omniture

Sidang Kemuncak Pembangunan Jenama China diadakan pada Khamis di Shanghai, dengan senarai penilaian nilai jenama dikeluarkan

China Economic Information Service
2019-05-13 10:17 292

SHANGHAI, 13 Mei 2019 /PRNewswire/ -- Sidang Kemuncak Pembangunan Jenama China 2019, aktiviti pertama pada "Hari Jenama China 10 Mei" telahpun diadakan di timur Shanghai, China pada Khamis lalu. "Hari Jenama China 10 Mei" dianjurkan oleh Xinhua News Agency, Economic Daily, China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT), CCBD dan China Appraisal Society serta dianjurkan bersama China Economic Information Service (CEIS) dan juga institusi-institusi lain.

Di sidang kemuncak ini, senarai penilaian nilai jenama China telahpun dikeluarkan, dengan bank Cina ICBC menduduki tempat pertama untuk nilai jenamanya kira-kira 293 bilion yuan.

Senarai ini telah dikeluarkan untuk enam tahun berturut-turut. Dilaporkan bahawa 1,293 calon jenama mengambil bahagian dalam penilaian jenama tahun ini dengan 589 jenama berjaya dimasukkan dalam senarai ini. Nilai jenama gabungannya berjumlah kira-kira 7.4 trilion yuan.

Menurut keputusan penilaian ini, ICBC menduduki tempat pertama dalam senarai nilai jenama perusahaan, dengan nilai jenamanya kira-kira 293 bilion yuan. Kweichow Moutai menduduki tempat pertama dalam senarai nilai jenama serantau petunjuk geografi, dengan nilai jenamanya kira-kira 288 bilion yuan. Geely Auto Group menduduki tempat teratas dalam senarai nilai jenama produk, dengan nilai jenamanya kira-kira 31.4 bilion yuan. Dali Foods mempunyai nilai tertinggi antara jenama-jenama inovasi teknologi, dengan nilai jenama kira-kira 20 bilion yuan. Tsingtao Brewery dengan nilai jenama kira-kira 43 bilion yuan berada jauh di hadapan antara jenama-jenama yang telah lama bertapak kukuh di China.

Pada masa kini, 20 peratus daripada jenama-jenama yang terkenal di dunia mempunyai 80 peratus bahagian pasaran dan negara-negara maju telah melangkah ke era ekonomi jenama. Ia telah menjadi keutamaan tertinggi untuk mempercepatkan usaha "menuju global" untuk jenama-jenama Cina dan mempromosikan pembangunan ekonomi yang berkualiti tinggi, kata Liu Pingjun, pengerusi China Council for Brand Development (CCBD).

Pakar-pakar di sidang kemuncak tersebut turut menekankan bahawa pentingnya untuk mengambil beberapa langkah bagi membantu memupuk jenama-jenama bertaraf dunia.

Xu Kunlin, timbalan datuk bandar Shanghai menegaskan bahawa Shanghai sedang membina model baharu untuk penilaian jenama yang menampilkan pensijilan sukarela pihak ketiga, mengambil tindakan untuk menggiatkan semula jenama-jenama tempatan yang telah lama bertapak kukuh dan aktif mempromosikan projek demonstrasi pemupukan jenama.

Selain itu, media turut memainkan peranan penting dalam meningkatkan nilai jenama.

Pada Jun 2017, Xinhua melancarkan "Projek Jenama-jenama Kebangsaan" bagi membantu mempromosikan pembangunan jenama perusahaan Cina.

Source: China Economic Information Service
Keywords: Banking/Financial Service Publishing/Information Service Retail Survey, Polls & Research Trade show news