omniture

Menurut ramalan Omdia, penggunaan kilang FPD dijangka pulih dan berkembang pada separuh kedua tahun 2024

Omdia
2024-05-24 22:56 32

LONDON, 24 Mei 2024 /PRNewswire/ -- Selama sejarah industri paparan panel rata (FPD), penggunaan kilang biasanya purata kira-kira 84%. Walau bagaimanapun, dari suku 3 tahun 2022 hingga suku 4 tahun 2023, semasa pasaran FPD berjuang untuk pulih daripada kelebihan pasca pandemik, pengisian industri secara meluas telah merosot secara ketara kepada 70.7%.

Utilization forecast
Utilization forecast

Dengan pertumbuhan permintaan akhirnya melebihi peningkatan kapasiti, ini akan membolehkan penggunaan kilang yang memberi tumpuan kepada kawasan besar meningkat hampir kepada 90% pada suku 3 tahun 2024 dan kekal sihat dalam tahun-tahun akan datang, seperti yang dinyatakan dalam Pemantauan Pemintaan dan Bekalan OLED dan LCD yang baru dikeluarkan oleh Omdia .

Penggunaan kilang berkait rapat dengan permintaan untuk panel, bahan, harga panel, dan keuntungan dan oleh itu adalah satu metrik penting untuk menganalisis industri FPD. Kaji selidik rantaian bekalan menyeluruh menghasilkan penggunaan sebenar yang tepat dan ramalan jangka pendek. Namun, disebabkan jangka masa pembekalan bahan yang singkat, adalah penting untuk memodelkan kadar penggunaan jangka panjang sebagai fungsi bekalan dan permintaan.

"Penggunaan kilang kawasan besar secara purata kira-kira 74% pada tahun 2022 dan 2023. Pada tahun 2024, permintaan kawasan panel dijangka meningkat sebanyak 11%, kerana pengguna terus membeli monitor dan televisyen yang lebih besar apabila menggantikan set yang lebih lama. Saiz purata TV LCD meningkat dengan ketara sebanyak 2.9 inci pada tahun 2023. Bermula pada tahun 2024, saiz TV LCD diramalkan akan berkembang sebanyak 1.6 inci tambahan, diikuti oleh 1.1 inci lagi pada tahun 2025. Panel yang lebih besar, digabungkan dengan pemulihan 7% dalam permintaan unit, akan menyokong purata kadar penggunaan kilang melebihi 82% pada tahun 2024. Menggunakan senario analisis bekalan/permintaan, penggunaan diunjurkan akan terus meningkat setiap tahun kepada hampir 89% menjelang tahun 2026," kata Charles Annis, Ketua Amalan dalam kumpulan Penyelidikan Paparan Omdia.

Rancangan Sharp yang diumumkan baru-baru ini untuk menutup kilang LCD SDP Gen 10 di Sakai, Jepun, akan mengurangkan kapasiti pengeluaran yang tersedia dengan ketara. Ini akan membawa kepada penawaran dan permintaan yang lebih seimbang, serta peningkatan bilangan suku di mana penggunaan kawasan besar meningkat kepada 90% atau lebih tinggi.

"Kadar penggunaan 90% adalah titik manis yang menyokong harga panel yang lebih kukuh dan menggalakkan pengembangan kapasiti yang sederhana. Mencari keseimbangan optimum antara kapasiti, penggunaan, pertumbuhan, dan harga untuk memaksimumkan keuntungan adalah matlamat dan cabaran bagi syarikat rantaian bekalan FPD apabila industri ini semakin matang," kata Annis. 

PERIHAL OMDIA

Omdia, sebahagian daripada Informa Tech, ialah kumpulan penyelidikan dan penasihat teknologi. Pengetahuan mendalam tentang pasaran teknologi digandingkan dengan cerapan kami yang boleh diambil tindakan memperkasa organisasi untuk membuat keputusan pertumbuhan yang bijak.

Fasiha Khan: Fasiha.khan@omdia.com

Gambar - https://mma.prnasia.com/media2/2420652/Omdia_Utilization_forecast.jpg?p=medium600
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/2369794/Omdia_Logo.jpg?p=medium600

Source: Omdia
Keywords: Computer/Electronics Electronic Components Publishing/Information Service Television Survey, Polls & Research