omniture

Bahagian penghantaran OLED jam tangan pintar buatan China melebihi 60% dalam 1H24O

Omdia
2024-06-07 20:55 32

LONDON, 7 Jun 2024 /PRNewswire/ -- Jam tangan pintar, dengan fungsi termasuk fonetik, pemeriksaan kesihatan, penjejakan sukan dan aktiviti, GPS, komunikasi dan pemantauan data peribadi, telah mendapat lebih banyak perhatian selepas COVID-19. Penghantaran global bagi paparan jam tangan pintar telah berkembang daripada 259 juta unit pada tahun 2022 kepada 351 juta unit pada tahun 2023. Pada tahun 2024, Omdia meramalkan bahawa penghantaran paparan jam tangan pintar akan mencapai 359 juta unit, dengan LCD TFT menyumbang 63% dan OLED sebanyak 37%.

Smartwatch AMOLED shipment share (percentage)
Smartwatch AMOLED shipment share (percentage)

OLED jam tangan pintar mewakili segmen pasaran pertengahan hingga mewah disebabkan keterlihatannya yang unggul, nisbah kontras yang lebih tinggi, faktor bentuk nipis dan ringan serta penggunaan kuasa yang lebih rendah. Pembuat OLED China telah menumpukan perhatian kepada pasaran OLED jam tangan pintar dan kini memperluaskan pangkalan pelanggan mereka di samping meningkatkan keupayaan pembuatan mereka.

Menurut Penjejak Pasaran Paparan Kecil dan Sederhana Omdia, LG Display menerajui pasaran OLED jam tangan pintar terutamanya yang membekalkan kepada Apple Watch, manakala pembuat OLED Cina telah meningkatkan bahagian pasaran mereka sejak 2023. Pada separuh pertama 2024, LG Display, EverDisplay (EDO) dan Tianma diunjurkan secara kolektif menyumbang 53% bahagian penghantaran dalam 1H24, dan pembuat OLED China dijangka menyumbang 64%.

LG Display dan Japan Display membekalkan panel OLED fleksibel mewah dengan satah belakang LTPO untuk Apple Watch, manakala Samsung Display membekalkan OLED untuk Samsung Galaxy Watch. Walau bagaimanapun, pembuat OLED Cina seperti EverDisplay, Tianma, Visionox, BoE dan Truly memperluaskan penghantaran panel OLED mereka hasil daripada reka bentuk hebat dalam jenama peranti jam tangan pintar seperti Fitbit, Garmin, BBK, Honor, OPO, Xiaomi dan Google. Sementara itu, terdapat peningkatan penggunaan panel OLED dalam jam tangan pintar kotak putih tidak berjenama.

"Pembuat LCD TFT China seperti BOE telah menguasai segmen LCD TFT jam tangan pintar hasil daripada sumber mereka yang luas dan reka bentuk pelanggan yang berjaya. Sementara itu, pembuat OLED China memantapkan keberadaan mereka dalam pasaran OLED jam tangan pintar. Dengan penyepaduan fungsi AI untuk membantu kecekapan kuasa jam tangan pintar, OLED dijangka memainkan peranan penting dalam rantaian bekalan jam tangan pintar. Ini amat penting kerana beberapa jenama jam tangan pintar terkemuka menangguhkan penggunaan paparan LED mikro kerana kosnya yang tinggi dan cabaran pengeluaran," komen David Hsieh, Pengarah Penyelidikan Kanan dalam amalan Paparan Omdia

"Selain itu, kami melihat pembuat jam tangan pintar OLED sentiasa mengemas kini peta jalan teknologi mereka untuk mengurangkan lagi penggunaan kuasa, meningkatkan keterlihatan dan meningkatkan ketahanan. Pembuat OLED China menjadi semakin penting dalam pembangunan peta jalan spesifikasi termaju ini."

MAKLUMAT TENTANG OMDIA

Omdia, sebahagian daripada Informa Tech, ialah kumpulan penyelidikan dan penasihat teknologi. Pengetahuan mendalam tentang pasaran teknologi digandingkan dengan cerapan kami yang boleh diambil tindakan memperkasa organisasi untuk membuat keputusan pertumbuhan yang bijak.  

Fasiha Khan Fasiha.khan@omdia.com

Foto - https://mma.prnasia.com/media2/2432046/Smartwatch_AMOLED_shipment_share__percentage.jpg?p=medium600 
Logo - https://mma.prnasia.com/media2/2369794/4747920/Omdia_Logo.jpg?p=medium600

 

 

Source: Omdia
Keywords: Computer Software Computer/Electronics Consumer Electronics Computer Accessories Publishing/Information Service Survey, Polls & Research