omniture

Perkhidmatan Penghasilan Bersih Pembayaran DLT Dilancar Bersama Goldman Sachs dan Morgan Stanley

CLS
2018-11-28 15:00 1400

LONDON, 28 November 2018 /PRNewswire/ --

CLSNet bawakan khidmat penghasilan bersih pembayaran dua hala kepada lebih 120 mata wang, optimumkan kecairan harian, tingkatkan kecekapan operasi, dan kurangkan risiko

Dibina bersama IBM, ia merupakan aplikasi perusahaan pasaran FX global yang pertama yang dilaksanakan pada rantaian blok dalam pengeluaran

CLS hari ini mengumumkan bahawa CLSNet, perkhidmatan penghasilan bersih pembayaran dua hala automatik yang diselaraskan bagi lebih 120 mata wang yang beroperasi di platform teknologi lejar teragih (DLT), kini dilancarkan bersama Goldman Sachs dan Morgan Stanley. Enam peserta tambahan dari Amerika Utara, Eropah dan Asia, termasuk Bank of China (Hong Kong), telah memberi komitmen untuk menyertai perkhidmatan ini, dengan beberapa peserta pasaran lain dirancang dalam beberapa bulan akan datang.

Perkhidmatan ini telah dibangunkan untuk, dan dengan kerjasama, institusi belian dan jualan pelaburan. CLSNet telah direka untuk menyeragamkan dan meningkatkan tahap penghasilan bersih pembayaran dalam pasaran FX untuk perdagangan yang tidak dapat diselesaikan dalam CLSSettlement. Dengan menyeragamkan dan mengautomasikan pengiraan penghasilan bersih pembayaran, CLSNet boleh mengurangkan kos untuk peserta pasaran dan meningkatkan kecairan dalam pasaran FX. Perkhidmatan ini juga menyokong pematuhan dengan prinsip-prinsip tertentu Tatakelakuan Global FX.

Mengulas mengenai pelancaran ini, Alan Marquard, Ketua Pegawai Strategi dan Pembangunan, CLS, berkata, "Kami sangat teruja untuk melancarkan CLSNet, perkhidmatan pertama seumpamanya untuk dikendalikan di platform DLT. Tambahan pula, penawaran ini menunjukkan bagaimana kami menggunakan kedudukan kami yang unik dan dipercayai di tengah-tengah pasaran FX untuk menyelesaikan cabaran industri.

"Proses penghasilan bersih pembayaran yang selaras dan automatik akan membawa kepada kecairan harian yang lebih baik, kos yang dikurangkan, kecekapan operasi yang lebih baik dan akhirnya menyokong pertumbuhan perniagaan."

Pada masa ini, kekurangan penyeragaman dan automasi memberikan risiko dan ketidakcekapan operasi kepada peserta pasaran. Sedikit sahaja peserta pada masa ini mempunyai pembayaran bersih antara satu sama lain secara tetap, namun proses ini sering mempunyai campur tangan manual dan tidak diseragamkan atau boleh diskala sepenuhnya. Kesan penghasilan bersih pembayaran yang terhad ini diburukkan lagi oleh kos penyelesaian yang tinggi yang dikaitkan dengan mata wang pasaran baru muncul, walaupun ia semakin relevan bagi peserta pasaran FX.

Selanjutnya, terdapat banyak peserta pasaran FX yang tidak membuat penghasilan bersih pembayaran berkenaan dengan perdagangan FX, malah memilih untuk menyelesaikan secara kasar. Pembayaran kasar ini mempunyai pendedahan penuh terhadap risiko penyelesaian, mengakibatkan tuntutan kecairan harian yang lebih tinggi dan menyebabkan institusi memegang lebih banyak modal.

CLSNet dibina bersama-sama dengan IBM dan beroperasi pada kerangka kerja rantaian blok Hyperledger Fabric Linux Foundation. Kerjasama CLS dengan IBM telah menghasilkan pandangan berharga mengenai manfaat yang DLT boleh dibawakan kepada proses pasca-perdagangan. CLS akan menggunakan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh daripada pembinaan perkhidmatan ini dalam seni bina DLT ini kerana ia kelihatan mampu mewujudkan kecekapan yang lebih besar dan mengurangkan kos untuk pelanggan.

Adam Josephart, Pengarah Urusan, Bahagian Pendapatan Tetap, Morgan Stanley, berkata, "CLSNet akan memberikan penyelarasan dan automasi yang diperlukan untuk urus niaga yang tidak diselesaikan oleh CLS. Kami gembira bahawa Morgan Stanley ialah salah satu pengguna awal perkhidmatan ini."

Barry Lo, Pengurus Besar, Jabatan Operasi seluruh Bank di Bank of China (Hong Kong), berkata, "Kami amat gembira mengambil bahagian dalam CLSNet, yang akan meningkatkan kecekapan operasi dalam pemadanan perdagangan dan penghasilan bersih pembayaran untuk mata wang asing yang tidak diselesaikan oleh CLS seperti CNH, dan mengukuhkan pengurusan risiko kami. Ini menggariskan komitmen kami yang kuat untuk memacu inovasi teknologi kewangan dan merupakan langkah utama ke hadapan dalam penggunaan teknologi baharu dalam perniagaan kami. "

"Sejak pertama kali kami mempelopori penggunaan rantaian blok di pasaran FX hampir tiga tahun yang lalu, IBM telah bekerja keras dengan CLS mengenai pembangunan dan penggunaan CLSNet sebagai pengeluaran pasca perdagangan pertama teknologi rantaian blok dalam utiliti pasaran global," kata Marie Wieck, Pengurus Besar, IBM Blockchain. "Dengan CLSNet kini dalam pengeluaran dengan dua bank terbesar di dunia, untuk fungsi pasaran utama, ini merupakan bukti kepada kematangan teknologi rantaian blok yang berterusan dan nilai yang dapat diberikan secara amalinya."

Latar Belakang CLS

CLS membantu pelanggan menavigasi pasaran FX yang berubah - mengurangkan risiko dan mewujudkan kecekapan. Rangkaian luas dan kecerdasan pasaran yang mendalam membolehkan pakar CLS memimpin pembangunan penyelesaian yang seragam untuk masalah pasaran sebenar.

Sumber: CLS

Source: CLS
Keywords: Banking/Financial Service