omniture

Forum-forum Hongqiao dan aktiviti-aktiviti sokongan CIIE siap sedia untuk mengagumkan

China International Import Expo
2018-11-05 09:00 746

SHANGHAI, 5 November 2018 / PRNewswire / - Sebagai sebahagian daripada Ekspo Import Antarabangsa China pertama (CIIE), Forum Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa Hongqiao ("Hongqiao Forum" atau "Forum") akan mengadakan pembukaan besar-besarannya pada 5 November di Pusat Pameran dan Konvensyen Nasional di Shanghai. Berlangsung selama satu hari dengan beberapa sub forum, para peserta di Forum Hongqiao akan meneroka cara perniagaan dan kerajaan dapat bekerjasama untuk membawa kekuatan dan semangat baharu ke sektor ekonomi dan perdagangan global.

tempat CIIE sudah sedia
tempat CIIE sudah sedia

 

Forum ini akan terdiri daripada beberapa  sub-forum meliputi topik seperti "Perdagangan dan Keterbukaan," "Perdagangan dan Inovasi" dan "Perdagangan dan Pelaburan." Nama-nama besar dalam dunia perniagaan global dan pemimpin-pemimpin organisasi antarabangsa terkenal, termasuk Bill Gates dari TerraPower dan Jack Ma Alibaba, Dekan Zhu Min dari Institut Penyelidikan Kewangan Nasional Tsinghua University, dan Mukhisa Kituyi, Setiausaha Agung Persidangan Perdagangan dan Pembangunan (UNCTD) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, akan hadir.

Forum-forum ini akan merangkumi isu-isu terperinci seperti bagaimana meningkatkan kebebasan dan kemudahan perdagangan dan pelaburan, bagaimana membina ekonomi terbuka, bagaimana memacu pertumbuhan baru dalam perdagangan melalui perdagangan perkhidmatan, ekonomi digital, e-dagang dan lain-lain, dan membina masa depan pertumbuhan ekonomi dan perdagangan yang mampan.

Satu sub-forum, " Forum Media Kewangan dan Kumpulan Pemikir Antarabangsa," akan menampilkan wakil-wakil dan editor dari syarikat media kewangan antarabangsa utama, wakil-wakil dari biro kebudayaan dan komunikasi kebangsaan, dan ahli-ahli kumpulan pemikir yang akan berkumpul untuk berbicara tentang komunikasi dan peranan kumpulan pemikir dalam membangunkan ekonomi terbuka.

Pemimpin peringkat negeri dari pelbagai negara akan menghadiri majlis perasmian Forum Hongqiao. Sub-forum akan menampilkan ucaptama yang disampaikan oleh tetamu penting dari dunia politik, perniagaan dan sektor lain. Terdapat juga seminar dan perbincangan yang disertai pakar terkenal dan pegawai kerajaan dari seluruh dunia.

Sebagai tambahan kepada Forum Hongqiao, terdapat lebih daripada 100 acara sokongan semasa CIIE pertama berlangsung dari 5-10 November. Dihasilkan oleh negara-negara peserta CIIE, kerajaan tempatan di China, perusahaan milik negara, peserta pameran dan banyak lagi, acara ini akan meliputi sektor termasuk harta intelektual, perdagangan rentas sempadan, pelancongan, pertanian global, teknologi, serta isu-isu utama yang berkaitan dengan China Inisiatif Jalur dan Jalan.

Melalui peristiwa penting seperti Forum Hongqiao, CIIE pertama menawarkan platform antarabangsa untuk negara-negara mempamerkan pencapaian terkini mereka dan mencari peluang untuk kerjasama dalam perdagangan. Ia juga sangat penting sebagai penyedia perkhidmatan awam untuk memulakan dan memudahkan komunikasi dan perbincangan isu-isu utama dalam perdagangan global dan ekonomi, dan untuk membina persekitaran ekonomi yang lebih baik.

Latar Belakang Ekspo Import Antarabangsa China

Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE), dianjurkan oleh Biro Import Antarabangsa China dan National Exhibition and Convention Center (Shanghai) Co., Ltd, ditaja bersama oleh Kementerian Perdagangan Republik Rakyat China dan Kerajaan Rakyat Daerah Shanghai. Ia merupakan pameran pertama seumpamanya yang disokong oleh organisasi antarabangsa seperti WTO, UNCTAD, dan UNIDO.

Foto - https://photos.prnasia.com/prnh/20181102/2287026-1

 

 

Source: China International Import Expo
Keywords: Banking/Financial Service Outsourcing Businesses Trade show news Future Events