekerjaan langsung dan 6,000 pekerjaan tidak langsung untuk gigawatt pertama kapasiti elektrolisis sahaja.

"Kami sedang menyaksikan permintaan yang semakin meningkat untuk Advanced Fuels di Australia dan di luar negara. Ini termasuk ammonia hijau, hidrogen cecair, metanol, dan bahan api penerbangan lestari. Cape Hardy Advanced Fuels Precinct akan membolehkan pengeluaran bahan api ini secara besar-besaran yang akan menjadi kritikal kepada peralihan tenaga dan mencapai sasaran sifar bersih. Kami sangat teruja dengan potensi impak projek ini, dan kami berterima kasih atas perkongsian ini dan sokongan berterusan daripada Iron Road Ltd, Kerajaan Australia Selatan dan BDAC seiring dengan kemajuan berterusan kami dalam pembangunan"kata Paul Ezekiel, Presiden dan Pengasas Bersama Amp.

Menteri Perdagangan dan Pelaburan, Joe Szakacs berkata "Kerajaan Negeri menyedari kepentingan strategik Cape Hardy Advanced Fuels Precinct menarik pelaburan ke negeri ini untuk peluang domestik dan eksport, kerana terdapat peningkatan usaha penambahbaikan kualiti untuk projek hidrogen di seluruh dunia."

Maklumat Tentang Amp

Amp Energy ialah platform pembangunan peralihan tenaga global, yang menyampaikan bahan boleh diperbaharui, penyimpanan bateri, Bahan Api Termaju dan pusat data AI hijau pada skala, bersama dengan fleksibiliti grid berdayakan AI proprietari melalui platform AMP X. Sejak penubuhannya 15 tahun yang lalu, Amp telah membangunkan dan membina atau mengikat kontrak bagi 14 GW aset di seluruh dunia. Amp disokong oleh pelaburan utama daripada rakan kongsi modal institusi termasuk firma ekuiti swasta global Carlyle Group, yang telah melabur lebih AS$440 juta. Syarikat itu mempunyai operasi global di seluruh Amerika Utara, UK, Australia, Jepun dan Sepanyol.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati amp.energy

 

Source: Amp Energy
Keywords: Environmental Products & Services Green Technology Oil/Energy Utilities Contracts Artificial Intelligence